Sacyr ha estat el valor més baixista del selectiu
L'IBEX 35 ha tancat la jornada amb suaus caigudes que l'han portat a perdre els 11.100 punts que va conquistar ahir (-0,13%, 11.087,8 punts). Dins l'índex espanyol han destacat les revaloracions de Puig i Grifols, totes dues per sobre del 2%, mentre que Sacyr n'ha estat el pitjor títol (-1,32%). Repsol també ha cedit per les caigudes del cru que s'expliquen més avall. A més, Iberdrola no ha pogut celebrar amb pujades que aquest dilluns va renovar màxims a la borsa i frega els 80.000 milions de capitalització.
Wall Street va finalitzar amb pujades que van arribar a l'1,4% al Nasdaq, mentre que a Àsia el comportament ha estat mixt i el Nikkei s'ha recuperat després de les caigudes d'ahir i suma a prop d'un 2%.
Pel que fa a Àsia, cal destacar que la Xina ha mantingut les seves taxes preferencials de préstecs (LPR) sense canvis, al 3,35% per a la taxa LPR a un any i al 3,85% per a l'LPR a cinc anys, en línia amb el que esperava el mercat.
L'LPR a un any actua com a referència per a la majoria dels préstecs corporatius, i l'LPR a cinc anys serveix com a taxa de referència per a les hipoteques.
Aquest dimarts s'han publicat les actes de la reunió d'agost del Banc de la Reserva d'Austràlia. En aquesta reunió, el banc va mantenir la taxa d'interès de referència al 4,35%, però va assenyalar que la inflació seguia "per sobre de l'objectiu" i que està "demostrant ser persistent".
El banc central ha dit al comunicat que els membres de la junta havien considerat la possibilitat d'augmentar la taxa d'interès, però van decidir deixar-la sense canvis, ja que les dades disponibles des de la reunió anterior "no havien estat suficients per justificar un canvi a la postura de la política monetària".
L'agenda d'aquest dimarts també inclou la decisió de tipus del banc central suec, el Riksbank (els ha retallat un 0,25% i ha anticipat un ritme més ràpid de baixades aquest any), així com la publicació de la xifra definitiva d'inflació de la zona de l'euro corresponent al juliol, que puja una dècima, fins al 2,6%.
Amb tot, els inversors segueixen pendent del que passi a finals de setmana (dijous i divendres), quan se celebra la reunió de banquers centrals de Jackson Hole, que faran balanç de les decisions preses i de la seva eficàcia per controlar la inflació. "Podrien deixar entreveure rebaixes de tipus ja després d'estiu i aportar certa tranquil·litat sobre el cicle econòmic", diuen els experts de Bankinter.
GAZA, KAMALA HARRIS...
En altres assumptes destacats de la sessió, cal subratllar que el petroli ha tornat a cedir després de les caigudes d'ahir després que els EUA hagin informat que Israel ha acceptat una proposta d'alto el foc a Gaza, cosa que podria reduir els riscos de subministrament mentre augmenten les preocupacions sobre la demanda global. El cru Brent s'ha ubicat als 77,31 dòlars per barril després de perdre un 2,5% aquest dilluns, mentre que el West Texas Intermediate, referent als Estats Units, ha recuperat els 74 dòlars (74,04 dòlars).
El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha dit que el pas següent és que Hamàs accepti la proposta destinada a desescalar el conflicte de l'Orient Mitjà, que ja dura 10 mesos. Blinken ha qualificat l'acord proposat com a “un acord pont” i ha reconegut que no tot hi està detallat. Tot i això, es basa en una proposta que el president Joe Biden va presentar a finals de maig, a la qual les dues parts s'havien resistit.
Així mateix, el mercat està pendent de la convenció del Partit Demòcrata als Estats Units. La vicepresidenta Kamala Harris ha plantejat augmentar l'impost de societats al 28% en la primera gran proposta per incrementar els ingressos i finançar els plans que vol dur a terme com a presidenta.
En altres assumptes destacats de la sessió, Palo Alto Networks i Lowe's reaccionen als resultats que han publicat avui. A més, és rellevant destacar que el president de Morgan Stanley International es troba entre els desapareguts al naufragi del Bayesian. En un altre ordre de coses, Brussel·les ha comunicat una retallada dels aranzels imposats als fabricants de cotxes elèctrics xinesos. La mesura afecta Tesla.
ALTRES MERCATS
L'euro s'ha situat als 1,1098 dòlars (+0,11%). L'or ha avançat per sobre del nivell clau dels 2.500 dòlars (2.544 dòlars) i la plata s'ha revalorat un 0,67% (29,50 dòlars).
El bitcoin s'ha mantingut pla a l'entorn dels 59.000 dòlars (59.052 dòlars). L'ethereum ha reculat fins als 2.573 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,829%.