Tot i que el selectiu va caure un 1% divendres, va tancar febrer amb guanys del 6%
L'IBEX 35 ha tancat molt a prop dels màxims del dia i amb forts guanys (+1,86%; 8.378 punts). El selectiu va tancar febrer amb una pujada del 6%, tot i que divendres va caure un 1% pel repunt en el rendiment dels bons. No obstant això, la tranquil·litat als mercats de deute al costat del control de la pandèmia i les bones dades econòmiques han provocat una jornada alcista a les borses mundials. L'índex espanyol, impulsat pels valors turístics i el conjunt dels blue xips, s'acosta a la seva primera gran resistència, als 8.439 punts, màxims anuals de principis d'any.
A nivell empresarial, IAG i Amadeus segueixen imparables en borsa per les bones previsions per al turisme, a causa que la pandèmia de coronavirus comença a estar sota control.
A més, Acerinox ha pujat amb força a l'IBEX després de presentar els seus resultats anuals, que han superat els pronòstics de consens.
Per la seva part, PharmaMar ha volat en borsa després dels seus resultats i un nou acord amb Adium Pharma per comercialitzar el seu antitumoral Zepzelca a Llatinoamèrica.
Altres valors molt alcistes han estat Telefónica i ACS, que al costat de Repsol, Ferrovial i Inditex contribueixen al bon to del selectiu.
CALMA AL MERCAT DE BONS
El to més positiu sembla ser el resultat d'una pausa en el moviment alcista dels rendiments de la renda fixa, ja que els mercats de bons s'estabilitzen després de l'agitació observada a finals del mes passat, amb els mercats d'Àsia gaudint d'un sòlid repunt després de les grans caigudes de divendres.
Si bé els banquers centrals "s'han esforçat per restar importància a l'efecte d'aquest moviment alcista en els bons, els mercats hi posaran la seva determinació a prova durant els pròxims dies", assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets, amb la compareixença d'una gran quantitat de membres de la Reserva Federal (Fed) durant els pròxims dies que culminarà amb el president del banc central nord-americà, Jay Powell, dijous, quan parlarà sobre l'economia dels Estats Units en un esdeveniment virtual organitzat pel The Wall Street Journal.
"El Banc Central Europeu (BCE), per la seva banda ja ha expressat la seva preocupació pel recent augment en els rendiments, i si bé les recents caigudes en els preus de les matèries primeres podrien donar un respir, si continuem veient que els rendiments pugen, llavors les crides al BCE perquè faci més per mantenir els rendiments cap sota seran més fortes", afegeix Hewson.
En l'apartat macro, l'activitat de les fàbriques espanyoles va rebotar al febrer a màxims de 7 mesos, segons ha mostrat el PMI manufacturer publicat per IHS Markit. La producció manufacturera a les principals economies europees i asiàtiques ha mantingut el seu ritme d'expansió malgrat la pandèmia, ja que les restriccions a la mobilitat han afectat molt més el sector serveis.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"El seu aspecte tècnic segueix sent bo i tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient una extensió dels guanys durant les pròximes jornades", indica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía. "Un tancament per sobre dels 8.439 punts ens faria pensar en més pujades. Per sota, el suport clau es troba als 8.000 punts", afegeix.
En altres mercats, el bitcoin puja un 10% fins als 49.066 dòlars, però presenta un declivi de més del 18% des de diumenge passat. L'euro es desprecia un 0,2% fins als 1,2051 dòlars.
Els futurs del cru Brent guanyen un 0,8%, fins als 64,92 dòlars per barril, mentre els futurs del cru West Texas Intermediate (WTI) dels EUA ho fan un 0,4%, fins als 61,77 dòlars el barril. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,36% i Wall Street avança més del 2% a al tancament dels mercats europeus.