La farmacèutica, que ha arrencat el dia amb fortes alces, ha cotitzat en vermell i ha tancat en verd
L'IBEX 35 ha tancat amb lleus alces i consolida els 10.300 punts (+0,19%, 10.325 punts), encara que cau menys que la resta de borses europees. Això, després que l'índex espanyol acumulés a la setmana passada alces del 2,4%.
Això després dels descensos de divendres a Wall Street, que van ser superiors al Nasdaq (-1,16%) pels retrocessos de més del 5,5% en Nvidia, en la pitjor sessió des de finals de maig de l'any passat. El fet que el gran motor dels mercats als darrers temps dubti, juntament amb la resta de grans tecnològiques, no agrada a les borses.
A Àsia, aquesta matinada s'ha viscut una sessió amb signe mixt, on destaquen les baixades de més del 2% a Tòquio precisament pel mal comportament de les tecnològiques. El Japó ha evitat entrar en recessió tècnica després que s'hagin revisat a l'alça les dades oficials del PIB. El PIB del Japó es va expandir un 0,4% durant el període d'octubre a desembre de l'any passat.
La sessió de dilluns compta amb escasses referències macro d'interès. Cal destacar que els ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro (Eurogrup) debaten l'orientació que han de prendre els pressupostos nacionals del 2025, el primer any en què es basaran en les noves regles de disciplina fiscal.
Mentrestant, demà s'anuncia l'IPC dels EUA del febrer. Després de publicar un informe d'ocupació mixta la setmana passada (el mercat laboral es va mantenir ferm al febrer i va crear 275.000 llocs de treball, la taxa d'atur, però, es va elevar fins al 3,9%), els inversors estan ara centrats en aquests dades d'IPC de dimarts per continuar monitoritzant cap a on es dirigirà la Reserva Federal amb els tipus. El consens apunta a una reducció de taxes d'interès que començaria al juny com una cosa pràcticament segura. Les xifres assenyalaran si la inflació està disminuint prou ràpidament com per permetre que la Fed comenci a flexibilitzar la política tan aviat com els operadors actualment esperen.
Pel que fa a altres dades de la setmana, dimecres es publica el PIB del Regne Unit de gener i, a nivell empresarial, els resultats d'Inditex; dijous, IPC d'Espanya del febrer i les vendes al detall i l'índex de preus de producció del febrer als EUA; i divendres, l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan del març als EUA.
En tot cas, els inversors seguiran molt pendents del comportament de les grans tecnològiques, que han estat clau en la bona evolució de les borses en aquest començament del 2024 (també ho van ser el 2023) i que podrien convertir-se en un element de pressió important si comencen a caure.
Dins de l'IBEX han destacat les pujades en Sacyr (gràcies a una millora de valoració de Barclays) i en Ferrovial. Grifols s'ha capgirat i ha tancat amb fortes alces després d'una jornada de molta volatilitat. Recordem que divendres es va disparar un 19% després de presentar els comptes auditats i d'anunciar que no hi havia cap excepció per part de KPMG.
LA CENTRE DRETA GUANYA PER LA MÍNIMA A PORTUGAL
Des del punt de vista polític, aquest dilluns el mercat analitza el resultat de les eleccions portugueses, amb una victòria de la formació de centredreta, encara que amb un avantatge de menys d'un punt percentual (29,5% enfront del 28,7% de socialistes), que acaba amb molts anys de govern socialista.
Un resultat així no és suficient per formar una majoria absoluta. Numèricament, el candidat triomfant, Luis Montenegro, amb Aliança Democràtica (AD), necessitaria els socialistes o l'extrema dreta Chega (Basta) com a aliats. Chega ha superat el 18% dels suports.
El PSI portuguès ha tancat pràcticament pla i sense sobresaltats aquest dilluns.
ALTRES MERCATS: EL BITCOIN SUPERA ELS 70.000
L'euro es canvia als 1,0925 dòlars (-0,11%). El petroli puja mig punt percentual, amb el Brent als 82,52 dòlars i el West Texas, als 78,25 dòlars.
L'or segueix pujant després de marcar a la setmana passada màxims històrics consecutius i cotitza ara als 2.187 dòlars. La plata avança lleugerament, fins als 24,67 dòlars.
El bitcoin marca nous màxims històrics i supera els 72.000 dòlars. L'ethereum segueix la seva estala i escala per sobre dels 4.000 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,09%.