Iberdrola ha avançat posicions al mig d'aquesta pujada del sector i després de publicar resultats
L'IBEX es desmarca d'Europa i tanca amb pujades moderades que permeten mantenir-se per sobre dels 11.800 punts (+0,27%, 11.865 punts). El selectiu s'ha recolzat en el rebot de les energètiques, les quals van caure amb ganes ahir afectades per la pujada de la rendibilitat dels bons, cosa que penalitza les companyies amb més endeutament, entre les quals hi ha les 'utilities'. A més, avui els podria haver afavorit les informacions que assenyalen que el Govern retardarà l'aprovació d'un impost fix per a energètiques i bancs mentre creix la tensió amb els socis. Tot i això, els bancs han acomiadat dimecres, la majoria, amb retallades poc cridaneres.
La jornada ha portat resultats rellevants. A Espanya, Iberdrola ha pujat (+1,48%), en línia amb la resta del sector, després de comunicar una millora del benefici fins al setembre del 50%, i elevar previsions per a l'any, així com dividend. També han comunicat xifres Deutsche Bank (que ha demanat permís per fer recompres d'accions i ha caigut un 1%) i Lloyds. Aquesta nit, atents als comptes de Tesla, que es coneixeran al tancament de Wall Street.
El selectiu espanyol afronta tots aquests números després de deixar aquest dimarts una bona figura tècnica després de girar-se des de caigudes de més de l'1%, per acabar la jornada pràcticament pla.
"Va acabar el dia donant forma a una bona figura que ens fa ser optimistes. El seu aspecte tècnic segueix sent bo", indiquen els analistes de Bolsamania.
A més dels resultats, aquest dimecres es publiquen diferents referències macro destacades, com la confiança del consumidor de la zona de l'euro d'octubre i, als EUA, les sol·licituds setmanals d'hipoteques, les vendes d'habitatges de segona mà de setembre i el Llibre Beix de la Fed. Així mateix, avui hi ha hagut decisió de tipus del Banc del Canadà, que ha complert el que s'esperava i ha retallat les taxes del 4,25% al 3,75%.
A la jornada passada, en el marc de la reunió anual del Fons Monetari Internacional (FMI), es van conèixer les previsions de creixement de l'organisme. Manté al 3,2% la seva estimació de creixement global per al 2024 i redueix una dècima la del 2025, també al 3,2%. A més, eleva el creixement del PIB d'Espanya al 2,8% el 2024.
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, va parlar ahir en el marc d'aquesta trobada i va dir que s'anirà debatent el "ritme" de les retallades de tipus, però que la direcció és "clara". La Secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, que també va comparèixer amb motiu de la reunió, va elogiar el sòlid exercici econòmic dels EUA.
PENDENTS DELS BONS
Els inversors continuen pendents de l'evolució dels bons mentre que la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys dels EUA es manté per sobre del 4,2%, màxims des del juliol. Les vendes al mercat de bons s'atribueixen a les menors expectatives de retallades de tipus de cara a la reunió del 7 de novembre de la Reserva Federal (Fed) i també a les eleccions dels EUA, ja que es considera que, sobretot, Donald Trump -qui es perfila cada vegada més com a favorit-, però també Kamala Harris, incrementaran la despesa fiscal, cosa que implica una inflació més ràpida i duradora.
Aquest dimarts, com es comenta més amunt, van ser els valors més endeutats els que ho van fer pitjor a l'Ibex davant l'augment de les rendibilitats dels bons. Acciona Energia es va enfonsar un 5,88% i Acciona es va deixar un 4,12%. Solaria, Iberdrola i Naturgy també van estar entre els que més van retallar.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,0777 dòlars (-0,18%). El petroli cau un 1,2%. El Brent se situa als 75,13 dòlars i el WTI, als 70,86 dòlars.
L'or perd un 1% (2.731 dòlars) i la plata es deixa un 3% (33,86 dòlars).
El bitcoin cedeix fins als 66.100 dòlars i l'ethereum, als 2.530 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,226%.