La petroliera ha tancat amb Kraft Heinz un acord d'energia renovable a llarg termini
L'IBEX 35 i la resta de borses europees han avançat posicions aquest dimarts. El selectiu ha pujat un 0,91%, fins a 8.317,50 punts, amb el suport de les pujades de Repsol (que ha tancat un acord d'energia renovable amb Kraft Heinz), els bancs, les elèctriques (Endesa, Naturgy i Iberdrola) i Telefónica. La majoria de títols del selectiu han tancat en positiu, mentre que al costat de les caigudes han destacat Fluidra, Cellnex i Rovi.
Sembla que les borses s'animen a la segona sessió setmanal malgrat les moderades caigudes d'ahir a Wall Street i mentre els líders mundials parlen en diferents fòrums (el G7, que ja ha conclòs; la cimera de l'OTAN, a punt d'arrencar a Madrid, i el Fòrum de Sintra, en què avui compareixerà Christine Lagarde).
La presidenta del BCE ha tret importància a les preocupacions sobre una recessió a la zona euro. Tot i això, ha reconegut que l'organisme està llest per augmentar els tipus d'interès a un ritme més ràpid, si és necessari.
L'agenda d'aquest dimarts no inclou gaires dades rellevants, entre les quals destaca la confiança del consumidor dels EUA del juny que ha marcat mínims de 18 mesos i no ha agradat als Estats Units. Això, en espera que aquest dimecres es publiqui el PIB dels EUA; dijous, el PIB del Regne Unit i l'atur de la zona de l'euro; i divendres, l'IPC de la zona de l'euro.
Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, els experts de Bolsamanía destaquen que l'IBEX es manté molt a prop del primer nivell de resistència que presenta a 8.361 punts que avui ha intentat superar sense èxit.
"Atents a la superació d'aquests preus, ja que podríem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.711 punts, màxims del buit baixista que va deixar el 10 de juny passat. Per sota, el suport clau es troba als 8.000 punts. No apreciarem un senyal de feblesa mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus”, indiquen els analistes de Bolsamanía.
D'INDRA A GONZÁLEZ POO
A Espanya, aquest dimarts se segueix parlant d'Indra després que l'Institut de Consellers-Administradors hagi reclamat que el Govern llanci una OPA sobre el 100% de la companyia després dels seus últims moviments concertats (amb SAPA i Amber Capital), per prendre'n control.
Segons Renta 4, si la CNMV decideix que es llanci una OPA, aquesta hauria de formular-se a 11 euros per acció. Tot i que també hi ha la possibilitat que "la SEPI i els seus aliats venguin part de la seva posició per sota del 30% (actualment al voltant del 37%) per evitar haver de formular una oferta pel 100% de la companyia".
Per part seva, el consell d'administració d'Indra s'ha compromès a reforçar el Govern corporatiu després d'aquest escàndol. Indra ha manifestat "el seu compromís amb el compliment de les recomanacions i principis del Codi de Bon Govern de les Societats Cotitzades i durà a terme, al més aviat possible, les actuacions necessàries per restaurar l'estructura de govern corporatiu, incloent-hi, entre d'altres, el nomenament d'un vicepresident independent i conseller coordinador".
D'altra banda, avui és al focus la dimissió del president de l'INE, Juan Manuel Rodríguez Poo, anunciada pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital mitjançant un comunicat aquest dilluns a les onze de la nit. Al comunicat atribueixen la seva marxa a "motius personals", però els mitjans expliquen que la seva sortida es produeix després de qüestionar-se els càlculs de les dades per part del Govern i enmig de rumors que apuntaven al seu imminent cessament.
ARRIBA L'OTAN
La cimera de l'OTAN ha arrencat a Madrid. Bloomberg ha anticipat aquest dimarts que l'OTAN està disposada a qualificar la Xina de "desafiament sistèmic" quan esbossa les seves noves directrius polítiques aquesta setmana, alhora que destaca la creixent associació de Pequín amb Rússia.
El document anomenat Concepte Estratègic esbossarà les prioritats de l'aliança per a la propera dècada, i està previst que els líders de l'OTAN el signin a Madrid. La versió anterior, publicada el 2010, no esmentava la Xina i es referia a Rússia com a soci, cosa que s'eliminarà.
S'espera que el document destaqui la preocupació per la Xina en àrees com ara la ciberseguretat i la desinformació, així com el control de les infraestructures crítiques i el compliment de l'ordre internacional basat en normes.
CREDIT SUISSE, CULPABLE
En un nou cop a l'entelada reputació de Credit Suisse, el màxim tribunal penal de Suïssa ha declarat aquest dilluns el banc culpable de càrrecs de blanqueig de diners a la primera condemna penal d'un important prestador suís a la història del país, informa Bloomberg.
També es va condemnar un antic gestor de relacions del banc. El cas es va centrar en què l'entitat no va evitar el blanqueig de diners per part dels clients. Credit Suisse ha estat lluitant amb una sèrie d'escàndols que han enviat les accions a mínims gairebé històrics.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0527 dòlars (-0,54%). El petroli puja a prop del 2%. El Brent se situa ja als 117,19 dòlars i el WTI, als 110,92 dòlars.
L'or cau un 0,1% (1.822 dòlars) i la plata cedeix un 1% (20,93 dòlars).
El bitcoin cau un 0,3% (20.751 dòlars) i l'ethereum avança un 0,1% (1.196 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,224% i la del bo espanyol puja fins al 2,735%.