Tancament alcista per a l'IBEX 35, que acaba una setmana volàtil amb pujades del 0,2%

Wall Street ha tornat a patir diverses caigudes mentre que les 'criptos' han patit especialment

Nieves Amigo
Bolsamania | 13 mai, 2022 10:25 - Actualitzat: 18:08
ep archivo   un panel con valores del ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (+1,68%; 8.338,10 punts) i la resta de borses europees han avançat posicions amb ganes aquest divendres, al tancament d'una setmana molt volàtil marcada per la por i la incertesa. Aquesta por ha quedat perfectament plasmat en les fortes caigudes a l'altra banda de l'Atlàntic, amb caigudes acusades a principis i mitjans de setmana, que van afectar les places del Vell Continent. Wall Street està molt nerviós pel ritme d'enduriment de la política monetària i Europa està molt nerviosa per la guerra, mentre els dos estan preocupats per la situació econòmica, la inflació i el que vagi passant en el futur immediat. En qualsevol cas, el selectiu espanyol acumula un saldo setmanal lleugerament positiu del 0,19%, ja que s'està comportant millor que el conjunt de grans borses nord-americanes i europees.

IBEX 35
11.784,400
  • -0,97%-114,90
  • Max: 11.877,20
  • Min: 11.765,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.338,22
10:29 10/01/25

La presidenta de la Fed de San Francisco, Mary Daly, s'ha convertit en l'última funcionària de la Fed a advocar per dues pujades més de tipus de 50 punts bàsics en les dues properes reunions del banc central, alhora que ha tret importància a la possibilitat d'un moviment de 75 punts bàsics. El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, va advertir aquest dijous, en una entrevista a Marketplace, que controlar la inflació podria causar cert dolor econòmic, però continua sent la seva principal prioritat.

Powell va dir que no pot prometre l'anomenat aterratge suau per a l'economia, ja que la Fed eleva les taxes d'interès per frenar l'augment dels preus, que s'acosta al ritme més ràpid en més de 40 anys.

"Un aterratge suau és, en realitat, tornar a una inflació del 2% mentre es manté la fortalesa del mercat laboral. I això és força difícil d'aconseguir ara mateix, per diverses raons", va afirmar el màxim responsable de la Reserva Federal.

MUSK TORNA A PROVOCAR UN ESCÀNDOL

El conseller delegat de Tesla, Elon Musk, torna al primer pla aquest divendres després d'anunciar, precisament via Twitter, que suspèn "temporalment" la seva OPA sobre Twitter.

Musk ha dit que ha pres aquesta decisió en espera d'alguns detalls tècnics en relació a quants comptes d''spam' i 'bots' hi ha dins de la plataforma. Després de l'anunci, la xarxa social s'enfonsa més d'un 10%.

EL MERCAT DE CRIPTOS ES TRANQUILITZA

El bitcoin ha tornat per sobre dels 30.000 dòlars després de la patacada d'aquesta setmana (+6,7%, 30.521 dòlars), mentre que l'ethereum avança un 8%, fins als 2.098 dòlars.

La debilitat de les criptodivises també ha servit per enterbolir les aigües aquests dies i ha contribuït, sens dubte, a incrementar els nervis. "Els forts descensos que s'han produït aquí han provocat una inestabilitat més gran a causa de les vendes forçades, ja que els inversors intenten satisfer les demandes de marge de les criptodivises venent actius més tradicionals, com les accions", assenyala Jeffrey Halley, analista d'Oanda.

SALDO I CITES

L'IBEX ha tancat amb pujades del 0,19% durant la setmana, incloent-hi les alces d'avui. Recordem que dilluns va cedir amb força (el Nasdaq es va desplomar aquell dia un 4%), dimarts va acabar completament pla, va pujar un 2% dimecres i va perdre un 1,35% aquest dijous.

Dins del selectiu, han destacat les alces en Fluidra, Solaria, Merlin Properties i Rovi i les caigudes en Naturgy, després de desplomar-se ahir un 6,7% després d'anunciar una reducció del benefici del 9% al primer trimestre, cosa que no va agradar al mercat.

Cal recordar que ahir els moviments bruscs es van prendre un respir a l'altra banda de l'Atlàntic. A Àsia, les alces fortes han dominat la jornada.

L'agenda d'aquest divendres ha inclòs l'IPC definitiu d'abril a Espanya, que es va moderar lleugerament fins al 8,3%, la producció industrial del març a la zona de l'euro (va caure un 1,8%, menys del previst) i l'índex de confiança del consumidor de la Universitat de Michigan, que s'ha situat clarament per sota del que s'esperava.

A més, el Consell de Ministres ha aprovat el pla per limitar el preu del gas i abaratir la llum durant dotze mesos. Els primers consumidors que notaran l'efecte seran els que tenen la tarifa regulada.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0412 dòlars (+0,31%). El petroli puja més del 4%. El Brent se situa als 111,10 dòlars i el West Texas als 110,06 dòlars.

L'or cedeix un 0,8% (1.809 dòlars), mentre que la plata avança un 1% (21 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,90% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins a l'1,972%

contador