El selectiu ha avançat un 1,2%, fins als 8.623,30 punts
L'IBEX 35 ha avançat amb energia (+1,2%, 8.623,30 punts) impulsat pel bon comportament de les companyies renovables. Siemens Gamesa i Solaria s'han disparat dins del selectiu després dels comentaris d'Elon Musk sobre l'energia solar a Espanya; i Soltec (que ha anunciat la seva entrada al mercat portuguès) i Audax han fet el mateix al Mercat Continu. Iberdrola, Endesa i Naturgy també han pujat de manera destacada amb Repsol. En negatiu, els bancs han estat el principal llast per a líndex.
Tècnicament, el selectiu espanyol continua molt enganxat a la mitjana de 200 sessions. Per sota d'aquesta, el suport clau es troba als 8.274 punts. "Mentre es mantingui cotitzant per sobre aquest nivell de preus, no veurem una complicació del seu aspecte tècnic", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
A curt termini, també aconsella estar pendent de la resistència dels 8.621 punts. "La superació d'aquest nivell de preus ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.912 punts", assenyala l'expert.
La resta de places del Vell Continent cotitzen majoritàriament en verd, encara que amb avenços menors als de l'IBEX. Wall Street cau (sobretot el Nasdaq) després d'acabar ahir amb pujades que van oscil·lar entre el 0,3% del Dow i l'1,9% del Nasdaq, i a l'Àsia s'han imposat els avenços, mentre que les borses de la Xina segueixen tancades.
Enfront de la calma dels mercats, la tensió geopolítica internacional. La pressió sobre Vladimir Putin continua després de les matances comeses per les forces armades russes.
La Comissió Europea, després de la reunió dels ministres d'Economia i Finances dels Vint-i-set, ha proposat un cinquè paquet de sancions contra Rússia que inclou el carbó, fet que suposarà un impacte de 4.000 milions d'euros a l'any.
D'altra banda, el Tresor dels Estats Units ha suspès els pagaments del deute en dòlars dels comptes del govern rus als bancs nord-americans, augmentant la pressió sobre Moscou perquè trobi fonts de finançament alternatives per pagar els inversors en bons, informa Bloomberg.
La mesura està pensada per obligar Rússia a triar entre tres opcions poc atractives: esgotar les reserves de dòlars del propi país, gastar nous ingressos o entrar en suspensió de pagaments. La mesura pretén augmentar la pressió sobre el president rus Vladimir Putin perquè posi fi a la invasió d'Ucraïna.
Així mateix, el Pentàgon planeja enviar a Ucraïna 10 dels més recents models de drones Switchblade armats amb ogives trenca tancs, a més dels lliuraments prèviament anunciats d'una versió menys potent. Les noves armes Switchblade-600 formen part dels 300 milions de dòlars en assistència militar letal anunciats pel Pentàgon divendres. Mentrestant, Joe Biden ha dit que Putin es podria enfrontar a un judici per crims de guerra.
LES INTENCIONS DE MUSK
Per descomptat, al mercat se segueix parlant de la decisió d'Elon Musk, conseller delegat de Tesla, de comprar una participació del 9% en Twitter.
El moviment es produeix poc després que Jack Dorsey fos destituït com a conseller delegat i després que Musk enquestés al mes passat els seus seguidors de Twitter sobre si la plataforma s'adhereix als principis de la llibertat d'expressió.
A més, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha convidat públicament Musk a invertir al sector de l'energia solar a Espanya. La proposta ha vingut després que el fundador de Tesla hagi assenyalat a Twitter que Espanya hauria de construir un parc solar "massiu" per subministrar energia a tot Europa.
Pel que fa a l'agenda d'aquest dimarts, avui s'han publicat els PMI serveis i compostos del març a Europa i als Estats Units. De moment, el PMI serveis d'Espanya ha caigut fins a 53,4 des de 56,6, per sota del que s'esperava. Al Japó, el PMI serveis ha pujat fins a 49,4 des de 48,7, millor del que s'esperava. Tot i això, segueix per sota de 50, el nivell que marca la diferència entre contracció i expansió.
A més, el Banc d'Espanya ha rebaixat la previsió de PIB al 4,5% el 2022 i ha elevat la seva estimació sobre la inflació fins al 7,5%, taxa que representa 3,8 punts percentuals més que en les seves projeccions anteriors.
Així mateix, cal destacar que l'RBA australià ha mantingut els tipus sense canvis en el 0,1%, però ha aplanat el camí per pujar-los als propers mesos.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia a 1,0925 dòlars (-0,4%). El petroli baixa un 0,2%. El Brent se situa als 107,22 dòlars i el West Texas, als 102,96 dòlars.
L'or cedeix un 0,2% (1.930 dòlars) i la plata cau un 0,1% (24,57 dòlars).
El bitcoin baixa un 0,2% (45.760 dòlars). L'ethereum baixa un 0,8% (3.457 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,552% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja a l'1,59%.