El selectiu ha aguantat el suport dels 8.150 punts després de fulminar aquest nivell durant el matí
L'BEX 35 i la resta de borses europees han baixat aquest dilluns, encara que el selectiu espanyol (-0,83%; 8.242,40 punts) ha tancat lluny de mínims intradia. Això, mentre persisteix la preocupació per la Covid i per la seva variant sud-africana òmicron. Holanda ha anunciat aquest cap de setmana un nou confinament fins al 14 de gener i aquí a Espanya hi ha Conferència de Presidents aquest dimecres, mentre que Pedro Sánchez va alertar aquest diumenge del risc d'una nova onada, encara que sense anunciar restriccions.
El grup farmacèutic Rovi ha estat l'únic valor de l'IBEX que ha tancat amb guanys destacats el dia de la seva estrena al selectiu, en substitució de Viscofan. Els analistes de Bolsamanía afirmen que, si tot va bé, el valor pot arribar a 80 euros per acció.
La majoria de títols han finalitzat en vermell. Els més baixistes han estat Merlin (per la tensió entre Santander i el conseller delegat), Grifols, ArcelorMittal i Siemens Gamesa. En el cas de Merlin, ha convocat un Consell extraordinari per tractar el cessament d'Ismael Clemente, directiu amb un gran prestigi al sector, però que ha perdut la confiança del banc càntabre.
EL SUPORT AGUANTA PER LA MÍNIMA
Pel que fa al selectiu espanyol, l'índex ha arrasat aquest matí el suport clau dels 8.150 punts. Tot i que ha recuperat posicions i ha aguantat per sobre aquest nivell. Després de marcar un mínim intradia als 8.082 punts, ha finalitzat el dia als 8.242,40 punts.
"La sessió ha anat clarament de menys a més i malgrat que ha caigut un 2,75% en el pitjor moment del dia, l'IBEX ha tancat clarament per sobre dels 8.140-8.150 punts: la base del moviment lateral-baixista pel qual es desplaça el valor des del passat mes de maig.
Sí, intradia s'ha perforat per la mínima, però no s'ha confirmat en preus de tancament. A més, es comencen a observar certes divergències alcistes entre el preu i l'oscil·lador de moment estocàstic”, argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Cosa que deixa la porta oberta que el rebot es trobi a tocar. És en aquestes sessions on es mastega la por quan moltes vegades els preus construeixen sòls de mercat", afegeix aquest expert.
ADVERTIMENT DE FAUCI
Hi ha qui diu que, amb els casos rècord de Covid en alguns països, com el Regne Unit, i les noves restriccions que s'estan aplicant, gairebé sembla una repetició del que es va viure fa un any. "Alguns científics al Regne Unit estan demanant un nou confinament abans de Nadal, una mitjana que probablement sigui tan benvinguda com el mal de queixal", assenyala irònic Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Antony Fauci, principal assessor sanitari de Joe Biden, que a principis de mes va dir que les dades sobre la gravetat d'òmicron eren "encoratjadores", ha reconegut ara que la nova variant pot causar un rècord d'hospitalitzacions i morts als Estats Units.
“Per desgràcia, crec que això passarà. Veurem una tensió significativa en algunes regions del país al sistema hospitalari, particularment en aquelles àrees on es té un baix nivell de vacunació”, va declarar a CNN.
LA XINA RETALLA TIPUS
A tot això se suma la sorpresa a la Xina d'aquesta matinada, que aquest dilluns ha retallat un tipus d'interès de referència per a préstecs per primera vegada des de l'abril del 2020.
El Banc Popular de la Xina ha reduït el tipus d'interès preferent dels préstecs a un any al 3,8%, davant del 3,85%. El tipus d'interès preferent a cinc anys s'ha mantingut sense canvis des del mes anterior, al 4,65%.
Les borses asiàtiques han caigut amb força aquesta matinada.
BLOQUEIG AL PLA DE BIDEN
Als EUA, a la incertesa sobre òmicron s'hi ha sumat el bloqueig al pla de despesa social promogut per Joe Biden. El projecte, valorat en 1,75 bilions de dòlars, estava pràcticament aprovat, però la marxa enrere final d'un senador demòcrata ha fet malbé la iniciativa.
Després de la notícia, els analistes de Goldman Sachs han retallat la seva previsió de creixement per als EUA el 2022 davant la perspectiva que el pla no sigui aprovat en el format actual i només tiri endavant una versió molt més reduïda. Wall Street cau amb força el 2% al tancament d'Europa.
ALTRES MERCATS: TAMBÉ CAU EL PETROLI
El coronavirus porta també a fortes retallades el petroli, que es deixa un 5%, amb el Brent als 69,84 dòlars i el WTI als 66,54 dòlars.
L'euro es canvia a 1,1293 dòlars (+0,48%). L'or perd un 0,4% (1.792 dòlars) i la plata, un 1,1% (22,29 dòlars).
El bitcoin cedeix un 1,3% (46.183 dòlars) i l'ethereum, un 2,7% (3.818 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,387% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins al 0,355%.