L'IBEX perd gairebé un 1% durant la setmana, però conserva els 11.800 punts

Bankinter i Rovi reboten després de les caigudes de la sessió passada

Nieves Amigo
Bolsamania | 25 oct, 2024 10:42 - Actualitzat: 19:06
ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto de 2024 en madrid
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX i la resta de borses europees mantenen aquest divendres el to calmat que han mostrat durant totes les sessions prèvies, encara que el selectiu espanyol tanca la setmana en vermell (-0,23%, 11.812 punts). Acomiaden així una setmana que ha estat marcada pel repunt de la rendibilitat dels bons a mesura que es moderen les expectatives de baixades de tipus de la Reserva Federal (Fed) a la reunió del 7 de novembre i segons s'acosten les eleccions dels EUA, amb dos candidats que tenen uns programes que pateixen "indisciplina fiscal". Especialment es considera que una victòria de Donald Trump, que va agafant força, seria inflacionista i ampliaria el dèficit.

IBEX 35
11.473,900
  • 0,33%38,20
  • Max: 11.485,70
  • Min: 11.446,20
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.299,24
14:00 24/12/24

El repunt de la rendibilitat dels bons ha pressionat les borses, encara que a mesura que ha anat avançant la setmana s'ha anat moderant i l'interès del bo americà a 10 anys dels EUA finalitza al voltant del 4,2%, nivell que va superar al començament i que suposa marcar màxims des del mes de juliol passat.

La setmana també ha estat condicionada pels resultats. S'han conegut múltiples xifres rellevants, tant a Espanya, però sobretot a la resta d'Europa i els Estats Units. No obstant, serà la setmana que ve, última d'octubre, quan es produirà una allau de resultats, especialment al nostre país.

Les empreses continuen optant per acumular els comptes durant un període molt petit quan disposen de terminis oficials molt més amplis per fer-ho. Això dificulta que us puguem informar amb el rigor que us mereixeu, i resulta encara més frustrant atès que és una cosa que es repeteix exercici rere exercici i any rere any sense que ningú hi posi remei.

La setmana que ve es produirà una allau de resultats especialment dimecres i dijous, com sol ser habitual. Encara més tenint en compte que divendres, 1 de novembre, és festiu. Dimarts Santander presentarà els comptes. Dimecres, ho farà Unicaja i dijous, en una ostentació de falta d'organització, publicaran BBVA, Sabadell i CaixaBank. Al costat dels bancs, s'anunciaran els resultats de moltes més companyies molt rellevants al nostre país.

A més, els 7 Magnífics comunicaran les seves xifres també la setmana que ve. Alphabet, dimarts; Microsoft i Meta, dimecres; i Apple i Amazon, dijous.

Dins de l'IBEX destaquen les alces en Grifols, Acciona i ArcelorMittal. Bankinter cedeix amb moderació després de caure ahir després de publicar resultats, i Rovi reacciona a l'alça després de les retallades per renunciar a la venda del negoci de fabricació a tercers. Inditex, Indra, Iberdrola i Ferrovial han estat els títols que més han cedit.

Vidrala ha pujat més d'un 7% al Continu després d'anunciar xifres.

Fora d'Espanya, Mercedes ha caigut amb ganes després de publicar els seus resultats.

REBUIG A L'IMPOST A LA BANCA I ENERGÈTIQUES

Aquesta setmana també s'ha parlat molt de l'impost del Govern als bancs i les energètiques. Sembla que s'allunya la possibilitat que s'aprovi fer-lo permanent a curt termini a mesura que l'Executiu no aconsegueix els suports polítics necessaris.

A més, també han refermat les crítiques a aquest impost des de múltiples àmbits. L'Institut Espanyol d'Analistes ha publicat un informe en què adverteix de les repercussions "negatives" de fer-ho permanent. Així, considera que aquesta mesura podria restringir l'accés al crèdit per a les petites i les mitjanes empreses (pimes).

Expansión publica aquest divendres que el Consell d'Administració de Cepsa, la segona petroliera espanyola després de Repsol, ha ordenat a la direcció de la companyia que freni les inversions en nous projectes d'hidrogen a Espanya i en prioritzi els internacionals fins que el Govern aclareixi què passa amb l'impost. Així, ha acordat paralitzar l'emblemàtic projecte de la Vall Andalús de l'Hidrogen, que Pedro Sánchez va presentar personalment perquè és clau per al nostre país.

Per part seva, la presidenta de Santander, Ana Botín, ha parlat des de Washington i ha criticat l'impost: “Ha de permetre's a les companyies guanyar diners”, ha dit, afegint que “va directament en contra del creixement”.

La patronal bancària AEB, juntament amb la de les antigues caixes CECA, ha expressat el rebuig a la possibilitat que el Govern converteixi en permanent l'impost extraordinari. La CEO de Bankinter també es va manifestar ahir, a la presentació de resultats, en contra de l'impost.

IFO ALEMANY

Aquest divendres s'ha publicat l'IFO alemany d'octubre, que millora. L'índex de clima empresarial va pujar fins als 86,5 punts, enfront dels 85,6 esperats, i des dels 85,4 punts del setembre, marcant així el primer augment després de quatre caigudes consecutives.

A més, a Espanya s'ha conegut l'atur del tercer trimestre, que va baixar en 1.200 persones, fins a situar-se el total a 2.754.100 desocupats.

A l'altra banda de l'Atlàntic, atents a les comandes de béns no peribles de setembre (pugen més del previst) i la confiança de la Universitat de Michigan d'octubre (millora més del que s'esperava).

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0813 dòlars (-0,12%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 75,89 dòlars i el WTI, als 71,7 dòlars.

L'or cotitza pla (2.750 dòlars) i la plata suma un 0,9% (34,09 dòlars).

El bitcoin ronda els 68.000 dòlars i l'ethereum supera els 2.500 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,21%.

contador