Les entitats financeres han tornat a situar-se al capdavant del selectiu
Les números vermells s'han imposat aquest divendres amb força a Europa i al nostre selectiu (IBEX: -1,15%, 8.589,3 punts), cosa que ha provocat que la borsa espanyola retrocedeixi un 0,25% a l'acumulat de la setmana. Tot això mentre que Wall Street viu una jornada volàtil i amb signe mixt i al tancament d'una setmana que ha estat marcada, sobretot, pels resultats empresarials. Els grans bancs han publicat les xifres a Espanya (han agradat als analistes, però el mercat les ha rebut amb més dubtes), mentre que a l'altra banda de l'Atlàntic s'han pronunciat les tecnològiques amb un signe dispar. Aquesta matinada ho ha fet Amazon, que puja un 12% després de guanyar 33.400 milions el 2021. Cal destacar que aquest dijous va tancar la jornada amb descensos propers al 8%.
Al mercat segueix cuejant la intervenció d'aquest dijous de Christine Lagarde, que alguns qualifiquen de "confusa" i "desordenada", en què la presidenta del BCE va deixar oberta la porta a una pujada de tipus el 2022. Els bancs de l'IBEX van revalorar-se amb força durant la jornada passada i segueixen sent els millors també aquest divendres (CaixaBank, Sabadell, Bankinter...). Tot i això, la realitat és que els inversors estan preocupats per aquests plans poc clars i la majoria de títols del selectiu han cotitzat en vermell, amb Cie, Merlin i IAG liderant els descensos. Siemens Gamesa també ha caigut després de la retallada de preu objectiu de Morgan Stanley fins als 16 euros des dels 22,5 euros.
Aquest divendres l'agenda inclou els resultats de Naturgy a Espanya (va guanyar 1.214 milions el 2021) els títols dels quals també han caigut (-1,2%). Al pla macro, la cita més rellevant és l'informe d'ocupació del gener als Estats Units. La primera economia del món va crear 467.000 nous llocs de treball al gener, una xifra que sorprèn, ja que s'esperava que es quedés als 150.000. Així mateix, s'ha revisat a l'alça la dada del desembre, fins a 510.000.
BOGERIA TECNOLÒGICA
Wall Street ha tancat aquesta dijous la sessió amb fortes caigudes, que han oscil·lat entre el -1,45% del Dow Jones i el -3,74% del Nasdaq. Les tecnològiques han estat les grans protagonistes aquesta setmana. Snap va publicar resultats al tancament i puja gairebé un 60% al mercat after hours després de caure ahir més d'un 20%. Pinterest es va deixar més d'un 10%, però rebota més d'un 20% al 'fora d'hores' després d'anunciar els comptes. Meta va acabar el dia enfonsant-se un 26%.
Alguns es pregunten què està passant amb aquests grans gegants, que s'estan comportant “com rapoines”. És veritat que la volatilitat que s'està veient en aquestes companyies durant els últims dies és tremenda i poc habitual i potser es pot emmarcar en la incertesa que envolta el sector des que va començar l'any, al mig de l'escalada de les rendibilitats dels bons davant la possibilitat que la Fed endureixi la seva postura.
A Àsia, cal destacar avui les importants pujades al Hang Seng de més del 3%.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1451 dòlars (+0,11%). El petroli puja un 2%, amb el Brent per sobre dels 93 dòlars (93,15 dòlars), igual que el WTI (92,40 dòlars).
L'or avança moderadament (1.805 dòlars) i la plata puja un 0,22% (22,43 dòlars).
El bitcoin rebota un 10% (40.325 dòlars) i l'ethereum, un 13,77% (2.949 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,923%.