L'IBEX es deixa un 2% a la setmana i perd els 11.200 després de la caiguda de Puig

Les borses no han paït bé les dades d'ocupació dels EUA, que aclareixen poc la situació

Nieves Amigo
Bolsamania | 06 set, 2024 10:58 - Actualitzat: 18:25
ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 8 de agosto de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX i la resta de borses europees cauen aquest divendres, amb l'índex espanyol perdent clarament els 11.200 punts (-0,89%, 11.173 punts) molt llastat per la caiguda de Puig. Això, en el comiat d'una setmana baixista (el selectiu acumula caigudes del 2%), en què el nerviosisme ha tornat als mercats. Com recordeu, dimarts, primer dia de negociació de Wall Street atès que dilluns va tancar per festiu, els índexs van caure amb força, cosa que va provocar que el Nikkei cedís més d'un 4% dimecres i que les borses europees es mantinguessin molt pressionades, encara que sense entrar en cap moment en una inquietud extrema.

IBEX 35
11.594,000
  • -0,15%-17,70
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.116,96
11:52 22/11/24

Una altra vegada ha circulat pel mercat el temor d'una recessió i avui, l'atenció està més centrada que mai en la macro i en l'informe d'ocupació dels EUA d'agost, que ha estat lleugerament més feble del que preveu la creació de llocs de treball (142.000 enfront de 160.000 previstos), però tampoc anticipa una gran desacceleració.

La dada no aclareix els dubtes del mercat, que ha descomptat totalment una primera retallada de 25 punts bàsics per part de la Reserva Federal (Fed) el proper 18 de setembre. Els analistes debaten si seria més adequat per part de la Fed retallar els interessos 50 punts bàsics, cosa que no agrada a molts estrategs, ja que consideren que enviaria un missatge al mercat que les coses van fins i tot pitjor del que semblen.

Els inversors han conegut també el PIB de la zona de l'euro del segon trimestre (creix un 0,2%, menys del que s'esperava) i l'ocupació del mateix període (augmenta un 0,2%). A més, a primera hora s'han publicat dades a Alemanya (la producció industrial del juliol ha caigut un 2,4% intermensual, pitjor del previst).

DE PUIG A BROADCOM

Al pla empresarial, és notícia l'enfonsament de Puig (-13%) després de publicar els resultats del primer semestre. La companyia ha marcat nous mínims històrics.

A més, la mira també està sobre BBVA i Sabadell després que el Banc Central Europeu hagi donat el vistiplau a l'OPA hostil del primer sobre el segon.

Dins de l'IBEX, amb Puig, entre els pitjors valors trobem noms com Grifols, Unicaja o Acerinox. Al costat dels ascensos, ha liderat Colonial gràcies a una millora de Jefferies. Al Continu, Airtificial ha pujat amb ganes després dels resultats que va publicar ahir.

Fora del nostre país, es parla de Broadcom, perquè cau gairebé un 9% a Wall Street. Ahir va publicar resultats. Ha elevat perspectives d'ingressos per la IA, però sembla que les seves previsions no han convençut.

També es notícia Salesforce, que comprarà l'empresa emergent de seguretat de dades Own per 1.900 milions de dòlars.

PRIMER MINISTRE A FRANÇA, TRUMP I MUSK...

Al pla polític, Emmanuel Macron ha nomenat Michel Barnier nou primer ministre de França després de 51 dies de bloqueig polític.

A més, ha parlat Donald Trump, que ha promès reduir els impostos de les empreses al 15%, però només per a les que produeixen als Estats Units. Així mateix, ha dit que encarregarà Elon Musk encapçalar una reforma de l'administració pública si en resulta electe.

LA MIRADA AL BCE

Amb tot, els inversors ja tenen el focus sobre el Banc Central Europeu (BCE), que es reuneix dijous de la setmana que ve. A la trobada acudirà el nou governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, que avui pren possessió del càrrec. Segons El País, Escrivà estudia una reestructuració interna del Banc d'Espanya i un nou pla estratègic.

De tornada al BCE, el mercat espera que la setmana que ve torni a retallar tipus en 25 punts bàsics després d'iniciar les rebaixes al juny i mantenir els tipus sense canvis a la reunió del juliol.

Així mateix, els inversors prestaran una atenció especial a la setmana que ve a l'IPC dels EUA d'agost, que es publica dimecres. Aquest dia també es coneixen els resultats de Inditex.

ALTRES MERCATS: EL PETROLI NI S'IMMUTA DESPRÉS DE L'OPEP+

L'euro canvia als 1,1087 dòlars (-0,2%). El petroli continua caient malgrat la decisió de l'OPEP+ d'endarrerir els plans per augmentar la producció després de les caigudes del cru. El Brent cotitza als 71,33 dòlars per barril i el WTI, als 67,94 dòlars.

L'or perd un 0,1% (2.540 dòlars) i la plata, un 0,82% (28,86 dòlars).

El bitcoin cau als 54.000 dòlars i l'ethereum perd els 2.300 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,682%.

contador