L'IBEX tanca amb pèrdues de l'1% pressionat per les fortes caigudes del BBVA

El banc ha presentat el seu Pla Estratègic, que no ha convençut el mercat

Nieves Amigo
Bolsamania | 18 nov, 2021 10:23 - Actualitzat: 19:30
ep archivo   valores del ibex 35 en los paneles del palacio de la bolsa a 9 de julio de 2021 en
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha baixat un 1%, fins als 8.902,20 punts, pressionat per les fortes caigudes del BBVA. El banc basc ha elevat el dividend fins al 40%-50% del benefici i ha presentat el seu nou Pla Estratègic fins al 2025, que, no obstant, ha estat rebut de manera molt negativa pels invessors. A més, la caiguda de la lira turca després de la retallada de tipus del Banc Central de Turquia ha estat un altre factor negatiu, perquè subratlla el perfil de risc de l'entitat just quan ha llançat una OPA sobre el 50% de Garanti.

IBEX 35
11.720,900
  • -1,50%-178,40
  • Max: 11.877,20
  • Min: 11.703,80
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.338,22
17:35 10/01/25

El Grup espera assolir el 2024 una rendibilitat sobre fons propis excloent-ne intangibles (ROTE, per les sigles en anglès) del 14%, enfront de l'11,7% dels primers nou mesos del 2021. Així mateix, l'entitat ha reafirmat el seu rang objectiu de ràtio de capital CET1 'fully-loaded' a l'11,50%-12%. Però aquests objectius no han convençut el mercat.

Tot i les pujades en Amadeus (després d'un acord amb Marriott) i en Telefónica, les caigudes han estat generalitzades i han destacat en Colonial (després dels resultats que va publicar ahir al tancament) i en Naturgy (després d'una retallada d'RBC), a més de Solaria, Almirall, CIE Automotive i PharmaMar.

Al Mercat Continu, Codere ha tornat a registrar fortes caigudes després de confirmar que emetrà 128 milions d'euros més en bons, dins del complicat procés de reestructuració que afronta la companyia de jocs d'atzar.

La resta de borses europees han tancat amb pèrdues més moderades, a excepció de la borsa portuguesa, que també ha cedit posicions amb força. Això, després que a Àsia s'hagin imposat els números vermells aquesta matinada. El Nikkei, però, ha rebotat des dels mínims del dia després de conèixer-se que l'últim paquet d'estímul fiscal del Japó pujarà a una quantitat enorme de 55,7 bilions de iens, uns 484.000 milions de dòlars.

EL CORONAVIRUS TORNA A PREOCUPAR

El coronavirus ha tornat a ser la preocupació principal dels mercats, amb el món pendent de l'increment de casos del virus i de la reimposició de restriccions. Alemanya està redoblant els seus esforços perquè la gent es vacuni, Bèlgica ha tornat a imposar l'obligació de treballar des de casa per lluitar contra l'augment dels casos i a Espanya s'estan engegant vacunes de reforç per contenir les infeccions.

Per part seva, Suècia preveu restringir l'admissió a alguns esdeveniments i Portugal afirma que prendrà les mesures "necessàries" per frenar l'onada de casos. Moltes de les noves restriccions es dirigeixen als no vacunats. Als EUA s'estan emetent advertiments sobre les reunions nadalenques a mesura que els casos hi augmenten també.

CRISI DE SUBMINISTRAMENT I TENSIONS INFLACIONISTES

Aquesta nova onada del virus coincideix amb la crisi de subministrament i les tensions inflacionistes, que combinen amb la possibilitat que els bancs centrals accelerin les decisions per endurir les polítiques monetàries. Aquesta setmana hem sentit el president de la Fed de Sant Lluís, James Bullard, que ha suggerit que, amb l'acceleració de la inflació als EUA, la Fed havia de ser més agressiva i intentar accelerar el programa de reducció quan es reuneixi al proper mes. Cal recordar que al desembre hi ha reunió de tipus de la Fed, el BCE i el Banc d'Anglaterra.

"El to (de Bullard) va ser significatiu, ja que és un membre amb dret a vot al FOMC al proper any," indica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, al seu informe diari.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

El selectiu espanyol no ha pogut mantenir el suport dels 9.000 punts i ara el més normal és que busqui recolzament als suports de curt termini que té als 8.900 i 8.800 punts, segons indiquen els experts de Bolsamanía.

El petroli modera les caigudes i el Brent recupera en aquests moments els 80 dòlars per barril (+0,6%, 80,82 dòlars). El WTI, per part seva, cotitza als 78,63 dòlars. Això, després dels descensos de les últimes hores en conèixer-se que els EUA i la Xina estan estudiant un alliberament coordinat de reserves de cru per intentar alleujar la pressió sobre les butxaques dels consumidors en vigílies de Nadal.

L'euro es canvia a 1,1345 dòlars (+0,23%). L'or i la plata cauen lleugerament, fins als 1.866 dòlars i 25,01 dòlars, respectivament.

El bitcoin cedeix un 2,4% i cotitza als 58.892 dòlars, i l'ethereum perd un 2,5% (4.144 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins a l'1,601% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cedeix fins al 0,46%.

contador