Els inversors es mantenen en espera de com evolucionen els esdeveniments
L'IBEX 35 (+0,59%; 9.287 punts) i la resta de places europees tanquen amb pujades moderades, encara que intranquil·les per la situació a l'Orient Mitjà. Els esdeveniments del cap de setmana alimenten la inquietud que va quedar evidenciada divendres, quan les borses del Vell Continent van acabar clarament a la baixa preocupades per una escalada de la tensió. Tot i així, durant la setmana, els índexs a aquest costat de l'Atlàntic van tancar pràcticament plans i Wall Street va acabar mixt i sense ensurts.
"Resulta sorprenent que els mercats a Europa aconseguissin mantenir-se tan bé com ho van fer la setmana passada. La venda massiva de divendres es va deure principalment a preocupacions sobre una escalada addicional a l'Orient Mitjà, cosa que va mantenir els inversors cautelosos, mentre que els números dels bancs nord-americans, millors del que s'esperava, van ajudar que els mercats dels EUA mantinguessin els seus guanys setmanals", escriu Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets, al seu informe diari.
Divendres passat van publicar els resultats JP Morgan, Citi i Wells Fargo. Les xifres de tots van superar els pronòstics, però les declaracions del CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, que va dir que "ens trobem en el moment més perillós que el món ha vist en dècades", no van agradar al mercat.
Dins de l'IBEX han destacat les alces als bancs. Citi avui aconsella comprar Bankinter, CaixaBank i Unicaja abans dels resultats.
Al costat negatiu, Rovi ha estat el valor més baixista, després que Pfizer hagi retallat de manera important la seva previsió anual de guanys, cosa que està provocant pressió baixista a tot el sector farmacèutic.
"És difícil veure un gran potencial a l'alça per als mercats de valors llevat que es redueixi la tensió a l'Orient Mitjà"
Els preus del petroli es van disparar divendres a causa de la tensió geopolítica, i van acabar la setmana considerablement alts. Aquest dilluns el cru cedeix amb moderació, amb el Brent als 89,84 dòlars i el WTI, als 86,87 dòlars.
Hamàs ha disparat coets cap a Israel des de Gaza aquest cap de setmana, i Israel es prepara per a la seva pròpia incursió a Gaza per eliminar Hamàs i buscar ostatges.
Això, al seu torn, podria provocar l'obertura d'un altre front per part de Hezbol·là al Líban, que ja hi està posant a prova les defenses israelianes, o l'Iran, que va advertir que podria intervenir quan comenci una invasió terrestre a Gaza.
"Amb un grup de combat nord-americà ja a la Mediterrània i un segon grup de combat de portaavions liderat per l'USS Dwight D. Eisenhower unint-se al grup de combat de l'USS Gerald R. Ford, el missatge per a Iran i possiblement altres tercers sembla ser: compte amb el que fas", diu Hewson.
Per al màxim responsable d'anàlisi de CMC Markets a Londres, com a resultat d'aquesta contínua incertesa i la guerra de paraules que es desenvolupa a plena vista, “és difícil veure un gran potencial a l'alça per als mercats de valors si no es redueix la tensió que actualment sacseja la regió".
Pel que fa a les dades, avui es publica la balança comercial de la zona de l'euro. A més, al llarg de la setmana es coneixeran més resultats empresarials. Demà anuncien xifres Goldman Sachs i Bank of America, mentre que dimecres ho faran Morgan Stanley, Tesla i Netflix. Dijous comença la temporada de resultats a Espanya amb Bankinter. A nivell macro, dimecres s'anuncia el PIB de la Xina.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0548 dòlars (+0,37%). L'or es relaxa després de les darreres alces i cau un 0,40% (1.9338 dòlars). La plata cedeix un 0,7%, fins als 22,79 dòlars.
El bitcoin cotitza als 28.000 dòlars i l'ethereum, als 1.580.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,71%.