La crisi d'Evergrande està provocant gran tensió a tot el món
L'IBEX i la resta de borses europees han estrenat la setmana amb fortes caigudes en mig de la por que està generant a tot el món la possible fallida de la xinesa Evergrande. No obstant això, el selectiu espanyol ha aconseguit limitar les caigudes gràcies al rebot del sector turístic i malgrat la pressió baixista dels bancs. El selectiu espanyol ha caigut un 1,20%, fins als 8.655,40 punts, després de marcar un mínim intradia als 8.551 enters. Per la seva banda, la resta de borses europees ha cedit al voltant del 2%, mentre Wall Street baixa més de l'1%.
Aquest dilluns, i al llarg de tota la setmana, hi ha diferents festius a Àsia. Avui l'única borsa gran que ha obert és la de Hong Kong, i s'ha enfonsat un 3,5% davant la caiguda de la promotora immobiliària xinesa, que té previst realitzar el reemborsament dels seus bons aquest dijous i que podria incórrer en impagament.
"Les seves accions ja estan rebent una pallissa a Hong Kong avui, juntament amb les empreses relacionades amb el sector immobiliari en general. Evergrande té un període de gràcia de 30 dies abans que es produeixi un impagament oficial, de manera que és probable que aquesta història segueixi donant de si", assenyala Jeffrey Halley, analista d'Àsia-Pacífic d'Oanda.
Les matèries primeres també han caigut a Àsia aquest dilluns després que el primer ministre xinès, Li, digués durant el cap de setmana que la Xina utilitzarà "eines de mercat" per estabilitzar els seus preus. "En ser un prenedor de preus i no un formador de preus, no hi ha molt que la Xina pugui fer per influir en els preus a mitjà termini. Però en un dia durant el qual la liquiditat és menor a causa de les vacances, i enmig del nerviosisme dels mercats per un col·lapse desordenat d'Evergrande i davant la reunió del FOMC, l'impacte és enorme", afegeix Halley.
Dins de l'IBEX, les companyies relacionades amb les matèries primeres han cedit amb moltíssimes força (ArcelorMitall, Acerinox...), mentre que els bancs també experimenten retallades molt acusades (BBVA s'ha desplomat un 7%).
Al costat positiu, IAG, que ha confirmat que no realitzarà ampliació de capital (Lufthansa sí que ho farà), ha estat el millor títol i s'ha disparat un 10%. Iberia, aerolínia del hòlding, ha comunicat avui, dilluns, un ERTO per causes organitzatives i productives.
Altres valors associats al turisme, com Amadeus, AENA i Meliá, han estat els més alcistes dins de l'índex al costat d'IAG, després d'haver publicat que els EUA suavitzarà les restriccions als turistes estrangers que vinguin del Regne Unit i la Unió Europea.
UNA REUNIÓ CLAU
La setmana estarà marcada per les reunions dels bancs centrals, liderades per les de la Reserva Federal (Fed) i el Banc d'Anglaterra.
La reunió de la Fed d'aquesta setmana "serà clau per determinar si les vendes de la setmana passada són duradores o simplement temporals. Les últimes dades econòmiques dels EUA han estat com a mínim contradictòries, però al mercat laboral sembla que hi ha motius per a l'optimisme , explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Afegeix Hewson que, a mesura que s'acosta el final de mes, cada vegada sembla més probable que vegem el primer mes negatiu des de gener per a l'S&P500 i el DAX. "La pregunta més important és si hem vist els màxims d'aquest any o si es tracta d'una altra oportunitat per comprar amb les caigudes", afirma.
Per cert, avui el DAX ha passat a ser un índex amb 40 components en lloc de 30.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1733 (+0,06%). El petroli cau un 1%, fins als 74,46 dòlars el Brent i als 70,91 dòlars el WTI.
L'or i la plata pugen moderadament, fins als 1.765 dòlars i als 22,36 dòlars, respectivament.
El bitcoin cau un 7%, fins als 43.936 dòlars, i l'ethereum, un 8%, fins als 3.080 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,323% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,335%.