Les borses europees han baixat amb força per la incertesa sobre Ucraïna
L'IBEX 35 ha baixat un 1,1%, fins als 8.609,80 punts, durant l'última sessió d'una setmana que ha estat una autèntica muntanya russa als mercats internacionals. El selectiu nacional s'està comportant millor que els seus homòlegs europeus i nord-americans en un mes de gener baixista a les borses mundials, però encara ha de continuar escalant posicions per millorar l'aspecte tècnic. Durant la setmana el selectiu ha baixat un 0,98%.
"Per veure un senyal bo de veritat, hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 8.866 punts, màxims d'aquest any", indica César Nuez, analista de Trader Watch. "Això situaria la seva sèrie de preus per sobre de la mitjana de 200 sessions, cosa que sens dubte milloraria les perspectives tècniques del selectiu espanyol", afegeix.
A més de la decisió de política monetària de la Reserva Federal de dimecres, que continua deixant grans dosis de volatilitat a Wall Street, les borses segueixen pendents del conflicte entre Rússia i Ucraïna i els resultats empresarials.
Al primer front, el president dels Estats Units, Joe Biden ha assenyalat que "Rússia pot envair Ucraïna al mes que ve", cosa que ha posat nerviosos els operadors.
A més, Emmanuel Macron ha mantingut aquest divendres una conversa telefònica amb Vladímir Putin per intentar temperar els ànims. El govern rus ha assenyalat en un comunicat que ni els EUA ni l'OTAN han respost a les "principals preocupacions" de seguretat, encara que el Kremlin manté oberta la via diplomàtica.
Altres informacions assenyalen que Moscou està esperant que comencin els Jocs Olímpics d'hivern a Pequín, el 4 de febrer per llançar la seva ofensiva, segons ha comentat la subsecretària d'Estat dels Estats Units, Wendy Sherman.
RESULTATS EMPRESARIALS
Pel que fa als resultats empresarials, als EUA dijous després del tancament es van conèixer els comptes d'Apple, que va superar previsions després de guanyar 34.630 milions de dòlars durant el trimestre i puja amb força a Wall Street.
A Europa, es va confessar al mercat LVMH, que va multiplicar per 2,56 el seu benefici del 2021, fins als 12.036 milions. La companyia de luxe francesa rebota amb energia després de superar els pronòstics del consens.
Aquest divendres ha estat el torn de CaixaBank i Unicredit. L'entitat espanyola va obtenir el 2021 un benefici ajustat sense extraordinaris associats a la fusió amb Bankia de 2.359 milions d'euros, enfront dels 1.381 milions registrats a l'exercici anterior.
Sumant els efectes extraordinaris de l'operació, el benefici va ser de 5.226 milions. A més, ha anunciat un dividend de 0,1463 euros per acció i ha confirmat que recomprarà accions durant l'any. Tot i això, ha decebut amb l'evolució de la marge d'interessos.
EL PIB D'ESPANYA PUJA UN 5% EL 2021
L'economia espanyola va tancar el 2021 amb un creixement del 5%, xifra que suposa l'alça més gran del Producte Interior Brut (PIB) en 21 anys, segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Al quart trimestre de l'any va registrar un repunt trimestral del 2%, sis dècimes menys que al trimestre anterior.
A més, el PIB de França va registrar un creixement el 2021 del 7%, el seu ritme d'expansió més gran des del 1969, després d'haver patit una contracció del 8% el 2020.
Als EUA, la inflació subjacent PCE, la mesura preferida de la Fed per calibrar les expectatives d'inflació, ha tancat l'any al 4,9%, màxims des del 1983 i per sobre del 4,8% anticipat pel consens.
VOLATILITAT A WALL STREET
Tot aquest còctel ha pesat en uns mercats europeus que "han tingut dificultats per desvincular-se de la volatilitat observada als EUA, amb oscil·lacions del 3% al Nasdaq per segon dia consecutiu -la primera vegada que això passa des dels anys 80- encara que estan demostrant ser una mica més resistents", comenta Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets.
Pel que fa als parquets asiàtics, han cotitzat majoritàriament divendres passat. Al Japó, el Nikkei 225 va guanyar al voltant d'un 2%, després de caure gairebé un 3% dijous, mentre que el Topix es va alçar un 1,8%. El Kospi de Corea del Sud va revertir les pèrdues i va pujar un 1,42%. L'ASX 200 australià va avançar 1,97%.
ALTRES MERCATS
El barril de petroli Brent avança un 1,5%, fins als 90,70 dòlars, i cada cop cotitza més a prop dels 100 dòlars per barril, a causa de la prima geopolítica pel conflicte a Ucraïna.
L'unça d'or cau un 0,5%, fins als 1.785 dòlars (no actua com a actiu refugi), mentre l'unça de plata baixa un 1%, fins als 22,45 dòlars.
L'euro/dòlar avança un 0,16%, fins als 1,1162 dòlars, després de marcar mínims des de la primavera del 2020.
El bitcoin puja un 3,7%, fins als 37.217 dòlars.
El rendiment del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,784% i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,694%.