L'IBEX-35 tanca en negatiu llastat per Inditex, Ferrovial, BBVA i Telefónica

El Dow, l'S&P i el Nasdaq es van enfonsar ahir i aquest dijous registren caigudes

Nieves Amigo
Bolsamania | 19 mai, 2022 09:45 - Actualitzat: 18:38
ep archivo   interior del palacio de la bolsa con paneles con valores del ibex 35 en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha baixat un 0,83%, fins als 8.406 punts, mentre que la resta de borses europees han cedit un 1,5% de mitjana després del desastre total d'aquest dimecres a l'altra banda de l'Atlàntic. El Dow Jones es va deixar un 3,5% i l'S&P i el Nasdaq es van enfonsar un 4% i a prop del 5%, respectivament. Les borses nord-americanes no aconsegueixen recuperar avui i cotitzen amb signe mixt.

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 22/11/24

Dins de l'IBEX han destacat les reculades en Inditex, pressionada per la previsió d'un menor consum a nivell global, Ferrovial, BBVA (JP Morgan n'ha retallat el preu objectiu) i Telefónica.

Al costat positiu, Siemens Gamesa i Solaria han estat les millors. Els analistes de Deutsche Bank han assenyalat que Siemens Energy pot oferir 19 euros per acció per excloure de borsa el fabricant de molins eòlics.

A més, han estat notícia Telefónica i Prisa (la primera ha venut un 7% de la segona per més de 34 milions) i IAG (que ha comprat 50 avions a Boeing).

Pel que fa als motius de la caiguda de la sessió passada, persisteix la por del ritme d'enduriment de la política monetària. Jerome Powell va dir aquest dimarts que "hi ha un ampli suport al FOMC perquè hi hagi pujades de tipus de 50 punts bàsics en les dues properes reunions".

A més, el president de la Fed de Filadèlfia, Patrick Harker, va declarar ahir a la nit que veu alces de 50 punts bàsics al juny i juliol i després augments "mesurats".

Aquestes preocupacions es van veure agreujades per l'enfonsament de Target després dels seus resultats, que va seguir els de Walmart del dia anterior. Diuen els analistes que això sembla una prova més que els alts nivells d'inflació ja estan començant a afectar el procés de presa de decisions dels consumidors.

La magnitud de les vendes als mercats nord-americans va provocar ahir a la nit un moviment cap als bons del Tresor dels EUA, ja que els rendiments van retrocedir des del nivell del 3% i continuen caient aquest dijous fins al 2,78%, mentre que el dòlar nord-americà va experimentar un fort repunt.

En tot cas, el que és una realitat és que la volatilitat s'ha apoderat actualment dels mercats i que els inversors semblen obligats a acostumar-se a sessions de moviments bruscos, tant a l'alça com a la baixa, encara que, sens dubte, les caigudes predominen.

Després dels forts descensos a l'altra banda d'Atlàntic, Àsia també ho ha fet malament aquesta matinada, amb descensos del 2,45% per al Hang Seng i de l'1,89% per al Nikkei.

L'agenda ha inclòs les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu, que demostren que els membres del Consell de Govern es van mostrar àmpliament preocupats per la inflació. Així mateix, del document es desprèn que la referència a la qual les pujades de tipus comencin "algun temps" després de la conclusió de les compres de bons de l'organisme no impedeix una pujada de tipus més primerenca, si les condicions ho justifiquen.

A més, s'ha publicat la dada d'atur setmanal als Estats Units. Les peticions d'atur han pujat fins a les 218.000 des de les 197.000 registrades a la setmana anterior, una dada sensiblement per sobre del previst. Així mateix, també s'ha conegut la dada de l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia del maig, que ha baixat fins a 2,6 punts, molt per sota de les estimacions del consens, que preveien que se situés al nivell dels 16 punts, i de la dada d'abril, al nivell dels 17,6.

L'ENUIG D'ELON MUSK

Elon Musk, conseller delegat de Tesla, ha reaccionat amb durs tuits després de la decisió de treure Tesla de l'índex S&P 500 ESG. La decisió s'ha pres a causa de problemes que inclouen preocupacions relacionades amb les condicions laborals i els accidents associats amb els vehicles amb pilot automàtic. Musk ha dit, entre altres coses, que “ESG és una estafa”.

"Exxon està classificat entre els 10 millors del món en medi ambient, social i governança (ESG) per S&P 500, mentre que Tesla no és a la llista. ESG és una estafa. Ha estat utilitzat com a arma per falsos guerrers de la justícia social", va afegir Musk.

D'altra banda, CNBC publica aquest dijous que el multimilionari Leo Koguan, que diu que és el tercer accionista individual més gran de Tesla, està demanant al fabricant d'automòbils que anunciï una recompra d'accions per valor de 15.000 milions mentre el preu de les seves accions no para de caure.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0556 dòlars (+0,85%). El petroli puja lleugerament. El Brent cotitza als 110,01 dòlars, i el West Texas, als 109,94 dòlars.

L'or puja un 1,7% (1.847 dòlars) i la plata avança un 1,8% (21,94 dòlars).

El bitcoin repunta un 3,8% (30,362 dòlars) i l'ethereum puja un 2% (2.023 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins al 2,78% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cedeix fins al 2,03%.

contador