L'IBEX tanca amb caigudes i pressionat pels bancs després de la decisió del BCE

Lagarde i els seus han deixat la porta oberta a una primera retallada dels tipus d'interès al juny

Nieves Amigo
Bolsamania | 11 abr, 2024 10:17 - Actualitzat: 18:43
ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 4 de abril de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 tanca amb fortes caigudes (-1,16%, 10.649 punts) després de la decisió del Banc Central Europeu (BCE), frenat pel comportament negatiu dels bancs, que baixen amb força per la previsió d'una primera retallada dels tipus d'interès al mes de juny. Per contra, les empreses d'energies renovables, a les quals beneficien uns interessos més baixos, han estat els valors més alcistes, amb Acciona Energía i Solaria al capdavant del selectiu.

Això després que ahir els índexs acabessin a aquest costat de l'Atlàntic amb signe mixt (l'IBEX es va deixar un 0,38%) i que a Wall Street s'imposés el vermell després de la decebedora dada d'IPC del març als EUA, que va sortir per sobre del que s'esperava i reforça els dubtes que hi ha al mercat al voltant de les rebaixes de tipus per a aquest any.

IBEX 35
11.809,200
  • 0,26%31,10
  • Max: 11.819,60
  • Min: 11.747,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.736,17
13:24 20/09/24

Bret Kenwell, analista d'inversions als EUA per a eToro, assegura que les dades conegudes aquest dimecres posen el banc central nord-americà "en una situació difícil després d'haver reiterat recentment la previsió de tres retallades de tipus aquest any". Pablo Duarte, analista sènior de l'Institut de Recerca Flossbach von Storch, assegura que "el repunt de l'IPC als Estats Units esborra del mapa una retallada de tipus de la Fed al juny i és un dilema per al BCE".

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha repuntat al març el 3,5% en taxa interanual enfront del 3,2% registrat al febrer. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha mantingut sense canvis al 3,8%. Les dues magnituds s'han situat per sobre del que s'esperava, ja que s'havia previst que l'índex general repuntés al 3,4% i la taxa subjacent caigués al 3,7%. En termes mensuals, l'IPC general va augmentar un 0,4%, una dècima per sobre del que s'esperava.

Després de l'IPC, i ja amb les borses europees tancades, ahir es van conèixer les actes de l'última reunió de la Fed, que certament es queden una mica desfasades després d'aquesta última dada i que reflecteixen que "gairebé tots" els membres del banc central nord-americà esperen retallades per a aquest any.

El president dels EUA, Joe Biden, va parlar després de conèixer l'IPC i va dir que encara espera retallades de tipus per a aquest any, tot i que va reconèixer que es poden endarrerir. "Això pot endarrerir (les retallades dels tipus d'interès) un mes o així. No sabem què farà la Reserva Federal”, va dir Biden durant una roda de premsa conjunta amb el primer ministre japonès, Fumio Kishida.

EL BCE ÉS LA GRAN CITA DEL DIA

La cita d'aquest dijous és la reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE), que tal com s'esperava, ha mantingut sense canvis els tipus d'interès a la zona euro, per cinquena reunió consecutiva, encara que, per primera vegada des que va començar a pujar-los a l'actual cicle d'enduriment monetari, ha obert la porta a una retallada futura si les dades eleven la confiança que la inflació baixi al 2% de forma sostenible.

La principal novetat del comunicat ha estat la següent: "Si l'avaluació actualitzada del Consell de Govern de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària enfortís més la confiança que la inflació està convergint cap a l'objectiu (del 2%) de manera sostinguda, seria apropiat reduir l'actual nivell de restricció de la política monetària”.

D'altra banda, aquest dijous inclou l'IPC de la Xina del març, que va disminuir al 0,1% des del 0,7% al febrer. Els economistes enquestats per Reuters esperaven que l'índex de preus al consumidor augmentés un 0,4% al març. Així doncs, una nova lectura deflacionista.

L'índex de preus al productor va registrar un descens del 2,8% interanual en línia amb les expectatives.

Al Japó destaca la fortalesa del dòlar, que ha deixat el ien a nivells que no es veien des de fa 54 anys (153 iens per dòlar).

L'IBEX ATACA EL PRIMER NIVELL DE SUPORT

L'IBEX va tornar a tancar ahir en vermell de noul i va acabar per sota dels mínims de dimarts. Avui els descensos han anat a més cada minut que passava.

"El selectiu espanyol ha cobert el buit alcista que va deixar el 21 de març als 10.752 punts. A curt termini podria continuar perdent posicions tranquil·lament fins al nivell dels 10.388 punts, mínims del buit alcista que va deixar el 13 de març passat", apunten els analistes tècnics de Bolsamanía.

"Es manté intacta la correcció a curt termini i seguirà així mentre no anul·li el buit baixista que va deixar divendres passat als 11.090 punts".

Dins del selectiu han destacat, a més dels valors ja esmentats, les alces en Meliá i Enagás i les caigudes en Grifols, IAG, els bancs i Repsol. Les aerolínies europees es veuen penalitzades per la decisió de Lufthansa de suspendre els vols a Teheran.

Al Mercat Continu, Berkeley ha continuat pujant amb força després d'avançar amb ganes ahir després d'anunciar l'inici d'un arbitratge internacional contra el govern d'Espanya per l'oposició d'aquest al seu projecte de mina d'urani a Salamanca.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0716 dòlars (-0,24%). El petroli cedeix, amb el Brent rondant els 90 dòlars i el West Texas, als 85,52 dòlars.

L'or avança un 0,47% (2.359 dòlars) i la plata cau lleugerament (28,01 dòlars).

El bitcoin cotitza als 69.890 dòlars i l'ethereum, als 3.500 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,568%.

contador