L'IBEX i Europa pugen amb ganes i consoliden la seva erràtica dinàmica de vaivens

Avui Wall Street obre només mitja sessió i demà tanca per la celebració del dia de la Independència

Nieves Amigo
Bolsamania | 03 jul, 2024 11:52 - Actualitzat: 18:48
ep archivo   vista general del palacio de la bolsa a 10 de marzo de 2022 en madrid espana el ibex 35
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees tornen a pujar amb força aquest dimecres (+1,32%, 11.056 punts) després de les grans caigudes d'ahir. Durant les darreres jornades, els inversors s'estan acostumant a alternar dies en positiu amb dies en vermell en un context de nerviosisme pel que pugui passar diumenge a França, i també en un ambient estiuenc on les borses -almenys les europees- comencen a moure's amb un rumb més erràtic.

IBEX 35
11.639,500
  • 0,24%27,80
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.116,96
16:39 22/11/24

Dins de l'IBEX, destaquen les alces en Grifols (Scranton he arribat a un acord per refinançar el deute), IAG, Sabadell i Amadeus. Al costat negatiu, Rovi n'ha estat la pitjor.

Els inversors afronten aquest dimecres una jornada carregada de referències, ja que demà és festiu als EUA ('Dia de la Independència) i s'avancen moltes de les dades que es coneixerien dijous a avui. Recordem que Wall Street obre aquest dimecres només mitja sessió (fins a les 19 hora espanyola).

Atents, en primer lloc, a les dades finals de PMI serveis del juny, que a Europa mostren un bon comportament. A la Xina, el PMI serveis Caixin cau fins a 51,2 des de 54,0, pitjor del previst i la lectura més baixa des d'octubre del 2023. Al Japó, el PMI del sector serveis ha entrat en territori de contracció per primera vegada en gairebé dos anys. Se situa en 49,4 des de 53,8 i enfront de la previsió de 49,8.

A més, avui s'han conegut les dades d'ocupació de l'enquesta ADP -es refreda: 150.000 llocs al juny- i el PMI serveis i compost també als EUA -que pugen més del que s'esperava-; d'altra banda, l'índex PMI d'ISM es contrau al juny per segona vegada al darrer trimestre. Igualment, a l'altra banda de l'Atlàntic, s'han publicat les comandes a fàbrica, les peticions setmanals de desocupació i aquesta tarda es publicaran les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (Fed).

Al capítol del fòrum de banquers centrals de Sintra, que s'acaba avui i que aquest any no està tenint un impacte significatiu als mercats per la prudència dels seus ponents, han parlat el vicepresident del BCE, Luis de Guindos i Philip Lane. Aquesta tarda ho farà Christine Lagarde, que clou la trobada. Ahir, el president de la Fed, Jerome Powell, va celebrar el "progrés" aconseguit en matèria d'inflació, encara que va demanar una "confiança" més gran sobre el retorn de la inflació a la meta del 2% per iniciar les retallades de tipus. Lagarde, per part seva, ha reconegut que "estem molt avançats en el procés desinflacionari".

A l'àmbit empresarial, atents a la nord-americana Eli Lilly, després que hagi anunciat que l'FDA ha aprovat l'ús del seu nou medicament donanemab, que alenteix l'Alzheimer per al tractament primerenc de la malaltia.

VIGÍLIA D'ELECCIONS AL REGNE UNIT

Els mercats ja esperen les eleccions del Regne Unit que tindran lloc demà dijous. Es descompta un tomb electoral i que el Partit Laborista guanyi els comicis, però també s'esperen pocs ensurts en un moment polític al país que es pot considerar estable.

Boris Johnson va fer una aparició inesperada a la campanya aquest dimarts a la nit per instar els votants conservadors a evitar una victòria aclaparadora dels laboristes, un últim intent dels tories de Rishi Sunak per intentar evitar les grans pèrdues esperades aquest dijous. L'exprimer ministre va repetir les línies d'atac de la campanya tory, afirmant que el líder laborista Keir Starmer faria servir una "supermajoria" per augmentar els impostos i permetre una immigració descontrolada, acusacions que el partit de l'oposició nega.

L'IBEX S'ALLUNYA, UNA ALTRA VEGADA, DELS 10.800

La dinàmica de l'Ibex en les últimes jornada es pot resumir com anar i venir cap al suport clau dels 10.800 punts per després rebotar i allunyar-se.

"Alerta que si perd aquest nivell de preus és probable que puguem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 10.500 punts. Cal tenir molt present que s'ha deixat un buit baixista i que això complica la seva evolució a curt termini", assenyalen els analistes de Bolsamania.

El primer nivell de resistència és als 11.200 punts. "No veurem un senyal de fortalesa mentre es mantingui cotitzant per sota aquest nivell de preus".

A mitjà i llarg termini, la seva tendència és clarament alcista.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,08 dòlars (+0,52%). El petroli puja lleugerament, amb el Brent als 86,29 dòlars i el WTI als 82,83 dòlars.

L'or avança un 1,61% (2.370 dòlars) i la plata, un +3,87% (30,80 dòlars).

El bitcoin baixa fins als 60.100 dòlars i l'ethereum, fins als 3.298 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,354%.

contador