L'IBEX35 ensopega i amplia la caiguda del març després de la retallada sorpresa de l'OPEP+

El petroli puja amb força després de la reducció de producció anunciada pels països productors

Virginia Mora
Bolsamania | 03 abr, 2023 09:48 - Actualitzat: 18:32
ep archivo   interior del palacio de la bolsa con paneles con valores del ibex 35
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (-0,81%; 9.157 punts) ha tancat amb pèrdues la primera jornada del mes d'abril, mentre les borses europees acomiaden dilluns amb signe mixt, molt pendents de la retallada sorpresa de la producció de petroli anunciada per l'OPEP+, que ha disparat al petroli. Repsol ha liderat els avenços en el selectiu espanyol, juntament amb els bancs, però aquests guanys han estat contrarestats per les caigudes de Fluidra, ArcelorMittal, IAG i Inditex, entre altres valors.

IBEX 35
11.778,100
  • 0,80%93,40
  • Max: 11.808,20
  • Min: 11.710,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.728,57
17:35 19/09/24

L'IBEX 35 va tancar el març amb una caiguda de l'1,7%, tot i que la darrera setmana es va revalorar un 5% i va aconseguir anotar-se una pujada trimestral superior al 12%.

Per anàlisi tècnica, "l'IBEX ha aconseguit superar, fa unes sessions, la resistència del curt termini que presentava als 9.100 punts. El selectiu apunta als màxims del buit baixista que va deixar el 10 d'aquest mes de març passat als 9.423 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

RETALLADA DE L'OPEP+

Els inversors espanyols segueixen de prop, igual que la resta d'operadors europeus, els efectes de la decisió presa pel grup de productors de l'OPEP i d'altres països no pertanyents a l'organització, com Rússia.

I és que el petroli ha arribat a disparar-se fins a un 8% després que s'hagi anunciat una retallada extra d'1,16 milions de barrils diaris fins a finals del 2023, que se suma a la retallada empresa al mes de desembre passat.

"A mesura que s'assenta la pols sobre l'última sorpresa de la retallada de producció de l'OPEP+, sembla que té menys a veure amb les perspectives i més amb la política", comenta Stephen Innes, soci gestor a SPI Asset Management.

Com diu aquest expert, "si el recent debat en els cercles petroliers és correcte, l'administració Biden hauria dit a l'OPEP que reposarà les reserves estratègiques aquest any, per la qual cosa la negativa a emplenar aquestes arques l'any fiscal 2023, especialment després que el WTI arribés a mínims que abans s'indicaven com a adequats, suggereix que l'OPEP pensa que l'administració nord-americana els ha portat pel mal camí”.

De fet, creu Innes, "això es polititzarà molt, sobretot si són certes les sospites que s'ha avisat la Xina".

ÀSIA, WALL STREET...

Precisament, els inversors no compten aquest dilluns amb la referència de la Xina, on els mercats estan tancats, tot i que a Àsia han predominat les pujades aquesta jornada. A més, cal destacar que a Espanya mig país està de vacances per Setmana Santa, igual que passa amb altres països europeus, i aquesta setmana divendres serà festiu a les borses.

Per part seva, Wall Street viu una jornada mixta, amb guanys per al Dow Jones i pèrdues per al Nasdaq, després que l'índex tecnològic hagi tancat el primer trimestre de l'any amb una revaloració propera al 17%.

En espera de noves referències que puguin moure al mercat, aquest dilluns s'han publicat les dades del PMI manufacturer del març a l'eurozona, que segueix en declivi i cau a mínims de quatre mesos, i posteriorment passarà el mateix als Estats Units.

En el pla empresarial, Credit Suisse segueix al punt de mira. I és que aquest diumenge la Fiscalia General de Suïssa va anunciar l'obertura d'una investigació sobre la compra del banc per part d'UBS per verificar que l'operació s'ha dut a terme d'acord amb la legislació pertinent. A més, segons publica SonntagsZeitung, UBS reduirà la plantilla entre un 20% i un 30% després de completar l'adquisició de l'entitat suïssa.

El petroli manté les pujades, encara que més moderades, properes al 6% tant en el cas del Brent (84,66 dòlars) com del West Texas (80,32 dòlars). Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,46% (1,0889 dòlars).

Per part seva, el bitcoin puja un 0,09% fins als 28.056 dòlars. L'unça d'or avança un 1,02%, fins als 2.006 dòlars, mentre que el bo del Tresor nord-americà a 10 anys avança fins al 3,41%,

contador