L'or ha patit una carnisseria durant la sessió asiàticassió asiàtica
La primera setmana d'agost se li ha donat molt bé a l'IBEX. Va encadenar cinc sessions d'alces, es va anotar un 2,35% de guanys i, el que és més important, va aconseguir superar la resistència dels 8.855 punts, (el buit baixista de la sessió del 8 de juliol). Tot un nou senyal de fortalesa de curt termini en el selectiu. "Les següents zones de control per dalt les tenim as 8.970 punts, als 9.100 i als màxims anuals als 9.310 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
Amb mitja Espanya de vacances i amb escasses referències macroeconòmiques i empresarials, el selectiu s'ha pres un respir aquest dilluns (-0,15%; 8.865,90 punts) i es mourà durant els propers dies al compàs dels baixos volums d'aquesta època de l'any i les notícies que arribin de les vacunes i l'avanç de la soca delta de la Covid-19. Els títols que més han pujat han estat PharmaMar, Acciona, Solaria i Telefónica; i els que més han caigut han estat IAG, Aena i Ferrovial.
Sobre Acciona, els experts de Citi han reiniciat la cobertura del valor amb un consell de compra i una valoració de 190 euros per acció, la qual cosa implica un potencial alcista del 40%.
A més, els analistes de Berenberg han iniciat la cobertura d'Acciona Energia amb un consell de compra i una valoració de 38 euros per acció, xifra que suposa un potencial alcista superior al 20% per a la filial de renovables de la companyia controlada per la família Entrecanales.
En operacions corporatives, Telefónica ha tancat la venda del seu negoci a Costa Rica a Liberty Latin America per 455 milions d'euros i reduirà deute en altres 440 milions.
Per l'altra banda, la liquiditat, o millor dit la falta d'ella, sobretot durant les hores pertanyents a la sessió asiàtica, és un convidat indesitjable als mercats.
En aquest dilluns d'agost, s'ha vist un d'aquells episodis de carnisseria en un actiu, fruit de les condicions del mercat principalment. L'or ha tocat els 1.677 dòlars l'unça aproximadament, "just per davant del mega suport a llarg termini dels 1.675 dòlars l'unça", comenta Jeffrey Halley, analista d'Oanda.
CAIGUDES PER A LA UNÇA D'OR
"Amb una liquiditat entre nul·la i inexistent aquest matí, està clar que quan l'or ha travessat els 1.750 dòlars l'unça, s'ha desencadenat un bucle de retroalimentació negativa en cascada de vendes amb una ordre de prous pèrdues en un mercat sense ofertes", comenta l'expert. Encara que el metall preciós ha recuperat posicions, cedeix un 1,5%, fins als 1.735 dòlars.
A més, apunta com a motiu d'aquest desastre en el metall preciós que l'"èxit" de la creació d'ocupació dels EUA de juliol, amb 943.000 nous llocs de treball (i una revisió de 119.000 al juny), deslliga les consegüents pors que la reducció d'estímuls de la Reserva Federal dels EUA (Fed) arribi abans de Nadal.
Les borses asiàtiques, per la seva banda, han deixat avenços en la seva majoria, durant una jornada sense la referència de l'Nikkei japonès, que es troba tancat per festivitat local. Els analistes creuen que aquest comportament és fruit d'una reacció positiva de les borses a les notícies que arriben dels EUA. Cal destacar l'IPC de la Xina, que ha registrat una lectura de l'1,0%, comparat amb una previsió del mercat del 0,8% i una dècima per sota de l'1,1% registrat al juliol. En termes mensuals, la dada és del 0,3%, per sobre del 0,2% del mes passat.
Amb tot, les borses europees estan mandroses en aquest inici de setmana, després que l'anterior es van veure nous màxims històrics per a l'FTSE250 i l'Stoxx600, mentre que l'FTSE100 va registrar el seu millor guany setmanal des de juny. A l'agenda d'aquest dilluns, els inversors estaran pendents de les dades de la balança comercial de juny a Alemanya i l'enquesta JOLTs d'ofertes d'ocupació de juny als Estats Units. A l'àmbit empresarial, es coneixeran els resultats d'Air Products, Tyson Foods, CF Industries.
RAL·LI DE LES CRIPTOS DURANT EL CAP DE SETMANA
Els inversors també es fixen aquest dilluns al mercat de les criptodivises, que s'ha marcat un cap de setmana de categoria, amb màxims no vistos per al bitcoin i altres 'altcoins' des de mitjans de maig i, el que és més rellevant, amb preus per sobre dels 45.000 dòlars.
L'ethereum, per la seva banda, cau prop d'un 5% aquest dilluns després de depassar els 3.000 dòlars àmpliament diumenge (3.191 dòlars) encadenant cinc dies d'alces esperonat per l'optimisme que suscita l'actualització London de la segona moneda per capitalització de mercat, que es va dur a terme a la setmana passada.
ALTRES MERCATS
El barril de petroli West Texas cau un 3,5% fins als 65,90 dòlars.
El barril de petroli Brent cedeix un 3,2% fins als 68,40 dòlars.
L'unça de plata cau un 2% fins als 23,85 dòlars.
L'euro/dòlar cau un 0,1%, fins als 1,1742 dòlars.