L'IBEX tanca pla i mira amb preocupació la creixent tensió geopolítica

L'atac, d'impacte limitat, de l'Iran a Israel no ha tingut repercussió al mercat

Nieves Amigo
Bolsamania | 15 abr, 2024 10:14 - Actualitzat: 19:04
ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 11 de enero de 2024 en madrid espana
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 tanca pla (IBEX: +0,01%, 10.687 punts) i la resta d'índexs europeus amb signe mixt després de l'increment de la tensió geopolítica. Els índexs nord-americans han tingut un començament de setmana favorable malgrat l'atac de l'Iran a Israel del cap de setmana. El preu del cru, per part seva, lluny de tensar-se a l'alça, cedeix al voltant d'un 1,4%, amb el Brent als 89,2 dòlars.

IBEX 35
11.473,900
  • 0,33%38,20
  • Max: 11.485,70
  • Min: 11.446,20
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.299,24
14:00 24/12/24

La missió iraniana davant les Nacions Unides ha declarat que el problema amb Israel "es pot considerar conclòs" després del seu atac, amb més de 300 drons, del cap de setmana, reduint per ara els riscos d'un conflicte més ampli.

"Iran va disparar més de 300 drons i míssils sobre Israel dissabte a la nit, però només un petit número en va arribar a Israel, limitant-ne els danys. No hi va haver víctimes mortals, només una base militar en va resultar lleugerament danyada. La bona notícia és que Teheran va qualificar l'operació com un èxit i va declarar que no prendrà més mesures a no ser que Israel respongui", assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

L'atac de l'Iran a Israel és la resposta a l'atac israelià contra l'ambaixada de l'Iran a Damasc. Hi havia molt de temor per la resposta esperada de l'Iran. Tel Aviv, per la seva banda, ha expressat la seva satisfacció per la intercepció de la immensa majoria dels drons llançats per Teheran, i diu que estudia respondre "en el moment adequat". El president Biden va declarar dissabte que els Estats Units van intervenir directament per ajudar Israel a enderrocar gairebé tots els projectils entrants.

La resta d'actius tampoc no reaccionen de manera cridanera al que ha passat. L'or, refugi per excel·lència, cotitza amb lleugeres caigudes i segueix en els màxims marcats la setmana passada (2.365 dòlars). L'euro, per part seva, cedeix lleument (-0,03%), i se situa als 1,0638 dòlars. El bitcoin potser és el que es mou de forma més cridanera: puja fins a nivells de 64.000 dòlars, impactat per ser la setmana en què té lloc l'esperat halving, encara que lluny de la resistència dels 71.000 dòlars.

Pel que fa al comportament de les borses asiàtiques aquesta matinada, s'hi han imposat els números vermells, mentre que el mercat de Xangai s'ha desmarcat amb alces voluminoses superiors a l'1%.

L'agenda d'aquest dilluns inclou la publicació de la producció industrial del febrer a la zona de l'euro (puja un 0,8%) i de les vendes al detall del març als EUA (s'alenteixen al 0,7% des del 0,9% anterior). A més, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial (BM) comencen les reunions de primavera, en què es revisaran a l'alça les perspectives econòmiques globals per a aquest any, gràcies a la robusta activitat dels Estats Units i de diverses economies emergents.

El Banc d'Espanya, per part seva, ha publicat el seu informe semestral d'estabilitat financera, els riscos del sistema financer espanyol, la rendibilitat i la solvència de les entitats.

A l'àmbit empresarial, avui s'han anunciat els resultats de Goldman Sachs, que ha guanyat més del que s'esperava gràcies a la banca d'inversió, després que divendres es coneguessin els comptes de JP Morgan, Citi i Wells Fargo. Wall Street va tancar amb pèrdues destacades divendres (Dow Jones:-1,24%; S&P500:-1,46%; Nasdaq:-1,62%). Al còmput setmanal, els índexs novaiorquesos van registrar una setmana de pèrdues, liderades per les caigudes del 2,37% del Dow Jones, mentre que l'S&P500 i el Nasdaq van cedir un 1,55% i un 0,45%, respectivament. Recordeu que la setmana passada va estar marcada pel refredament de les perspectives de retallades de tipus a l'altra banda de l'Atlàntic després del repunt de la inflació, un tema que seguirà molt present entre els inversors.

Finalment, cal destacar que, al llarg de la setmana, es publiquen molts resultats rellevants com els de Bank of America, Morgan Stanley o Netflix. A Espanya, comença la temporada amb els comptes de Bankinter dijous.

CORRECCIÓ A CURT

L'IBEX va pujar divendres un lleu 0,34% i va acabar la setmanal amb retallades del 2,1%.

"El selectiu espanyol manté la correcció de les últimes setmanes. Un cop perdut el suport dels 10.752 punts, el més normal és que puguem veure una extensió de les caigudes fins al següent nivell de suport que presenta als 10.388 punts", escriu César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Nuez afegeix que, a mitjà i llarg termini, la seva tendència és clarament alcista. "De moment no veiem cap senyal de fortalesa que ens faci pensar en el final dels descensos del curt termini. A mitjà i llarg termini el més normal és que puguem veure una extensió de les pujades. Els bons nivells d'acumulació en reforcen la tendència alcista principal".

Dins l'índex han destacat les alces en els bancs i Inditex i les caigudes n les renovables (Acciona, Acciona Energia, Solaria...) i Ferrovial. Al Continu, Amper ha pujat després d'adjudicar-se un contracte d'Airbus.

contador