Els dos organismes han retallat la seva previsió de creixement global per la guerra
L'IBEX 35 ha tancat gairebé pla (-0,06%; 8.694 punts) després de marcar un mínim intradia durant el matí als 8.619 punts. El selectiu espanyol continua donant símptomes de fortalesa malgrat el pessimisme del Fons Monetari Internacional (FMI) i del Banc Mundial (BM) sobre el creixement global, a causa de l'impacte de la guerra a Ucraïna.
El Fons Monetari Internacional (FMI) ha retallat la previsió de PIB per a Espanya el 2022 fins al 4,8% des de l'anterior 5,8%; i ha elevat la seva estimació per a la inflació fins al 5,3%. L'organisme també ha retallat des del 3,8% fins al 3,3% la previsió de creixement econòmic per al 2023.
"La guerra a Ucraïna ha desencadenat una costosa crisi humanitària que exigeix una solució pacífica. Alhora, el dany econòmic del conflicte contribuirà a una desacceleració significativa del creixement mundial el 2022 i elevarà la inflació. Els preus dels combustibles i els aliments han augmentat ràpidament, afectant més les poblacions vulnerables dels països de baixos ingressos", ha explicat l'FMI al seu informe de primavera.
Per al conjunt de l'economia mundial, l'FMI ha retallat la seva estimació de creixement fins al 3,6% des de l'anterior 4,4% per al 2022 i fins al 3,6% des del 3,8% per al 2023, davant del seu anterior previsió de gener.
EL BANC MUNDIAL TAMBÉ REBAIXA PREVISIONS
El Banc Mundial ha rebaixat la previsió de creixement mundial anual per al 2022 en gairebé un punt percentual, del 4,1% al 3,2%, citant la pressió que la invasió russa d'Ucraïna ha exercit sobre l'economia mundial.
L'organisme ha anunciat que està preparant un paquet d'ajuda financera de 170.000 milions de dòlars en resposta a les crisis mundials superposades de guerra, pandèmia i inflació que estan colpejant amb especial duresa els països més pobres, ha dit el president, David Malpass.
Malpass ha advertit que la invasió d'Ucraïna per part de Rússia s'ha sumat a les pressions causades per la crisi de la Covid-19 i l'augment del cost de la vida, per això cal proporcionar ajuda ràpidament.
ASSUMPTES D'INTERÈS AL MERCAT
Dins del selectiu espanyol, han destacat els descensos en Solaria (després d'una rebaixa de recomanació de Barclays), Rovi, Merlin i Colonial. Al costat positiu, els millors han estat Siemens Gamesa i Grifols.
Els resultats empresarials, amb les xifres de Netflix que es coneixeran avui al tancament de Wall Street, i els plans de la Reserva Federal (Fed), són els aspectes més rellevants del dia, sense oblidar, per descomptat, l'evolució de la guerra a Ucraïna.
El president de la Reserva Federal de Saint Louis, James Bullard, ha tornat a la càrrega i ha declarat aquest dilluns que la inflació és "massa alta", repetint la seva proposta d'augmentar les taxes d'interès al 3,5% per a finals d'any per contenir les expectatives inflacionàries i frenar les xifres més altes dels darrers 40 anys.
Per la seva banda, pel que fa a la guerra, el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha afirmat que les forces russes han iniciat una nova campanya per conquistar la regió de Donbàs, a l'est del seu país, mentre els defensors que quedaven a la ciutat portuària de Mariúpol eren closos per les forces del Kremlin. Els Estats Units vol restablir la seva presència diplomàtica a Ucraïna com a mostra de suport.
Mentrestant, el president Vladimir Putin ha assenyalat que les intencions de les sancions internacionals han fracassat, fent referència a la recuperació del ruble als nivells d'abans de la guerra.
I MÉS SOBRE TWITTER...
Després de l'OPA d'Elon Musk sobre Twitter i que la directiva de la xarxa social s'hi hagi oposat, ara s'ha conegut que empreses de capital privat han expressat el seu interès per la companyia.
Thoma Bravo, una companyia de capital privat centrada en tecnologia, es va posar en contacte amb la plataforma de mitjans socials la setmana passada per explorar una compra que desafiaria l'oferta de 43.000 milions de dòlars d'Elon Musk, segons informa Reuters.
Apollo Global Management, per part seva, està considerant les formes en què pot proporcionar finançament a qualsevol acord i està obert a treballar amb Musk o qualsevol altre postor, assenyala l'agència.
Finalment, cal destacar les fortes caigudes al Hang Seng de Hong Kong (-2,2%) a causa del mal comportament de les tecnològiques, amb Didi al capdavant, per l'enduriment de les mesures regulatòries per part del govern de Pequín.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0785 dòlars (+0,05%). El petroli baixa amb força un 4%. El Brent se situa als 108,16 dòlars i el West Texas, als 103,31 dòlars.
L'or perd un 1,2% (1.961 dòlars) i la plata baixa un 2,9% (25,39 dòlars).
El bitcoin avança un 2,5% (41.556 dòlars) i l'ethereum suma un 3,8% (3.112 dòlars).
La rendibilitat de bo nord-americà a 10 anys avança fins al 2,92%, màxims de tres anys; i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins a l'1,864%. En aquest sentit, l'FMI ha alertat sobre el risc de fragmentació a la zona euro, a causa de l'anunci del BCE d'acabar les compres d'actius i normalitzar la política monetària.