L'IBEX es contagia de les fortes caigudes a Wall Street i perd els 9.100 punts

El bitcoin es desploma per sota dels 40.000 dòlars

Nieves Amigo
Bolsamania | 19 mai, 2021 09:24 - Actualitzat: 18:46
ep archivo   interior del palacio de la bolsa donde el ibex 35 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Fortes caigudes a Europa aquest dimecres amb l'IBEX ha tancat amb retalls de l'1,23% fins als 9.070 punts. El fet que els índex de Wall Street cotitzen amb importants descensos no ajuda. Dins de l'índex espanyol ha destacat la volatilitat tremenda que ha viscut a primera hora Banc Sabadell, que ha obert amb una caiguda del 9% i que ràpidament ha reduït aquestes retallades (ha tancat amb caigudes de l'1,16%). El banc ha arribat a estar interromput per alta volatilitat, amb un volum de negociació molt elevat.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

Entre els valors de l'BEX que més han cedit es troben ArcelorMittal, PharmaMar, Amadeus i Meliá. Al costat positiu tot just apareixen quatre títols, amb alces molt tèbies, Cellnex, Telefónica, Merlín i Red Eléctrica.

L'IPC de l'eurozona d'abril (+1,6%) i les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed) són les dues cites principals a l'agenda de dades d'aquest dimecres.

"Aquesta tarda també tenim les últimes actes de la Fed del mes passat, trobada que va ser anterior a la sorpresa de l'informe d'ocupació de principis de mes. Durant aquesta reunió, el banc central va reconèixer la recent millora de les dades econòmiques dels EUA, però també va reiterar que seguien estant lluny del tipus de dades basades en els resultats necessaris per alterar el seu actual postura política, negant qualsevol perspectiva d'una reducció a curt termini", recorden els experts de CMC Markets al seu informe diari. "Tenint en compte el recent informe de nòmines, aquesta cautela estava ben fundada", afegeixen aquests analistes.

El calendari macro d'aquest dimecres inclou també l'IPC del Regne Unit d'abril, que s'ha duplicat fins a l'1,5%. Per la seva banda, des del punt polític, la tensió entre Espanya, i per extensió la UE, i el Marroc, segueix sent un dels temes principals.

CARNISSERIA EN LES 'CRIPTOS'

El bitcoin ha caigut per sota dels 40.000 dòlars per primera vegada en 14 setmanes.

La moneda digital s'ha enfonsat més d'un 13% i ha tocat un mínim intradia als 38.585,86 dòlars (ara se situa als 39.177 dòlars, -9,13%). Aquest és el nivell més baix des del 9 de febrer, l'última vegada que va caure per sota dels 40.000 dòlars.

Les notícies negatives de l'última setmana han minvat el sentiment cap al bitcoin. El 12 de maig, el CEO de Tesla, Elon Musk, va dir que el fabricant d'automòbils elèctrics havia suspès la possibilitat de comprar els seus vehicles amb bitcoin, citant les preocupacions ambientals sobre l'anomenat procés de 'mineria' per obtenir les monedes digitals. Durant aquest procés s'utilitzen ordinadors de gran potència per resoldre complexos trencaclosques matemàtics que permeten realitzar transaccions amb bitcoin.

Els comentaris de Musk van provocar que més de 300.000 milions de dòlars desapareguessin de tot el mercat de criptodivises aquest dia.

L'anunci de suspendre el pagament amb bitcoin es va produir tot just tres mesos després que Tesla revelés que havia comprat bitcoin per valor de 1.500 milions de dòlars, i que començaria a acceptar a canvi dels seus productes.

A principis d'aquesta setmana, el CEO de Tesla va aclarir que la companyia "no ha venut cap bitcoin".

Després, aquest dimarts, tres organismes xinesos del sector bancari i de pagaments van emetre un comunicat en què advertien a les institucions financeres que no realitzessin negocis relacionats amb la moneda virtual, incloent-hi el comerç o l'intercanvi de moneda fiduciària per criptodivises.

L'ethereum s'enfonsa a aquestes hores a prop d'un 15%, fins als 2.855 dòlars.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia ara als 1,2205 dòlars. El petroli cau un 2%, fins als 67,46 dòlars el Brent i els 64,27 dòlars el West Texas.

L'or cedeix un 0,6%, fins als 1.856 dòlars, i la plata un 2% (27,76 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,659%.

contador