L'IBEX 35 tanca amb pujades setmanals del 0,79% i molt a prop dels 10.000 punts

El selectiu ha estat molt pressionat per Solaria el dia que s'ha conegut el PCE dels EUA

Nieves Amigo
Bolsamania | 26 gen, 2024 10:02 - Actualitzat: 19:09
ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de diciembre de 2023 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (+0,2%, 9.936) i la resta de borses europees tanquen divendres amb pujades moderades aquest divendres. El CAC ho fa molt millor gràcies a l'impuls d'LVMH i de les emperses de luxe, després dels comptes de la primera. També es recolza a les alces dels fabricants de begudes espirituoses, gràcies als bons resultats de Rémy Cointreau, que s'ha disparat. Wall Street registra compres moderades a hores d'ara malgrat l''efecte Intel'. La companyia s'enfonsa un 11% després de publicar resultats ahir a la nit, amb decepció a les previsions del primer trimestre del 2024.

IBEX 35
11.467,300
  • 0,24%27,40
  • Max: 11.489,20
  • Min: 11.310,50
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 20/12/24

Dins del selectiu espanyol destaquen les pujades de Repsol, Rovi, Grifols i Cellnex i les caigudes, del 7,19%, en Solaria. Al Continu, la notícia ha estat Ezentis, que tornarà a cotitzar dilluns que ve, tal com ha informat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), després de romandre'n suspesa des del desembre del 2022.

EL BCE DEIXA EL MERCAT FRED

El BCE, com s'esperava, va mantenir els tipus sense canvis, mentre que Christine Lagarde es va mostrar mesurada en les seves declaracions. Va tancar la porta a una retallada de tipus d'interès al març, cosa que era previsible, en comentar que "el consens del BCE considera que és prematur discutir sobre retallades de tipus". També ha donat suport a les seves declaracions de Davos, quan ha considerat "probable" que una primera retallada de tipus es produeixi "a l'estiu".

Wall Street va finalitzar la sessió passada amb pujades, que van ser superiors a l'S&P (+0,53%), després que la xifra de PIB dels Estats Units del quart trimestre superés les expectatives del mercat. El creixement de la primera economia del món es va moderar menys del que s'esperava, fins al 3,3% des del 4,9% registrat el tercer trimestre i enfront del 2% previst pel mercat.

L'agenda d'aquest divendres inclou com a dada més rellevant l'índex preus de despeses de consum personal (PCE), la referència més seguida per la Reserva Federal (Fed) per prendre les seves decisions sobre tipus. L'índex subjacent es va desaccelerar el desembre al 2,9%, per sota del 3% esperat, i per sota del 3,2% del novembre, que ja havia suposat una sensible moderació. En la taxa general, aquesta referència s'ha mantingut al 2,6%, com s'esperava.

Els analistes d'Oxford Economics subratllen que "en termes anualitzats de 3 i 6 mesos, la inflació subjacent està ara per sota de l'objectiu del 2% de la Reserva Federal", i anticipen que "caurà al 2,5% al març". "Per quan es publiquin aquestes dades a finals d'abril, esperem que la Reserva Federal tingui prou confiança per començar a retallar les taxes d'interès a la reunió de finals d'abril/principis de maig, encara que el context d'una economia forta significa que és probable que redueixin les taxes només gradualment aquest any", afegeixen.

A Espanya, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat l'enquesta de població activa (EPA) del tancament de l'exercici 2023. L'atur va baixar en 193.400 persones i es van crear 783.000 llocs de treball durant el 2023.

A Alemanya, l'índex Gfk de confiança al consumidor del mes de febrer ha empitjorat fins a -29,7 des de -25,1.

UNA SETMANA DE VAIVENS I UNA ALTRA, CARREGADA DE REFERÈNCIES

L'IBEX puja a l'acumulat setmanal, a l'espera del que faci avui, tot just mig punt percentual. Ha estat una setmana de vaivens per al selectiu espanyol, amb alces l'1,11% dilluns, caigudes de l'1,09% dimarts, pujades de l'1,16% dimecres i retallades del 0,58% dijous.

Al final, el més rellevant de la setmana a la borsa espanyola ha estat el comportament dels bancs. La decepció amb els comptes de Bankinter i la seva caiguda borsària, que ha arrossegat el sector, ha estat el més important i manté els inversors nerviosos de cara a la setmana que ve. I és que dimarts que ve publica els comptes BBVA i dimecres, Santander. Dijous arribarà el torn de Sabadell i divendres, de CaixaBank.

La setmana que ve comptarà també amb importants resultats als Estats Units, com les xifres d'Alphabet, Microsoft, Apple, Meta, Amazon...

A tot això cal sumar-hi la reunió de la Reserva Federal (Fed) de dimecres, una altra cita ineludible.

Per descomptat, tampoc faltaran dades gaire rellevants, com el PIB i la inflació de la zona de l'euro, o l'informe d'ocupació dels EUA.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,086 dòlars (+0,13%). El petroli cau un 0,7% després de les fortes pujades d'ahir. El Brent se situa als 81,93 dòlars i el West Texas, als 76,67 dòlars.

L'or està pla, als 2.017 dòlars, i la plata baixa un 0,2% (22,88 dòlars).

El bitcoin cotitza als 41.700 dòlars i l'ethereum, als 2.260 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,143%.

contador