L'IBEX acomiada el febrer amb saldo negatiu després de les caiguda de Grifols i Amadeus

Fluidra ha estat el millor títol en una jornada carregada de resultats empresarials

Nieves Amigo
Bolsamania | 29 feb, 2024 10:16 - Actualitzat: 19:12
ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 11 de enero de 2024 en madrid espana
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

L'IBEX 35 ha caigut de manera moderada (-0,67%, 10.001 punts), en línia amb el comportament dels últims dies. El selectiu acomiada aquest mes de febrer amb saldo negatiu (-0,76%) i a punt de perdre els 10.000 punts després d'una nova allau de resultats empresarials. Les empreses que han publicat avui resultats no estan obligades a presentar el segon semestre complet, per la qual cosa la majoria de companyies els lliuren abans de finals de febrer, encara que cal recordar que tenen fins a finals d'abril per presentar els resultats del 2023.

IBEX 35
11.467,300
  • 0,24%27,40
  • Max: 11.489,20
  • Min: 11.310,50
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 20/12/24

Aquest dijous hem conegut els números d'IAG, Grifols, Fluidra, OHLA... entre d'altres moltíssimes. Precisament, Fluidra ha estat la millor de la sessió i ha pujat amb força després de publicar resultats, però els veritables protagonistes de la sessió han estat Grifols i Amadeus, que s'han enfonsat. El primer s'ha dessagnat després de presentar uns comptes que no estan auditats. A més, s'ha publicat que un dels seus consellers, James Costos, exambaixador dels Estats Units a Espanya, no els va signar perquè estava absent. L'empresa ha dit que Costos "no ha manifestat disconformitat" amb la informació.

Pel que fa a Amadeus, s'ha desplomat després de publicar que estudia comprar Shift4 Payments. Es tracta d'una companyia dels Estats Units amb un valor borsari d'uns 7.000 milions de dòlars. Els experts de Banc Sabadell expliquen que la seva caiguda borsària es deu a "l'impacte negatiu per la incertesa que pugui generar, fins a conèixer els termes de la transacció, si es produeix, ja que es tracta d'una compra rellevant".

DADES D'INFLACIÓ

A més dels números empresarials, avui l'agenda inclou importants referències macro, com les dades d'inflació del febrer d'Espanya (es modera al 2,8%), França (se modera al 2,9%) i Alemanya (también se modera al 2,5%), abans que demà es publiqui la inflació de la zona de l'euro del mes que ja acaba.

Però, sobretot, aquest dijous els inversors han estat molt pendents de l'índex de preus de despesa de consum personal dels EUA del gener i del subjacent, les mesures preferides de la Reserva Federal per prendre les seves decisions sobre tipus. Tot i que la dada no ha tingut gaire repercussió, en situar-se en línia amb el que s'esperava (el PCE subjacent s'ha moderat lleugerament en taxa interanual fins al 2,8% des del 2,9%).

Ahir dimecres es va publicar als Estats Units la primera revisió del PIB del quart trimestre, que es va revisar a la baixa fins al 3,2% des del 3,3% que havia llançat a la primera lectura.

Pel que fa a altres dades rellevants de la darrera sessió d'aquest mes de febrer, el Japó ha publicat la seva producció industrial del gener, amb una caiguda mensual del 7,5% enfront de la pujada de l'1,4% del mes previ i l'estimació del consens del -6,7%. Les vendes al detall del gener del país van pujar un 2,3% enfront del 2,0% estimat, però per sota del mes previ, quan van millorar un 2,4%.

A Àsia cal destacar la important operació corporativa que es va conèixer ahir. Walt Disney i el conglomerat indi Reliance fusionaran els seus negocis a l'Índia. L'entitat combinada es valora en aproximadament 8.500 milions de dòlars.

TANCA MES EN VERMELL

Com dèiem, l'IBEX ha tancat el mes amb descensos moderats del 0,76% i a punt de perdre els 10.000 punts. El selectiu va acabar el gener als 10.077 punts.

L'índex ha estat pendent aquest mes dels resultats empresarials, mentre que les grans tecnològiques dels EUA tornaven a donar una lliçó de bona feina i evidenciaven que continuaran sent determinants en l'esdevenir de les borses aquest any, com ho van ser el passat, de la mà de la intel·ligència artificial (IA).

Naturalment, tot allò relacionat amb els bancs centrals ha estat molt present i els inversors ja es preparen per confirmar la idea actual que, aquest mes de març vinent, en principi no hi haurà retallades de tipus d'interès. La reunió del BCE de març serà el proper dia 7 i la de la Fed, els dies 19 i 20.

"Per a les properes jornades el més normal és que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 10.300 punts, màxims de l'any passat. El seu comportament a aquests nivells és important", insisteixen els experts de Bolsamanía.

Per sota, el seu primer suport important és als 9.800 punts.

ALTRES MERCATS: EL BITCOIN SUPERA ELS 60.000 DÒLARS

L'euro canvia als 1,0805 dòlars (-0,28%). El petroli suma un 0,2%. El Brent cotitza als 83,73 dòlars i el West Texas, als 78,91 dòlars.

L'or puja amb moderació (2.052 dòlars), semblant a la plata (22,77 dòlars).

El bitcoin supera els 62.000 dòlars i l'ethereum, els 3.400.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,225%.

contador