Telefónica amb prou feines s'ha mogut després d'augmentar-hi CriteriaCaixa la seva participació al 5%
L'IBEX i la resta de borses europees cotitzen amb caigudes destacades aquest dimarts (IBEX: -0,88%, 10.816 punts), en una altra jornada de transició amb escasses referències en espera que demà, dijous i divendres arribin els esdeveniments realment rellevants i que sí que podrien moure el mercat. Dins del selectiu espanyol destaquen les alces en Cellnex, Colonial i Endesa, mentre que els pitjors han estat Indra, Sabadell i Repsol.
TELEFÒNICA APENAS REACCIONA
Telefónica amb prou feines s'ha mogut a la borsa després que ahir, després del tancament, CriteriaCaixa anunciés que la seva participació en l'operadora ja és del 5,007% (des del 2,69% anterior). Amb aquest moviment, més del 15% del capital de la 'teleco' està en mans d'empreses espanyoles, ja que al 5,007% de CriteriaCaixa se suma un altre 2,51% propietat de CaixaBank, el 3% recentment aconseguit per la SEPI al seu pla d'adquirir-ne el 10% i el 4,86% de BBVA. En total, entre tots quatre ostenten el 15,37%.
Els analistes de Banc Sabadell, que aconsellen comprar Telefónica, amb una valoració de 5 euros per acció, consideren que la notícia "és positiva", encara que "d'impacte limitat, en la mesura que ja s'havia rumorejat la intenció de CriteriaCaixa d'elevar la seva participació, compensant una reducció addicional potencial de CaixaBank, que a mes de març passat va comunicar que s'havia desprès d'un 1% de participació fins al 2,51%".
A L'ESPERA DE REFERÈNCIES CLAU
La sessió d'avui dimarts té l'agenda força buida, en espera que demà es publiqui l'IPC dels EUA del març, principal dada macro de la setmana i per a la qual s'espera un repunt. Caldrà veure en quina mesura això afecta el mercat i contribueix al refredament de les perspectives de baixades de tipus a partir de l'estiu. A més, també demà, es revelen les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal, mentre que dijous es reuneix el Banc Central Europeu (BCE).
El final de la setmana estarà marcat per la publicació dels primers resultats de bancs als EUA divendres (JP Morgan, Citigroup i BlackRock).
De tornada avui, dimarts, l'enquesta de préstecs bancaris del BCE per al primer trimestre del 2024. "Aquesta enquesta proporciona informació sobre el crèdit bancari a la zona euro i les condicions creditícies, cosa que és un element important per a les perspectives de creixement", escriuen els analistes de Danske Bank.
Segons aquesta, per primera vegada des del quart trimestre del 2021, els bancs de la zona euro van flexibilitzar de manera moderada els seus criteris de concessió de préstecs a llars per adquisició d'habitatge. Per contra, els criteris de concessió de crèdits al consum i altres préstecs a llars es van endurir.
Recordem que Wall Street va tancar ahir la primera sessió setmanal pràcticament sense moviment i amb signe mixt. Els inversors no volen prendre decisions fins a conèixer les referències clau de la setmana.
A Àsia, aquesta matinada han dominat els números verds. La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha acabat el viatge a la Xina amb una advertència que qualsevol intent d'enfortir la capacitat militar de Rússia podria exposar els bancs xinesos a sancions nord-americanes.
A més, la Secretària del Tresor ha dit, en una entrevista a CNBC, que no descarta cap mesura, incloent-hi els possibles aranzels, sobre les exportacions d'energia verda de la Xina.
"No descartaria res en aquest moment. Necessitem mantenir totes les opcions sobre la taula. Volem treballar amb els xinesos per veure si podem trobar-hi una solució", va comentar en ser preguntada sobre la possibilitat que Washington imposi aranzels si la Xina no ajusta el seu enfocament sobre els incentius industrials.
LA IA, EL PRINCIPAL REPTE PER A JP MORGAN
El conseller delegat de JP Morgan, Jamie Dimon, ha dit que la intel·ligència artificial (IA) podria ser el repte més gran amb què el seu banc està lidiant. Va comparar el seu impacte potencial amb el de la màquina de vapor i va dir que la tecnologia podria "millorar pràcticament tots els treballs".
Dimon ha dedicat una part de la carta anual als accionistes, de les més de 50 pàgines, a la importància de la IA per al negoci del gegant de Wall Street i per a la societat en general.
"Si bé no coneixem l'efecte total o la velocitat precisa a què la IA canviarà el nostre negoci, o com afectarà la societat en general, estem completament convençuts que les conseqüències seran extraordinàries i possiblement tan transformadores com algunes de les principals invencions tecnològiques", ha escrit a la seva carta.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0855 dòlars (-0,02%). El petroli continua rondant els 90 dòlars. El Brent cotitza als 89,73 dòlars (-0,72%) i el West Texas, als 85,58 dòlars (-0,98%).
L'or puja fins a 2.366 dòlars (+0,66%) i la plata, fins als 27,95 dòlars (+0,44%).
El bitcoin cedeix fins als 69.100 dòlars i l'ethereum, fins als 3.540 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,368%.