L'IBEX tanca en negatiu i acaba el mes i el trimestre amb caigudes molt suaus

Setembre ha estat marcat per la crisi de l'energia i el seu impacte en la inflació

Nieves Amigo
Bolsamania | 30 set, 2021 09:39 - Actualitzat: 18:40
ep archivo   interior del palacio de la bolsa donde el ibex 35 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha dit adéu aquest dijous a un mes de setembre marcat per la crisi de l'energia i el seu impacte sobre la inflació i la recuperació econòmica. Enmig de la incertesa, el selectiu ha tancat el mes i el trimestre amb caigudes molt suaus, després de cedir un 0,94%, fins als 8.796,30 punts, pressionat pels descensos en Solaria, després de presentar ahir resultats, i els valors turístics (IAG, Meliá, Amadeus...), a més de les elèctriques (Iberdrola i Endesa). El selectiu va començar juliol als 8.821 sencers i el mes de setembre als 8.846 punts, de manera que gairebé no s'ha mogut durant aquest període.

IBEX 35
11.659,200
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74
17:37 04/10/24

Per valors, avui s'ha parlat de Naturgy, després que IFM, reunida amb diversos mitjans de comunicació per donar impuls a la seva OPA, digués ahir que està disposat a eliminar el dividend de Naturgy "si aquestes són les circumstàncies als quals s'enfronta la companyia", i donar prioritat així a la inversió.

Aquest matí, Naturgy ha plantat cara al fons i ha dit que el dividend està aprovat pel Consell i inclòs al Pla Estratègic i que no es toca.

A més, Audax Renovables s'ha desplomat després de publicar els seus resultats i advertir sobre l'entorn regulador a Espanya i l'"adversa conjuntura", amb el "fort augment de preus al mercat majorista i la seva volatilitat, que podria tenir efectes negatius en les comercialitzadores pures d'electricitat".

Per la seva banda, l'agència S&P ha assenyalat en un informe que les mesures del govern per abaratir la factura de la llum poden suposar un llast per a l'impuls de les renovables a llarg termini. Endesa i Iberdrola han baixat amb força durant la jornada.

LES DADES MACRO, PROTAGONISTES

Les dades macro han estat protagonistes. A la Xina s'ha publicat el PMI no manufacturer de setembre (que va quedar en 53,2 des de 47,5) i el PMI manufacturer Caixin del mateix mes, que va pujar fins a 50 des de 49,2. Les dues referències han estat per sobre del que s'esperava.

Avui s'ha conegut el PIB del Regne Unit del segon trimestre (va ser revisat a l'alça, fins al 5,5%), al costat de dades d'inflació de França, Alemanya i Itàlia de setembre. A l'eurozona, la taxa d'atur cau a l'agost al 7,5%. Als Estats Units, les peticions setmanals d'atur han pujat més del que s'esperava; i a Espanya, les vendes al detall d'agost van caure dues dècimes.

Wall Street va tancar aquest dimecres amb tranquil·litat i signe mixt (Dow Jones: +0,26%; S&P: +0,16%; Nasdaq: -0,24%) després de les 'tempestes' de dimarts, mentre que a Àsia la sessió ha estat també dispar després de les últimes dades macroeconòmiques.

Els inversors diuen així adéu a un mes que ha estat marcat per la crisi energètica i que acaba amb el mercat molt centrat en aquest assumpte i en el risc de fallida de la promotora xinesa Evergrande (ha tornat a no pagar als bonistes estrangers).

Els bancs centrals també han estat protagonistes durant els últims compassos de setembre, amb múltiples compareixences, tant a Sintra com fora de Sintra. Aquest dimecres tots van tornar a fer pinya des de Portugal al voltant de la idea que la inflació és transitòria, un mantra que defensen fins a la sacietat i que comença a perdre força. De fet, els banquers centrals ja comenten que, en veure un canvi de tendència en la inflació, faran servir les eines al seu abast per prendre mesures.

ELS 9.055 SEGUEIXEN SENT LA CLAU A CURT

L'IBEX va aconseguir aquest dimecres pujar un 1,25% després de les fortes caigudes de la jornada prèvia, fins als 8.879 punts. El selectiu espanyol es manté cotitzant en una banda lateral amb dos nivells molt clars, l'abandonament o superació dels quals ens mostraran la seva tendència futura. Per sobre, el primer nivell de resistència es troba als 9.055 punts mentre que, per sota, el suport que no perdrem de vista es troba als 8.551 punts.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1590 dòlars (-0,04%). El petroli cau un 1%, amb el Brent als 78,01 dòlars i el WTI als 73,90 dòlars.

L'or i la plata avancen més de l'1%, fins als 1.752 dòlars i als 22,02 dòlars, respectivament.

El bitcoin suma un 4% amunt (43.120 dòlars) i l'ethereum, un 5% (2.997 dòlars).

La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa a l'1,527% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins al 0,464%.

contador