La volatilitat s'ha instal·lat a uns mercats molt nerviosos a curt termini
L'IBEX 35 (+0,46%; 7.382,50 punts) i la resta de borses europees han tancat en positiu aquest divendres, però han perdut força al tram final d'una altra jornada de bogeria a les borses mundials, que ha començat de manera molt alcista després dels forts guanys de Wall Street. Els índexs nord-americans van viure una jornada molt volàtil aquest dijous i van acabar girant-se i rebotant amb ganes malgrat que la inflació del setembre dels EUA va sortir pitjor del que s'esperava. Aquest divendres, després d'obrir a l'alça, la borsa nord-americana s'ha girat a la baixa després de conèixer que les expectatives d'inflació dels consumidors han tornat a repuntar, cosa que complica encara més la política monetària de la Fed. Durant la setmana, el selectiu espanyol ha baixat un 0,72%.
Una dada negativa de l'IPC com aquesta deixa la Reserva Federal (Fed) el camí absolutament clar perquè pugi tipus en 75 punts bàsics a la reunió de l'1 i 2 de novembre, cosa que hauria d'haver disgustat al mercat. Tot i això, no va ser així, i les borses van reaccionar en la passada sessió amb importants alces.
Dins de l'IBEX els valors més alcistes han estat les energètiques (Naturgy, Endesa, Enagás, Redeia, Iberdrola...). Al costat de les retallades, Fluidra, Acerinox i CaixaBank n'han estat els pitjors.
Els experts avisen que el que s'està vivint al mercat és simplement un rebot i que les caigudes podrien tornar en qualsevol moment.
LA CRISI BRITÀNICA ESCLATA
N'és una bona prova el sainet que està vivint el Regne Unit, un país que està fent un ridícul mundial, propi d'una república bananera.
La primera ministra britànica, Liz Truss, ha decidit cessar el ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng, que s'ha convertit en el 'cap de turc' de la crisi que viu el país. Aquesta crisi es va originar amb l'anunci que va fer el mateix Kwarteng del 'minipressupost' el 23 de setembre passat, que incloïa fortes retallades d'impostos i que va ser molt mal rebut pel mercat pels dubtes sobre el seu finançament, provocant la caiguda dels bons.
El Banc d'Anglaterra (BoE) va anunciar que intervenia el 28 de setembre passat amb un programa per comprar gilts (bons de l'Estat a llarg termini) per valor de 65.000 milions de lliures per intentar frenar la sagnia. Un programa que, teòricament, s'acaba avui, encara que encara no hi ha confirmació per part del BoE.
De moment, Truss ja ha anunciat que fa marxa enrere en una altra de les seves mesures 'estrella', la retallada de 18.000 milions de lliures a l'impost de societats. A més, ha nomenat Jeremy Hunt, exministre d'Exteriors, nou ministre d'Economia, en un intent de recuperar la credibilitat perduda, cosa que no serà fàcil.
MOLTES NOVETATS DES D'ÀSIA
A Àsia, també s'han registrat fortes revaloracions aquesta matinada. L'IPC de la Xina del setembre va pujar al ritme més ràpid en dos anys gràcies a l'alça del preu del porc, segons va informar l'Oficina Nacional d'Estadístiques. L'IPC va augmentar el 2,8% al mes passat enfront del 2,5% d'agost.
Així mateix, l'Autoritat Monetària de Singapur (MAS) ha tornat a endurir la política monetària en tornar a centrar la banda del tipus de canvi efectiu nominal del dòlar de Singapur en un augment estimat d'1,4 punts percentuals. A més, el PIB del tercer trimestre de Singapur va créixer un 1,5% en termes desestacionalitzats, després d'una caiguda del 0,2% al segon trimestre. El creixement interanual es va situar al 4,4%.
L'agenda d'aquest divendres inclou la inflació definitiva del setembre a Espanya, que cau al 8,9%, mentre que als Estats Units s'han publicat les vendes al detall del setembre i s'ha anunciat la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan, les expectatives d'inflació del qual no han agradat gens al mercat i han provocat el gir baixista de Wall Street. A més, avui s'han donat a conèixer els resultats del tercer trimestre de JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup i Wells Fargo.
CAL SUPERAR ELS 7.700
L'IBEX ha viscut també una setmana molt volàtil, durant la qual ha arribat a marcar fins i tot nous mínims anuals (aquest dijous) per posteriorment recuperar-se de forma ràpida. Tot i això, els experts de Bolsamanía assenyalen que, per a una veritable recuperació de la seva sèrie de preus, hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 7.700 punts, nivells encara molt allunyats.
"Mentre que es mantingui cotitzant per sota d'aquest nivell de preus, hauríem d'extremar la prudència. Compte que avui, i malgrat les últimes pujades, no descartem un atac als 7.000 punts", avisa César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia a 0,9738 dòlars (-0,35%). El petroli perd un 2,5%, amb el Brent als 92,27 dòlars i el WTI als 86,43 dòlars.
L'or cau un 1,5% (1.652 dòlars) i la plata baixa un 3,3% (18,29 dòlars).
El bitcoin puja un 0,1% (19.396 dòlars) i l'ethereum suma un 2% (1.313 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,018% i la del bo espanyol, al 3,52%.