L'IBEX rebota amb ganes després de les últimes caigudes, amb ArcelorMittal al capdamunt

La volatilitat va augmentant a mesura que s'acosten les festes i disminueix el volum

Nieves Amigo
Bolsamania | 21 des, 2021 10:01 - Actualitzat: 14:03
ep archivo   bolsa de madrid ibex 35 parque
EUROPA PRESS - Archivo

L'IBEX i la resta de borses europees reboten de manera destacada aquest dimarts (IBEX: +1%, 8.326 punts; CAC: +0,45%; DAX: +0,69%) després de les caigudes de dilluns, que finalment no van ser, ni de bon tros, tan pronunciades com el que es va viure durant el matí. L'IBEX va acabar el dia amb retallades del 0,83% i per sobre del nivell clau dels 8.150 punts. Això després d'haver cedit a prop d'un 3% en alguns moments de la jornada i vorejar els 8.000 punts.

IBEX 35
11.659,200
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74
17:37 04/10/24

"Encara que la figura (que va fer aquest dilluns) no és dolenta, per confirmar un senyal de fortalesa hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 8.433 punts. Si aconsegueix deixar enrere aquests nivells, podríem veure un atac al següent nivell de resistència que presenta als 8.600 punts", indiquen els experts de Bolsamanía.

Dins del selectiu destaquen avui les alces en ArcelorMittal (+3,6%), Siemens Gamesa, Grifols i Solaria. També rebota Merlin (+2%) després de desplomar-se ahir un 6% en mig de les tensions entre els seus accionistes, per la pressió del Santander per fer fora el conseller delegat. Al costat negatiu, amb prou feines cedeixen tres valors, destacant-ne les retallades en Cellnex.

La por d'òmicron segueix dominant els mercats, on la volatilitat augmenta a mesura que ens apropem a les dates festives i disminueix el volum de negociació.

"A l'obertura del mercat europeu d'avui no s'espera que es produeixi un seguiment de la caiguda d'ahir i, en un senyal de com n'és de voluble el sentiment, esperem veure una obertura positiva", indicaven els experts de CMC Markets al seu informe diari de primera hora. "Si bé, la preocupació per òmicron continua sent molt real, la perspectiva que s'apliquin noves restriccions a la vigília del Nadal ha retrocedit una mica. Al Regne Unit, el Govern ha decidit esperar tenir més dades sobre les hospitalitzacions i les morts. Aquest retard ha provocat inevitablement les crítiques d'alguns sectors, tot i que és difícil veure què aconseguiria amb un nou bloqueig en aquest moment”, afegeixen des de CMC Markets.

A més del virus, hi ha altres aspectes importants als mercats, com els problemes que està tenint Joe Biden per tirar endavant el seu pla de despesa social, valorat en 1,75 bilions de dòlars, pel bloqueig del senador demòcrata Robert Manchin. Wall Street va tancar a la sessió passada amb retallades superiors a l'1% a causa d'aquest motiu i de l'expansió del virus. Tots els mitjans destaquen avui que la variant òmicron ja representa el 73% dels casos de Covid a l'altra banda de l'Atlàntic.

L'agenda d'aquest dimarts ve molt buida de referències importants, cosa que serà la tònica durant tota la setmana atès que divendres és Nit de Nadal i tanquen totes les borses. A Alemanya, l'índex Gfk de confiança del consumidor del mes de gener ha quedat en -6,8 davant l'estimació de -2,5.

ELS EUA VETA A ESPANYA

Una de les notícies de la jornada és la decisió dels EUA d'incloure Espanya a la llista de països no recomanats per viatjar per la Covid, cosa que es va conèixer durant la nit.

La web dels CDC (Centres per al Control i la Prevenció de Malalties) ha registrat Espanya com al nivell 4, de risc 'molt alt', per la qual cosa cal evitar viatjar al nostre país, si no és necessari. D'aquesta manera, els EUA inclouen Espanya amb Finlàndia i el Líban a la llista vermella.

Els valors del sector turístic, però, no estan acusant la notícia.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1296 dòlars (+0,19%). El petroli puja un 0,7% de mitjana, amb el Brent als 71,89 dòlars i el WTI als 69,21 dòlars.

L'or està pla (1.795 dòlars), mentre que la plata puja un 0,98% (22,51 dòlars).

El bitcoin avança un 4% (48.865 dòlars) i l'ethereum, un 3% (4.026 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,445%.

contador