La petroliera ha publicat aquest dijous el seu pla estratègic
L'IBEX ha cedit un 0,74% i ha aconseguit salvar pels pèls els 8.100 punts mentre Wall Street tanca pel Dia d'Acció de Gràcies. Dins el selectiu han destacat especialment les caigudes en Repsol (-3,48%) després de presentar els detalls del seu pla estratègic. També baixen amb força IAG (-3,97%) i els bancs (el pitjor de la sessió ha estat Sabadell amb una retallada del 5,41%), mentre que PharmaMar (+3,82%) i Grífols (1,76%) han liderat el costat positiu.
En l'àmbit macro, poques referències després que durant la passada jornada n'hi hagués una allau als EUA. El PIB va caure un 2,7% durant el tercer trimestre a l'altre costat de l'Atlàntic, una dècima millor del que s'esperava. Al seu torn, les peticions setmanals d'atur van pujar per primera vegada en dues setmanes consecutives des del passat mes de juliol, i segueixen preocupant els EUA.
A Europa, es publiquen avui les actes de l'última reunió de política monetària. "Poden donar una mica més de color als debats interns del BCE sobre els instruments i la direcció de les polítiques, encara que els comentaris realitzats durant l'última reunió han indicat clarament que el PEPP (el programa de compres d'emergència contra la COVID-19) i les operacions de liquiditat (TLTRO) semblen les opcions preferides", expliquen els analistes de Danske Bank.
Les actes de l'últim partit de la Reserva Federal (Fed), per la seva banda, no van revelar aquest dimecres moltes novetats. "La Fed no apujarà els tipus en un futur pròxim, però és probable que es vegin canvis en el seu programa QE. Però malauradament les actes no van enviar un senyal clar", afegeix Danske.
A l'Àsia s'ha viscut una jornada alcista. El president xinès, Xi Jinping, ha felicitat per fi a Joe Biden pel seu triomf en les eleccions. Els Estats Units i la Xina "s'han de comprometre a no buscar conflictes ni confrontacions, pel respecte mutu i un esperit de cooperació" per promoure la "noble causa" de la pau mundial i el desenvolupament, va dir Xi al seu telegrama.
Pel que fa a la resta, segueixen les notícies sobre el Brexit. Els experts indiquen que, tot i que aquesta setmana és rellevant, pot ser que no es tanqui un acord fins a la propera. "El nostre escenari base segueix sent un tracte, però estarem més preocupats si tampoc s'hi arriba la setmana que ve. La cimera de la UE del 10 i 11 de desembre sembla ser l'última reunió durant la qual els líders de la UE poden aprovar un acord, per la qual cosa tant la UE com el Regne Unit tenen un temps molt limitat per prendre una decisió", precisen des Danske Bank.
Finalment, des del punt de vista tècnic, l'IBEX segueix amb la resistència dels 8.375 punts en el focus. "Tot i que el selectiu acumula uns guanys del 26% aquest mes, sembla que podríem acabar veient una extensió dels guanys. L'objectiu de pujada són aquests 8.375 punts, màxims del buit baixista que va deixar al mes de març", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.