L'IBEX i Europa tanquen un dia de cautela i poc moviment en espera de la Fed

El banc central nord-americà es pronuncia a partir de les 20.00 hora espanyola

Nieves Amigo
Bolsamania | 18 set, 2024 10:40 - Actualitzat: 18:45
ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 8 de agosto de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han tancat amb caigudes moderades aquest dimecres (IBEX: -0,16%, 11.684 punts) dia clau durant el qual la Reserva Federal (Fed) durà a terme la seva primera baixada de tipus des de la pandèmia. El fet curiós d'aquest moment tan rellevant és que està dominat per la incertesa, perquè, mentre la majoria d'estrategs segueix parlant que es produirà una rebaixa de tipus de 25 punts bàsics (pb), perquè és el més adequat i prudent, l'eina de Fedwatch del CME dona un 65% de possibilitats a una retallada de 50 pb i un 35% a una retallada menor. Així doncs, moltíssima expectació, moltíssima incertesa i certa tensió per veure com impactarà una decisió o una altra en els mercats.

IBEX 35
11.778,100
  • 0,80%93,40
  • Max: 11.808,20
  • Min: 11.710,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.728,57
17:35 19/09/24

Dins l'IBEX destaquen les pujades en Mapfre, Telefónica i Aena, i les caigudes en Enagás, Grifols i Merlin, entre d'altres. Naturgy ha estat el valor més baixista després que el Govern hagi autoritzat l'adquisició del 20% per part de BlackRock després de la compra de GIP, que fins ara n'era el titular.

Fora d'Espanya, ha estat notícia al pla empresarial que el TJUE ha fallat a favor de Google, que finalment no haurà de pagar la multa de 1.490 milions per domini en publicitat en línia.

DIVISIÓ TOTAL

Com us hem estat explicant als darrers dies, la majoria anticipa una retallada d'un quart de punt per part de la Fed, però alguns, com JP Morgan, creuen que serà de 50 pb. El CEO del banc, Jamie Dimon, ha dit que, ja sigui una rebaixa de 25 o de 50 punts bàsics, el moviment “no serà transcendental”. Veurem...

Ray Dalio, fundador de Bridgewater Associates, afirma que la situació general de l'economia nord-americana probablement justifica un ajustament menor, mentre que Jeffrey Gundlach, de DoubleLine Capital, s'uneix al nombre creixent dels que creuen que la Fed començarà el seu cicle de retallades amb una decisió més agressiva. Tot i això, a mesura que continua el debat, els analistes adverteixen que la decepció serà gran per a aquells que esperen una retallada de 50 pb si al final la Fed opta per una rebaixa menys dràstica.

La decisió es coneixerà a partir de les 20.00 hora espanyola, amb les borses europees tancades, que la cotitzaran dijous. Recordem que la Fed ofereix també projeccions econòmiques i que hi ha expectació igualment per si toca la previsió de PIB, especialment.

Els selectius nord-americans cotitzen amb caigudes contingudes després que ahir Wall Street acabés el dia molt pla i mixt.

Mentre arriba la decisió de la Fed, es coneixeran altres dades avui. L'IPC del Regne Unit de l'agost s'ha mantingut al 2,2%, en línia amb el que estava previst, tot i que la subjacent ha pujat al 3,6% i ha superat previsions. Com sabeu, demà hi ha decisió de tipus del Banc d'Anglaterra. A més, Eurostat ha publicat aquest dimecres les dades definitives d'inflació de la zona de l'euro de l'agost, que confirma una moderació al 2,2%.

A tot això cal sumar-hi les referències que s'han conegut a Àsia, concretament al Japó. Les importacions i exportacions del Japó a l'agost van augmentar el 2,3% i el 5,6%, respectivament, en comparació amb l'any anterior, segons el Ministeri de Finances nipó, però les dues dades han quedat per sota de les estimacions de l'enquesta de Reuters, que pronosticava un creixement del 13,4% i del 10%.

Les comandes de maquinària del sector privat al Japó van disminuir un 0,1% al juliol respecte al mes anterior, segons dades de l'Oficina del Gabinet, per sota de les estimacions de Reuters que anticipaven un augment del 0,5%.

Cal destacar també que el Banc d'Indonèsia es reunirà aquest dimecres per prendre una decisió sobre els tipus. La taxa de política monetària es troba al nivell més alt des del 2016, malgrat que la inflació s'ha moderat i està dins de l'objectiu del banc central.

ALTRES MERCATS

L'euro està molt pla i canvia als 1,1114 dòlars. El petroli cau un 0,9%, amb el Brent als 72,95 dòlars i el WTI, als 70,49 dòlars.

L'or avança posicions (+0,24%, 2.598 dòlars), i la plata cedeix amb moderació (-0,87%, 30,71 dòlars).

El bitcoin es manté enganxat als 60.000 dòlars (59.400 dòlars) i l'ethereum cotitza a prop dels 2.300 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,689%.

contador