El bitcoin és protagonista aquest dilluns després de viure un cap de setmana molt complicat
L'IBEX 35 ha iniciat la setmana amb un fort rebot del 2,4%, fins als 8.439,70 punts, mentre els inversors vigilen a prop l'evolució de la variant sud-africana de la Covid, òmicron, i els moviments del bitcoin, que ha caigut fins als 42.000 dòlars aquest cap de setmana, enmig de les notícies del hackeig a BitMarty i ara cotitza per sota dels 50.000. Avui ha estat festa a Espanya pel Dia de la Constitució, però la borsa ha operat amb normalitat, encara que amb un volum més reduït.
Una de les raons per recolzar les alces d'aquest matí han estat les declaracions del doctor Anthony Fauci, principal assessor mèdic de Joe Biden, que va dir que les primeres dades respecte a Òmicron són "encoratjadores", tot i que va advertir que encara falta informació.
"Encara que és molt d'hora per fer asseveracions definitives, fins ara no sembla que hi hagi un gran grau de gravetat", va dir en declaracions a CNN. Les seves declaracions han estat molt ben rebudes pel mercat.
Dins del selectiu espanyol, pràcticament tots els valors han tancat en verd, destacant les alces als grans, com Repsol (impulsat pel rebot del cru), BBVA, Iberdrola i Telefónica.
A més, els valors associats als viatges i el turisme, com l'aerolínia IAG i Meliá Hotels, han rebotat amb força després de l'enfonsament de les darreres sessions.
Al costat negatiu destaca Grifols. A més, Naturgy puja moderadament després que Barclays hagi retallat el seu consell a neutral des de sobreponderar.
CAP DE SETMANA "SALVATGE" PER AL BITCOIN
Les cròniques parlen d'un cap de setmana "salvatge", durant el qual la criptodivisa ha caigut més d'un 17% en 24 hores. Dissabte, els preus van baixar fins a un mínim de 43.000 dòlars, des dels 57.000 als que cotitzava divendres al matí.
La forta caiguda del bitcoin segueix el moviment dels mercats en general, molt nerviosos per la nova soca del coronavirus. Encara que feia la impressió que la 'cripto' aguantaria, i fins i tot pujaria en ser considerada pels inversors com un actiu refugi a mesura que optaven per sortir de les borses enmig de tanta incertesa, no està sent així.
Això, mentre segueix 'colejant' l'informe d'ocupació del novembre que es va conèixer divendres als EUA, amb una xifra de nòmines no agrícoles de 210.000, molt per sota del que s'esperava. La taxa d'atur, però, va ser més encoratjadora, ja que va baixar del 4,6% al 4,2%.
Amb tot, l'IBEX va acabar tancant la setmana passada amb caigudes acumulades properes al 2%. Als Estats Units, els índexs també van patir, caient per segona setmana consecutiva. "Això és un senyal que suggereix que podríem córrer el risc de patir més pèrdues a mesura que ens apropem a les reunions dels bancs centrals de la setmana que ve, quan es reuneixen la Reserva Federal, el Banc d'Anglaterra i el Banc Central Europeu" , comenten els experts de CMC Markets al seu informe d'aquest dilluns.
"Els mercats semblen estar cada vegada més inquiets, ja sigui per òmicron o per la capacitat d'Europa per fer front al seu problema actual amb la variant delta", afegeixen des de CMC Markets.
CAIGUDA D'EVERGRANDE
A Àsia, sens dubte, la gran protagonista ha estat Evergrande, que ha tornat a ser focus de totes les mirades pel risc d'impagament.
La companyia va dir que havia rebut una demanda dels creditors per pagar al voltant de 260 milions de dòlars. Això va portar el govern de la província de Guangdong, on té la seu l'empresa, a convocar el president d'Evergrande, Hui Ka Yan, i posteriorment va informar en un comunicat que enviarà un grup de treball a la promotora per supervisar la gestió de riscos, reforçar els controls interns i mantenir la normalitat de les operacions, informa Reuters. Aquest dilluns Evergrande s'ha enfonsat un 20%.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia a 1,1296 dòlars (-0,15%). El petroli puja un 2,7%, amb el Brent als 71,74 dòlars i el WTI als 68,14 dòlars.
L'or i la plata cauen lleugerament, fins als 1.783 dòlars i 22,31 dòlars, respectivament.
El bitcoin cotitza als 47.484 dòlars (-2,97%) i l'ethereum, als 3.968 dòlars (-4,2%).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,388%.