L'IBEX supera els 11.800 punts i EV Motors es dispara en la seva estrena

Aquesta setmana es publicaran importants resultats empresarials i dades macro

Nieves Amigo
Bolsamania | 14 oct, 2024 10:15 - Actualitzat: 18:51
ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX i la resta de borses europees pugen amb ganes aquest dilluns (IBEX: +1,12%, 11.850 punts). Dins del selectiu espanyol destaquen les pujades dels bancs, Endesa, Aena, Inditex i Mapfre i les caigudes de Solaria (Berenberg li ha retallat de manera contundent el preu), Puig i Merlin. A més, avui s'ha estrenat al BME Growth EV Motors, la matriu de l'automobilística Ebro i sòcia del fabricant xinès Chery a Espanya, que ha despertat un fort interès inversor i s'ha disparat.

Això, a l'arrencada d'una setmana que estarà marcada per la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous, durant la qual è s'espera que l'organisme retalli tipus en 25 punts bàsics.

IBEX 35
11.611,700
  • 0,19%22,20
  • Max: 11.631,70
  • Min: 11.513,80
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.108,82
17:35 21/11/24

La setmana arrenca amb absència de referències macro al calendari. Tot i que Wall Street opera amb normalitat, és el festiu del Columbus Day i això hi influeix.

Les properes jornades estaran marcades, a més de per la reunió del BCE, per les dades d'inflació del setembre als països europeus, per referències rellevants també a la Xina i, sobretot, pels resultats empresarials, amb els comptes de LVMH o ASML a Europa, de múltiples bancs als Estats Units (com Goldman Sachs o Morgan Stanley) i de Netflix (dijous).

SENSE DETALLS... PERÒ AGRADEN

Els economistes de Goldman Sachs i d'Oxford Economics han elevat la previsió del PIB de la Xina després de les mesures fiscals anunciades pel Ministeri de Finances aquest dissabte. Aquestes mesures impliquen una major emissió de deute per part del govern central per donar suport als governs locals endeutats i al sector immobiliari en general.

Tot i que els experts reconeixen que se n'han donat pocs detalls, lloen la implicació del Govern en l'impuls de l'economia xinesa, en coordinació amb el Banc Popular de la Xina (PBoC).

"Si bé els mercats financers es van sentir decebuts per la falta de claredat sobre la magnitud de les mesures fiscals, creiem que la conferència de premsa va confirmar que és probable que hi hagi coordinació entre la política monetària i la fiscal. Aquest tipus de coordinació poques vegades s'ha vist i no estava inclosa a la nostra previsió base. Per tant, hem elevat les nostres previsions de creixement del PIB per al 2025 del 4,1% interanual al 4,4% interanual per reflectir l'impacte d'aquestes polítiques a curt termini”. Per tant, hem elevat les nostres previsions de creixement del PIB per al 2025 del 4,1% interanual al 4,4% interanual per reflectir-hi l‟impacte d‟aquestes polítiques a curt termini”, explica Oxford Economics.

Goldman Sachs també ha pujat la previsió de creixement del PIB de la Xina després dels anuncis del Ministeri de Finances, però en aquest cas per al 2024 i el 2025. Per a aquest any, la millora fins al 4,9% des del 4,7% i per a el proper, fins al 4,7% des del 4,3%.

Aquest ajustament "indica clarament que els responsables de polítiques han fet un gir en la gestió de polítiques cícliques i han augmentat el seu enfocament a l'economia", assenyala Goldman Sachs en una nota de recerca enviada als seus clients aquest diumenge.

PREMI NOBEL

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències ha decidit concedir el Premi Nobel de Ciències Econòmiques del 2024 a Daron Acemoglu, Simon Johnson i James A. Robinson pels seus estudis sobre com les institucions influeixen en la prosperitat de les nacions.

"Els guardonats d'aquest any en ciències econòmiques han demostrat la importància de les institucions socials per a la prosperitat d'un país. Les societats amb un Estat de dret deficient i institucions que exploten la població no generen creixement ni canvis a millor". Les investigacions dels guardonats ens ajuden a entendre per què”, afirma la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències en un comunicat.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,091 dòlars (-0,24%). El petroli cau un 2%. El Brent se situa als 77,43 dòlars i el WTI, als 73,94 dòlars.

L'or cotitza amb caigudes contingudes (2.665 dòlars) i la plata perd un 1,37% (31,31 dòlars).

El bitcoin puja fins als 65.800 dòlars i l'ethereum avança fins als 2.630 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,096%.

contador