La Fed ha elevat les expectatives d'inflació i ha avançat la pujada de tipus a 2023
L'IBEX 35 s'ha girat a la baixa i ha caigut lleugerament un 0,07%, fins als 9.195,90 punts, després d'un màxim intradia als 9.272 punts al principi de la jornada. Això, després que ahir Wall Street acabés el dia en negatiu (Dow Jones: -0,77%; S&P: -0,54%; Nasdaq: -0,24%) després d'assimilar totes les novetats de la Reserva Federal (Fed). Així, aquesta ha elevat considerablement les expectatives d'inflació per a enguany (PCE general: 3,4%) i ha avançat la data per a la pujada de tipus a 2023 després de dir al març que no veia alces fins almenys al 2024.
No obstant això, el banc central no va donar cap indicació sobre quan començarà a retallar el seu agressiu programa de compra de bons, malgrat el president de la Fed, Jerome Powell, va reconèixer que la qüestió va ser discutida durant la reunió.
En el comunicat posterior a la trobada, i malgrat aquest augment d'expectatives, la Fed va continuar insistint que les pressions inflacionistes són "transitòries". Amb tot, en el que coincideixen els analistes és que la Fed s'ha mostrat menys 'dovish' i disposada a actuar "si les expectatives d'inflació pugen massa".
Aquest avançament de la data de pujada de tipus ha propiciat guanys inicials per als bancs per la pujada en el rendiment del deute, que, no obstant això, s'han reduït de manera considerable al final del dia.
A més, Aena i IAG s'han beneficiat que el Regne Unit estigui plantejant-se que els turistes amb pauta de vacunació completa puguin viatjar als països de la llista ambre, com Espanya, sense passar quarantena al seu retorn.
De manera inversiva, les elèctriques han patit en borsa aquesta jornada, ja que Iberdrola i Endesa han baixiat més de l'1%. Mentre les acereries com ArcelorMittal i Acerinox han liderat els descensos dins de l'IBEX.
A més de tot el relacionat amb la Fed, avui els inversors centraran la seva atenció en la dada de la jornada, l'IPC final de maig a l'eurozona, que ha repuntat el 2%, la pujada més gran de preus des de 2018. A més, a l'altre costat de l'Atlàntic l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia del mes de juny ha baixat lleugerament fins a 30,7, en línia amb els pronòstics, i les peticions setmanals de subsidi d'atur han pujat de manera inesperada per sobre de les 400.000, màxims de l'últim mes.
EL BANC DEL BRASIL ELEVA TIPUS
I si la Fed va mantenir els tipus sense canvis, el Banc Central del Brasil va elevar aquest dimecres 0,75 punts percentuals la taxa bàsica d'interès, fins al 4,25% anual, el nivell més alt en any i mig, i el tercer increment en aquest 2021, a fi de controlar una inflació disparada i amb la pandèmia del coronavirus encara fora de control.
En la seva última reunió, el Comitè de Política Monetària (Copom) del Banc Central va decidir, per unanimitat, donar continuïtat a l'alça de tipus que va iniciar al març passat després de gairebé sis anys de retallades que van portar l'indicador al mínim històric del 2,00%.
D'aquesta manera, la taxa d'interès torna al seu nivell més alt des del 5 de febrer de 2020, vint-i-un dies abans de confirmar-se el primer cas de Covid-19 al país.
COBREIX TOTALMENT EL BUIT DEL DILLUNS
L'Ibex va acabar cobrint aquest dimecres el buit alcista que es va deixar el dilluns. Segons avançaven els experts de Bolsamanía en la preobertura, per aquests preus "el més normal és que puguem veure el retorn de les compres", la qual cosa es podria traduir en una extensió dels guanys fins als 9.500 punts.
"No apreciarem ni el més mínim senyal de feblesa mentre que es mantingui cotitzant per sobre dels 9.000 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
ALTRES MERCATS
L'euro es deprecia un 0,6% i es canvia a 1,1916 dòlars. El petroli cau més de l'1%, fins als 73,27 dòlars el Brent i als 71,13 dòlars el West Texas.
L'unça d'or i la de plata cauen amb molta força un 4% i 6%, respectivament, fins als 1.774 dòlars la primera i als 25,97 dòlars la segona.
El bitcoin puja un 0,1%, fins als 38.857 dòlars, i l'ethereum cau un 1% (2.397 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,52% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta un 7%, fins al 0,43%.