La setmana ha estat marcada per les declaracions dels banquers centrals
L'IBEX 35 ha rebotat amb ganes aquest divendres (+1,42%, 8.918,20 punts) després de les caigudes voluminoses de la jornada passada. Dins del selectiu, han destacat les fortes alces en Cellnex (+8%) després d'una informació que assenyala que American Tower i Brookfield estan planejant llançar una OPA sobre la companyia. La resta de borses europees també s'han recuperat de les últimes caigudes d'aquest dijous, tot i que han avançat menys. El selectiu espanyol ha tancat la setmana amb lleugers avenços del 0,4%, que l'han ajudat a estendre els guanys al gener fins al 8,37%.
FOCUS SOBRE ELS BANCS CENTRALS
Les borses diuen adéu a una setmana durant la qual els bancs centrals han tornat a cobrar tot el protagonisme. S'ha repetit de nou al mercat el patró que fa mesos que estem veient: excés d'optimisme per part dels inversors, que volen que la Fed i el BCE frenin ja les alces de tipus, i 'gerro d'aigua freda' per part dels responsables de la política monetària, que han tornat a repetir que, de moment, segueixen amb els plans d'enduriment monetari per contenir la inflació.
Així doncs, Christine Lagarde va provocar ahir importants caigudes a les borses després de reafirmar que el Banc Central Europeu continuarà pujant tipus, perquè la inflació segueix molt alta i molt lluny del seu objectiu del 2%. Després de conèixer les seves declaracions, els índexs van començar a caure amb força i van acabar el dia amb retallades d'entre l'1,5% i del 2%.
A més, durant les últimes hores, dos alts funcionaris de la Reserva Federal han repetit que els tipus d'interès alts són necessaris per continuar pressionant una inflació que mostra signes de desacceleració, però que continua sent massa ràpida. "Fins i tot amb la recent moderació, la inflació continua sent alta, i la política haurà de ser prou restrictiva durant un temps per assegurar-se que la inflació torni al 2% de manera sostinguda", va dir aquest dijous la vicepresidenta Lael Brainard en un acte organitzat per la Booth School of Business de la Universitat de Chicago.
Ni el BCE ni la Fed volen que el mercat pensi que el pitjor ha passat i que ja es pot anar pensant a posar fre a les pujades de tipus, per això aquesta setmana s'han succeït declaracions per part seva, i per això el que facin els bancs centrals torna a ser la gran preocupació dels inversors... si és que alguna vegada ho va deixar de ser.
A l'àmbit empresarial, Netflix puja amb força després de sorprendre positivament amb el nombre de subscriptors en presentar els comptes del quart trimestre. Tot i això, les xifres han passat a un segon pla mentre que tota l'atenció se centra en Reed Hastings, que ha presentat la seva dimissió com a CEO de la companyia i a partir d'ara serà president executiu. "La renúncia de Reed Hastings al seu lloc actual planteja moltes preguntes sobre l'estratègia futura de Netflix", comenten els experts.
També és notícia Alphabet a l'altra banda de l'Atlàntic. La matriu de Google ha anunciat l'acomiadament de 12.000 treballadors, el 6% de la plantillai les seves accions també registren forts guanys.
UNA ALTRA VEGADA ATACANT ELS 9.000
L'IBEX ha estat bona part de la setmana atacant els 9.000 per deixar aquest dijous una "figura baixista" que l'enfocava cap als 8.500 punts. Tot i això, està reaccionant avui i torna a buscar aquests 9.000.
César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, explica que les caigudes de la jornada passada formen part d'un moviment normal que ha servit per agafar impuls una altra vegada cap a resistències clau.
"L'IBEX hauria de superar els 9.000 per confirmar l'extensió de la tendència alcista iniciada a mitjan octubre", comenta Nuez.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0839 dòlars (+0,11%). El petroli puja de manera moderada. El Brent se situa als 86,50 dòlars i el WTI, als 80,68 dòlars.
L'or avança un 0,17% (1.927 dòlars) i la plata, un 0,4% (23,97 dòlars).
El bitcoin cotitza tranquil malgrat la fallida de Genesis. Se situa als 21.241 dòlars (+0,6%), mentre que l'ethereum és als 1.569 dòlars (+0,8%).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,49%.