L'IBEX cau a prop de l'1% pressionat pel sector turístic, Inditex i Iberdrola

Aena, IAG, Amadeus o Meliá han estat entre els títols més baixistes

Nieves Amigo
Bolsamania | 09 des, 2021 10:06 - Actualitzat: 18:50
ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 19 de noviembre de 2021 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX ha baixat un 0,93%, fins als 8.399,60 punts, pressionat pels retrocessos en els valors del sector turístic (Aena, IAG, Amadeus, Melià) i en grans valors com Inditex, Santander, Repsol o Iberdrola. Al costat de les pujades, han destacat CIE Automotive, Merlin Properties i Cellnex. La resta dels índexs del Vell Continent han tancat amb descensos més moderats.

IBEX 35
11.659,200
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74
17:37 04/10/24

Entre els grans valors, han destacat les caigudes d'Inditex, després que els analistes de Credit Suisse hagin comentat que la nova direcció, encapçalada per Marta Ortega, enfronta grans desafiaments de cara al proper any. "El principal desafiament per al nou equip d'administració relativament inexpert és generar creixement", han assenyalat, després d'elevar lleugerament la valoració fins a 27 euros per acció, per sota del preu de mercat.

Un altre valor baixista ha estat Iberdrola, que ha vist com el regulador de l'estat de Nou Mèxic ha rebutjat l'adquisició de PNM Resources per la trajectòria d'Avangrid (filial d'Iberdrola als EUA) a Maine i per la imputació del president del grup, Ignacio Sánchez Galán, pel 'cas Villarejo'.

DADES ECONÒMIQUES: IPC A LA XINA, ATUR ALS EUA...

Els inversors han conegut les últimes xifres de l'IPC i l'índex de preus industrials (IPP) de la Xina, que apunten que hi ha pocs indicis que l'augment de la pressió inflacionista mundial estigui disminuint-se, segons indiquen els experts.

Al mes passat, l'IPP d'octubre a la Xina va assolir el 13,5%, el nivell més alt des del 1995, i molt per sobre de les expectatives del 12,4%. Les xifres del novembre han mostrat un modest augment de l'IPC de l'1,5% al ​​2,3%.

"Això no augura res de bo per als propers mesos, ja que l'IPP tendeix a avançar-se a les xifres de l'IPC, no només a la Xina, sinó a tot el món. Els preus dels aliments, més preocupants, també van pujar, ja que els preus de les verdures van augmentar un 30,6%, una tendència que sembla repetir-se a tot el món", expliquen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

Als EUA, s'han publicat les últimes xifres de sol·licituds setmanals de subsidi de desocupació als EUA, que han tornat a marcar mínims des del 1969 (184.000), xifra que indica que el mercat laboral americà se segueix recuperant. La variant òmicron del coronavirus, de moment, no està tenint efectes negatius al mercat laboral.

A Europa, l'índex compost d'indicadors líders (CLI), que serveix a l'OCEDE de 'termòmetre econòmic' per detectar canvis de tendència a la conjuntura, ha suggerit un "creixement en moderació" de l'economia espanyola, mentre que per al conjunt economies avançades ha anticipat que el rebot postpandèmia pot estar tocant sostre.

ÒMICRON, ÒMICRON I ÒMICRON

La variant sud-africana de la Covid-19 continua sent el 'gran tema' ara mateix als mercats i fora. Després de dos dies de pujades importants, aquest dimecres les borses van viure una jornada de consolidació, amb una modesta recollida de beneficis després que el Regne Unit es convertís a l'últim país a imposar restriccions lleugerament més fortes a la població a causa del virus. Les retallades sembla que també s'estan imposant aquest dijous.

Tot i així, la idea que la variant òmicron no tindrà uns efectes tan greus com s'esperava s'estén. Pfizer ha dit que una tercera dosi de la vacuna oferiria una protecció suficient contra aquesta.

"Un nou estudi mostra que una tercera dosi de la vacuna de Pfizer podria neutralitzar el virus òmicron. Si fos així, l'atenció dels mercats s'hauria de tornar a centrar en la política monetària", indiquen els experts de Danske Bank. Recordeu que la setmana que ve hi ha reunions de tipus de la Fed, del BCE i del Banc d'Anglaterra, entre d'altres.

Aquesta matinada les borses asiàtiques ho han fet majoritàriament bé després d'aquestes dades comentades més amunt i a mesura que la por de la nova variant del coronavirus es va suavitzant. A Wall Street, els inversors estan recollint beneficis de manera moderada després del fortíssim ral·li de les tres primeres jornades de la setmana.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,1308 dòlars (-0,3%). El petroli cedeix un 1%, amb el Brent als 75,04 dòlars i el WTI als 71,62 dòlars.

L'or cau un 0,4%, fins als 1.777 dòlars, mentre que la plata cau un 1% (22,18 dòlars).

El bitcoin cedeix un 2,7% (49.306 dòlars) i l'ethereum, un 2,35% (4.308 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,494% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cedeix fins a 0,377%.

contador