ArcelorMittal i IAG també ho han estat fent bé aquest dilluns
Els inversors afronten una setmana carregada de referències que, sens dubte, mouran les borses. Des de l'allau de resultats a Espanya (demà publica Enagás, dimecres, Iberdrola i Santander, dijous, Repsol i Sabadell, divendres, BBVA, CaixaBank...), a l'allau de resultats a l'altre costat de l'Atlàntic (anuncien les seves xifres les grans tecnològiques nord-americanes). Tot això i sense oblidar importants referències macro, entre les quals destaca la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous. A més, el colofó de la setmana el posarà la cimera anual de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, COP26, que se celebra diumenge i que se seguirà amb molta atenció en aquest context actual en què els preus de l'energia són protagonistes indiscutibles.
Tot això i sense oblidar importants referències macro, entre les quals destaca la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous. A més, el colofó de la setmana el posarà la cimera anual de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, COP26, que se celebra diumenge i que se seguirà amb molta atenció en aquest context actual en què els preus de l'energia són protagonistes indiscutibles.
"Hem seguit reduint la nostra posició de sobreponderació respecte als actius de risc a causa de la creixent preocupació per la crisi energètica", ha assenyalat Vincent Chaigneau, director d'Anàlisi de Generali Investments, segons publica FundNews.
L'IBEX ha pujat lleugerament un 0,16%, fins als 8.920,9 punts, gràcies a les alces en els bancs, liderats per Sabadell, que s'ha revalorat amb ganes després d'anunciar que ha rebutjat una oferta de 1.200 milions per TSB.
També ho han fet bé CaixaBank, Bankinter i Santander. Fora del sector, ArcelorMittall i Repsol estan entre les companyies que més han avançat. Solaria i Cie Automotive, per la seva banda, són les que més han caigut.
Al Mercat Continu, Codere ha seguit desplomant pels dubtes sobre la seva viabilitat i Audax Renovables també ha patit un dur càstig.
Aquest dilluns al calendari destaca l'IFO alemany que ha mostrat una gran preocupació pels problemes en les cadenes de subministrament.
"L'escepticisme és cada vegada més evident en les expectatives. Les avaluacions de les empreses sobre la seva situació actual també són menys positives. Els problemes de subministrament estan donant mals de cap a les empreses", ha explicat l'Institut IFO al seu comunicat.
Al nostre país, el Banc d'Espanya farà una "revisió significativa a la baixa" de les previsions de creixement del PIB per a aquest any en la seva revisió de desembre.
Així ho ha anticipat el governador de l'organisme, Pablo Hernández de Cos, fent referència al fet que s'han produït alguns canvis a l'entorn econòmic global, que han cobrat "major rellevància" durant les últimes setmanes i que obliguen el BdE a revisar a la baixa les seves previsions per a 2021.
TEMPORADA DE RESULTATS
Al capítol empresarial, HSBC ha anunciat resultats. El benefici va pujar un 76% al tercer trimestre i planeja una recompra d'accions de 2.000 milions de dòlars. També a l'àmbit empresarial, és notícia la ruptura de negociacions entre el govern italià i UniCredit per vendre Monte dei Paschi, que es desploma un 11%.
"De cara a la nova setmana, els inversors esperen que continuï la narrativa positiva dels beneficis, tot i que les decebedores xifres de Snap de divendres han llançat llum sobre un possible 'canari a la mina' per a la resta del sector tecnològic (... ). Qualsevol decepció d'empreses com Facebook, Amazon, Apple, Alphabet i Microsoft podria agrir l'estat d'ànim molt ràpidament", adverteix Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets, al seu informe diari.
EVERGRANDE REBOTA DESPRÉS D'ANUNCIAR UN CANVI EN EL NEGOCI
La promotora xinesa Evergrande rebota aquest dilluns després que el president hagi anunciat que ara volen centrar-se en el seu negoci de vehicles elèctrics, deixant en un segon pla les seves problemàtiques operacions immobiliàries.
Evergrande va evitar a la setmana passada entrar en default i sembla que alguns bonistes estrangers ja han començat a cobrar els interessos del bo que havia d'haver pagat el passat 23 de setembre.
El gegant xinès ha arribat a pujar aquest dilluns un 6%, mentre que la seva filial Evergrande New Energy Vehicle Group s'ha revalorat un 17%, encara que tots dos han retallat posteriorment els seus guanys.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"Fins que l'IBEX no tanqui per sobre dels 9.050-9.055 punts amb claredat, i si pot ser en espelmes setmanals millor que millor, es van acabar les pujades. O millor dit, es va acabar la possibilitat d'intentar buscar els màxims anuals als 9.310 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Ara per baix, toca mirar cap als suports. Els més importants en aquest moment es troben als 8.760 punts i per sota dels 8.655 punts, a més dels mínims de setembre als 8.550 punts", afegeix aquest expert.
L'euro es canvia a 1,1607 dòlars (-0,34%). El petroli puja un 1%, fins als 86,35 dòlars el Brent (màxims de tres anys) i als 84,93 dòlars el WTI (màxims de 7 anys).
L'or avança lleument (1.804 dòlars) i la plata està plana (24,47 dòlars).
El bitcoin es revalora un 4,2%, fins als 63.005 dòlars, i l'ethereum, un 2,8%, fins als 4.141 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,628% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cau fins al 0,515%.