Els principals mercats del Vell Continent s'han desplomat encara més
L'IBEX 35 ha tancat amb fortíssims descensos (-3,18%; 8.417,80 punts) després de caure un 1,25% a la setmana passada i amb el focus d'interès en la tensió a Ucraïna, la reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) i els resultats empresarials. La caiguda ha estat encara més gran a les borses de França i Alemanya, amb descensos superiors al 3,5%. Per la seva banda, Wall Street continua caient amb moltíssima força després de la pitjor setmana per a la renda variable nord-americana des del 2020.
El Departament d'Estat dels EUA va recomanar diumenge a tots els ciutadans a Ucraïna que abandonin el país immediatament, a causa de l'extraordinari desplegament militar de Rússia a la frontera.
A més, el secretari d'Estat, Antony Blinken, va reiterar diumenge la seva advertència contra una invasió russa d'Ucraïna, en comentar que qualsevol ingerència agressiva de Rússia seria resposta amb "severitat".
A l'altra banda del tauler, Rússia ha advertit que els EUA i els seus aliats estan preparant "grans provocacions" per guanyar-se l'opinió pública davant la situació de tensió a la frontera amb Ucraïna.
Aquests esdeveniments no agraden als inversors, perquè són una font addicional d'incertesa i volatilitat per a les borses. L'última hora és que el Regne Unit ha advertit sobre un pla rus per atacar Ucraïna en una 'guerra llampec' i arribar fins i tot fins a la capital, Kíev. Amb aquests titulars sobre la taula, els inversors han venut renda variable de manera agressiva i s'han refugiat als bons i l'or.
FED I RESULTATS AL FOCUS
Sobre la Fed, el consens ja descompta quatre pujades de tipus d'interès aquest any (la primera al març) i el començament de la reducció del balanç a partir del juliol, aproximadament.
Els analistes de Goldman Sachs fins i tot esperen més de quatre pujades el 2022 i anticipen que la reducció del balanç començarà al juny a un ritme de 100.000 milions de dòlars mensuals.
Per tant, s'espera que el banc central prepari dimecres el mercat per a un nou cicle més agressiu, ja que el seu objectiu principal és reduir l'elevada inflació.
"També existeix la preocupació sobre la determinació de la Xina de seguir una política de tolerància zero contra el virus la qual cosa té el potencial de provocar preus molt més alts a mitjà i llarg termini, potencialment fins ben entrat al proper any", explica Michael Hewson, analista de CMC Markets.
Al capítol de resultats empresarials, hi haurà multitud de referències destacades. Als EUA, serà el torn d'IBM, Microsoft (dimarts), Tesla i Intel (dimecres) i Apple (dijous), mentre que a Espanya publicaran els seus comptes Banc Sabadell (dijous) i Caixabank (divendres).
A més, Telefónica ha liderat els avenços a l'IBEX després de la possible operació corporativa de Vodafone i Iliad a Itàlia, que es pot replicar al mercat espanyol amb MásMóvil.
En negatiu, les empreses associades a les matèries primeres, com ArcelorMittal i Acerinox, han estat les més baixistes, encara que les vendes han estat destacades a gairebé tots els valors i sectors.
A nivell econòmic, aquest dilluns s'han publicat els indicadors avançats d'activitat PMI del sector serveis i del sector manufacturer a les principals economies europees per al mes de gener. En el cas de França, l'impacte d'òmicron ha estat més gran que a Alemanya, ja que les dades de l'economia germànica han superat els pronòstics. En qualsevol cas, el creixement s'ha desaccelerat el primer trimestre, encara que des d'Oxford Economics esperen que es recuperi a partir del segon trimestre.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, l'IBEX es va girar a la baixa aquest divendres després de no poder superar la resistència de curt termini situada als 8.841 punts, buit baixista de la sessió del 26 de novembre després de l'esclat de la nova variant òmicron.
"Són nombroses les resistències que el nostre selectiu té a cotes immediates. Tenim el buit baixista dels 8.841 punts, els 9.100 punts (la part alta del moviment lateral des de l'estiu passat), els 9.200 punts (màxims de novembre) i els màxims de 2021 als 9.310 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
L'euro canvia a 1,1308 dòlars (-0,28%). El petroli cau més del 2%. El Brent és als 85,83 dòlars i el WTI, als 82,74 dòlars. Els analistes de Morgan Stanley han elevat el preu objectiu per al Brent el 2022 fins a 100 dòlars per barril des dels 90 dòlars.
L'or puja un 0,1% (1.833 dòlars) i la plata baixa un 2,6% (23,69 dòlars).
El bitcoin cau un 2,8%, fins a 34.206 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,721% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cau fins al 0,623%.