L'IPC preliminar de la zona de l'euro cau al 10% des del 10,6% d'octubre
Guanys moderats per a l'IBEX 35 (+0,49%; 8.363,20 punts) i la resta de borses europees, al tancament d'un mes de novembre que ha estat positiu i durant el qual el selectiu espanyol s'ha revalorat un 5,11%. En el conjunt de l'any, l'índex ha reduït les caigudes fins al 4%, cosa que vol dir que, si al final ho fa bé al desembre, fins i tot podria tancar el 2022 en verd, una cosa impensable fins fa res, tenint en compte com de mal n'estaven les coses i les caigudes generalitzades a totes les places a mitjans d'octubre.
Dins de l'IBEX, han destacat les pujades en Acciona Energía, Fluidra i Meliá, i les caigudes en Colonial i Indra. En el pla empresarial, avui ha estat al focus Telefónica, que ha reunit el consell per reflexionar sobre la seva estratègia.
També s'ha parlat d'Inditex, al qual Barclays ha retallat el preu fins als 25 euros des de 27, i de la seva companya de sector, H&M, que planeja retallar 1.500 llocs de treball per rebaixar costos.
Al Mercat Continu, Aedas Homes ha caigut després de publicar resultats. Fora d'Espanya, l'FCA britànica ha multat amb 18 milions de lliures Julius Baer per "no dur a terme les seves activitats amb integritat".
L'INFLACIÓ ES MODERA
El mes finalitza amb símptomes de moderació de la inflació, cosa que ajuda a ser optimista respecte als bancs centrals i un possible fre en les polítiques d'enduriment monetari.
L'IPC preliminar de la zona de l'euro del novembre ha caigut al 10% des del 10,6% i enfront de l'estimació del 10,4%. Això, després que ahir els IPC a Espanya i Alemanya es moderessin, encara que al nostre país la taxa subjacent va pujar. Aquesta referència és clau de cara a la decisió del BCE d'aquí a dues setmanes, en espera de veure si puja tipus en 50 o 75 punts bàsics.
"Cada vegada hi ha més indicis que podríem estar apropant-nos a un pic d'inflació, si la direcció dels preus de les matèries primeres durant els últims mesos serveix de guia. Encara que fins ara n'hem vist poques proves a Europa, amb un IPC general que va saltar al 10,6% a l'octubre, enfront del 10% del setembre, ara estem començant a veure'l en algunes de les xifres de l'IPP, així com en les xifres de l'IPC del novembre d'Espanya i Alemanya d'ahir", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Davant d'aquest escenari, tant el nostre índex com la resta de borses ja afronten el desembre amb ganes de viure l'anomenat ral·li de Nadal, que estarà en bona mesura condicionat per les actuacions dels bancs centrals l'últim mes de l'any. Els inversors estan molt pendents especialment de les reunions de la Reserva Federal (13 i 14 de desembre) i del Banc Central Europeu (15 de desembre).
Així mateix, avui s'han conegut moltes altres referències d'interès, com els IPC preliminars a diferents països d'Europa (França, Itàlia), les vendes al detall a Espanya, les dades d'ocupació privada de la consultora ADP als EUA (s'ha debilitat amb la creació de 127.000 llocs de treball al novembre), el PIB preliminar del tercer trimestre als EUA (que s'ha revisat a l'alça fins al 2,9%) o el Llibre Beix de la Fed. A més, parla el president de la Fed, Jerome Powell, cap a dos quarts de set de la tarda hora espanyola, una compareixença que ha generat molta expectació.
PROTESTES I ADVERTIMENT DE L'FMI
Les protestes han tornat a la Xina aquesta nit. Els ciutadans han tornat a sortir al carrer per manifestar-se contra les mesures restrictives per frenar la Covid. La directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva, ha avisat que l'organisme podria haver de revisar a la baixa la projecció de creixement del gegant asiàtic.
Georgieva ha afirmat que Pequín està estudiant la possibilitat d'allunyar-se de la seva política de zero-Covid i avançar cap a una resposta més específica, cosa que podria ajudar a reduir les interrupcions de la cadena de subministrament i contrarestar la desacceleració.
La Xina ha anunciat avui que l'índex oficial de gestors de compres del sector manufacturer corresponent al novembre es va situar a 48, per sota de la marca de 50 punts que separa el creixement de la contracció. Aquesta xifra és inferior a les expectatives dels analistes, que preveien una lectura de 49 punts. El PMI d'octubre va ser de 49,2.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0319 dòlars (-0,1%). El petroli puja més del 2%. El Brent se situa als 85,26 dòlars i el WTI, als 80,28 dòlars.
L'or avança posicions (+0,15%, 1.766 dòlars), igual que la plata (+2%, 21,85 dòlars).
El bitcoin cotitza als 16.878 dòlars (+2,37%) i l'ethereum, als 1.266 dòlars (+4%).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,79%.