L'IBEX 35 tanca amb pèrdues molt moderades, llastat per BBVA i Repsol

Els inversors esperen la Reserva Federal i el Banc Central Europeu

Nieves Amigo
Bolsamania | 03 mai, 2023 11:14 - Actualitzat: 18:21
ep archivo   interior del palacio de la bolsa a 22 de abril de 2022 en madrid espana el ibex 25 ha
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat amb pèrdues molt moderades (-0,06%, 9.076,70 punts) pressionat per les caigudes en Solaria, IAG, BBVA, CaixaBank i Repsol, principalment. La resta de borses europees ho han fet millor i han pujat moderadament, amb l'FTSE MIB al capdavant gràcies a UniCredit i els seus bons resultats. Tot això mentre esperen ansioses la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed), que es coneixerà a les 20.00 hora espanyola. El consens preveu una pujada de 25 punts bàsics (fins al 5-5,25%) que ja estaria més que descomptada, però el que no està descomptat és el que hagi de dir Jerome Powell sobre els plans futurs del banc central i, sobre tot, el que opini sobre la complicada situació que travessa el sector bancari.

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 22/11/24

El principal repte a què s'enfronta Powell, diuen els experts, és com mantenir obertes les seves opcions sobre noves pujades, ja que els mercats creuen que aquest serà l'última alça de tipus de la Reserva Federal.

Wall Street va acabar ahir la sessió amb caigudes de l'1% en espera de la decisió de la Fed i després de la venda de First Repubic a JP Morgan. Aquest dimarts els bancs regionals nord-americans van retallar amb ganes i les accions de PacWest van arribar a caure un 40% abans de recuperar-se (van tancar amb retallades del 27%). Mentrestant, els rendiments dels bons van baixar, ja que els inversors es van refugiar en la seguretat dels bons de l'Estat, amb els rendiments nord-americans a 2 anys caient per sota del 4%, després d'haver arribat a un màxim del 4,16% dilluns.

Per part seva, les places europees, que van tancar dilluns per festiu, van perdre aquest dimarts entre un 1,2% i un 1,7% en el cas de l'IBEX 35. Els analistes subratllen que el mal PMI manufacturer d'abril publicat per la Xina el cap de setmana genera preocupació per la recuperació econòmica del gegant asiàtic i ha estat una de la causes de les últimes retallades a les borses.

"Aquesta creixent preocupació pel creixement també va fer que els bancs europeus es veiessin sotmesos a pressió després que l'última enquesta bancària del BCE mostrés que els préstecs es van alentir més del que s'esperava durant el primer trimestre, cosa que va augmentar la preocupació per l'estancament de la recuperació, i el temor que el BCE repetís el seu error del 2008 i apretés massa quan es reuneixi demà per apujar els tipus", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

A Àsia, on moltes borses segueixen tancades per festiu, el governador del Banc de Corea, Rhee Chang-yong, ha dit que és massa aviat per començar a parlar de retallades de tipus. El Banc Central de Corea del Sud va ser un dels primers a interrompre el seu cicle d'enduriment, fet que va generar especulacions al mercat que aviat podria començar a retallar els tipus. Tot i això, Rhee ha declarat a CNBC que aquestes expectatives són "prematures".

Finalment, quant a altres aspectes de l'agenda d'avui, es publica l'atur de la zona de l'euro del març (baixa al 6,5% i marca un nou mínim històric). A més, s'ha conegut l'informe d'ocupació ADP dels EUA (abans de l'informe d'ocupació de l'abril que es farà públic divendres). Segons l'enquesta, els Estats Units van sumar a l'abril 296.000 llocs de treball, una dada molt superior a les 148.000 que pronosticava el consens i als 142.000 llocs de treball que la consultora pronosticava al març (revisats a la baixa des dels 145.000).

També s'ha publicat l'informe d'ocupació ADP dels EUA (abans de l'informe d'ocupació d'abril que es coneix divendres) i el PMI i l'ISM no manufacturers d'abril a l'altra banda de l'Atlàntic. A nivell empresarial, a part d'UniCredit, BNP Paribas i Lloyds (que puja amb força) han publicat resultats.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,1050 dòlars (+0,46%). El petroli continua caient amb força més del 4% enmig dels temors d'alentiment econòmic. El Brent se situa als 72,04 dòlars i el WTI, als 68,33 dòlars.

L'or avança un 0,5%, fins als 2.033 dòlars per unça.

El bitcoin cotitza als 28.244 dòlars (-1,8%) i l'ethereum, als 1.848 dòlars (-1,3%).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,37%.

contador