Solaria, Siemens Gamesa, Acciona i Iberdrola són els pitjors títols del selectiu
L'IBEX 35 ha baixat un 0,1%, fins als 9.180,70 punts, arrossegat pel mal moment de les elèctriques després del cop de destral que ha donat el Govern a la seva retribució. A nivell general, les borses segueixen en 'mode estiu' a l'espera de nous catalitzadors que moguin els mercats, en un escenari de volum i escassa volatilitat.
Dins el selectiu han continuat les caigudes en Endesa i Iberdrola. Citi ha retallat el preu objectiu de la primera des dels 23,6 euros fins als 21,2 euros i de la segona des dels 8,6 euros fins als 8,3 euros.
Per al banc nord-americà, la retallada a la retribució reduirà de manera destacada els beneficis de les dues companyies durant els propers anys, per la qual cosa la seva valoració actual "és insostenible".
També han baixat amb força Solaria, Siemens Gamesa i PharmaMar. Accions que ho van fer molt bé a principis d'any, però que han perdut el favor dels inversors, que han apostat clarament per valors més associats a la recuperació econòmica. En aquest sentit, Ferrovial, IAG i Amadeus han estat els valors més alcistes.
D'altra banda, el Banc Central Europeu (BCE) veu "probable" un deteriorament en la qualitat dels actius de les entitats financeres espanyoles a mesura que es van retirant les mesures d'"alleujament", com les moratòries adoptades per contrarestar les conseqüències econòmiques de la pandèmia.
En aquest sentit, el catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra, José García Montalvo, ha assegurat que "el xoc de la morositat arribarà", encara que ha afegit que es desconeix "com en serà, de gran".
BONA DADA D'ATUR I RECOMANACIÓ DE BRUSSEL·LES
L'agenda d'aquest dimecres ha inclòs com a dada més rellevant la desocupació de maig a Espanya, que ha baixat en 129.378 persones. Es tracta del millor dada des de 1996.
El total de desocupats se situa als 3.781.250, la xifra més baixa des de finals de l'estiu passat. El sector serveis, després del final de l'estat d'alarma, ha creat gairebé 100.000 llocs de treball, tot i que encara queden 542.000 treballadors en ERTO.
A més, la Comissió Europea ha recomanat a Espanya que mantingui una política fiscal "prudent" el 2022 a causa del seu elevat deute públic, que va aconseguir aquest any el 120% del PIB. Encara que Brussel·les no obrirà procediments sancionadors als països fins al 2023 per donar temps a corregir els efectes negatius de la pandèmia.
ELS EUA I XINA SEGUEIXEN ACOSTANT POSTURES
El viceprimer ministre xinès, Liu He, i la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, han parlat aquest dimecres per primera vegada des que el president Joe Biden va assumir el càrrec.
Tant els Estats Units com la Xina han informat que els dos líders han conversat sobre l'economia i la cooperació, i han discutit "francament" els temes d'interès, recull CNBC.
Yellen s'ha referit als plans de l'administració de Biden per "donar suport a una sòlida i contínua recuperació econòmica i de la importància de cooperar en àrees que són d'interès per als Estats Units", ha informat el Tresor en un comunicat.
Liu i Yellen han coincidit que la relació econòmica dels dos països és "molt important", han afegit els mitjans estatals xinesos, que s'han referit a la conversa entre els dos líders com una actitud de "respecte mutu".
L'IBEX MANTÉ LA CONSOLIDACIÓ
L'IBEX no va aconseguir ahir, finalment, tancar per sobre dels 9.200 punts. El selectiu manté el moviment de consolidació just al voltant dels màxims anuals.
"Estarem molt pendents d'un tancament per sobre dels 9.254 punts, ja que ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.500 punts. Per sota el primer nivell de suport es troba als 9.000 punts", expliquen els experts de Bolsamanía.
ALTRES MERCATS
A Àsia la jornada també ha estat dispar, amb alces moderades en alguns índexs i caigudes contingudes en d'altres. A Austràlia, l'economia ha recuperat els nivells pre-pandèmia. El PIB va augmentar un 1,8% el primer trimestre pel que fa a l'anterior trimestre, per sobre de la expectatives de l'1,5%.
L'euro s'aprecia un 0,02% i es canvia als 1,2214 dòlars. El petroli Brent supera els 71 dòlars (+1,22%. 71,10 dòlars) i el West Texas, els 68 dòlars (+1%. 68,41 dòlars). L'or negre marca màxims anuals i s'enfronta a la forta resistència que té als 72 dòlars.
L'or i la plata pugen lleugerament, fins als 1.907 dòlars (+0,1%) i als 28,13 dòlars (+0,1%), respectivament.
El bitcoin puja un 5% (38.111 dòlars) i l'ethereum, un 10% (2.788 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa en el 1,59% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,45%.