L'IBEX trenca la ratxa de cinc setmanes consecutives en vermell però salva els 8.000

El selectiu ha tingut una setmana negativa marcada per la incertesa sobre el Regne Unit

Nieves Amigo / Judith Arrillaga
Bolsamania | 11 des, 2020 09:46 - Actualitzat: 18:04
ep bolsa de madrid ibex 35
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX i la resta de places europees han caigut amb ganes aquest divendres després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, hagi dit que un trencament amb el Regne Unit sense acord és l'opció més probable. El selectiu ha cedit un 1,46% i ha aconseguit salvar 8.000 punts (8.063,10 punts). Dins de l'índex espanyol han destacat els forts descensos en Acciona (-3,81%) després de la sortida de la família Entrecanales Marsans. Però el fanalet vermell de la sessió ha estat IAG (-4,26%). Telefónica (-3,01%), Repsol (-1,90%) i els bancs també han cedit posicions notablement.

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 22/11/24

La mala notícia de la passada sessió és que l'índex va tancar per sota dels mínims de les quatre últimes jornades, cosa que podria fer pensar en un atac al suport dels 8.000 punts, avisaven els experts de Bolsamanía a primera hora. "Encara que perdés aquest nivell de preus no es complicarien les seves perspectives tècniques. El suport clau es troba als 7.835 punts, preus encara molt allunyats", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Superat l'escull dels pressupostos europeus, després que els líders hagin estat capaços d'arribar a un acord amb Hongria i Polònia, l'atenció se centra absolutament en el Brexit, especialment després que ahir Boris Johnson, primer ministre britànic, advertís de la possibilitat d'abandonar la Unió sense cap acord, ja que les negociacions no estan sent favorables. Recordem que el termini per arribar a un pacte es va estendre fins diumenge.

El governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, que té previst parlar aquest divendres, quan el banc central publiqui el seu informe d'estabilitat financera, ja ha declarat que una sortida sense acord causaria més mal a l'economia del Regne Unit que la pandèmia del coronavirus, un missatge que probablement repetirà.

L'atenció està igualment centrada en els bancs davant la possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) s'estengui el veto al pagament del dividend, cosa que va provocar que aquests caiguessin durant la passada jornada i que segueix pressionant avui. El Banc d'Anglaterra, per la seva banda, sembla que aixecarà la prohibició temporal sobre el pagament als accionistes, però ha assenyalat que els dividends distribuïts per tot 2020 han de tenir un límit.

Amb tot, Euròpa cedeix al tancament setmanal després que Wall Street finalitzés ahir amb signe mixt i moviments moderats i que a Àsia també s'hagi viscut una sessió de moviments diversos. Cal destacar que les xifres setmanals de sol·licituds d'atur publicades aquest dijous als EUA van mostrar una "sorprenent" pujada fins a les 853.000, diuen els experts, molt per sobre de les expectatives de 725.000. "Això augmenta les perspectives que l'economia nord-americana comenci a veure una acceleració de la debilitat econòmica, ja que la manca d'un nou acord d'estímul comença a actuar com una àncora al voltant del turmell de la recuperació econòmica des de l'abril. Mentrestant, els casos de coronavirus als Estats Units han seguit augmentant", destaquen els experts de CMC Markt.

Pel que fa a la resta, l'FDA nord-americana està a punt d'aprovar la vacuna de Pfizer i BioNTech després de la reunió mantinguda durant la passada jornada, durant el qual el comitè d'experts va analitzar en profunditat els resultats de la investigació presentats per les dues empreses.

En el calendari del dia destaca l'IPC d'Espanya de novembre. Als EUA es coneixerà l'índex del consumidor de la Universitat de Michigan de desembre.

contador