El selectiu espanyol es va deixar durant la jornada passada un 0,89%
L'IBEX 35 rebota aquest dimecres (+0,52%, 11.032 punts) després de perdre la jornada passada un 0,89%. Dins l'índex destaquen les alces en Grifols, Inditex i els bancs, i les caigudes en Rovi després del bon comportament d'ahir, a més de Cellnex i Merlin. La resta de borses europees, que també van cedir de manera destacada aquest dimarts, han tancat també amb guanys moderats. Als Estats Units, els índexs es van deixar al voltant d'un 1% dimarts i, a l'Àsia, també s'ha vist una majoria de números vermells aquesta matinada.
Aquest dimecres, Eurostat, l'oficina estadística de la UE, ha publicat la seva estimació preliminar d'inflació a la zona de l'euro durant el mes de març, després que al febrer es reduís fins al 2,6%, acostant-se així a l'objectiu del 2% que té el Banc Central Europeu (BCE). La dada ha estat millor del que s'esperava en situar-se al 2,4% en taxa general, el nivell més baix des del novembre de l'any passat, enfront de la caiguda al 2,5% estimada pel consens, mentre que la subjacent ha baixat fins al 2,9% des del 3,1% del mes anterior i enfront de la previsió del 3%.
També s'ha donat a conèixer la taxa d'atur de la zona de l'euro del febrer, que s'ha mantingut estable al 6,5%, mínims històrics.
Al Japó s'ha publicat el PMI de serveis del març, que s'ha expandit al ritme més ràpid en 7 mesos (54,1 des de 52,9). A la Xina, el PMI de serveis de Caixin s'ha accelerat fins a 52,7 des de 52,5. Es manté per sobre del nivell de 50, que marca el límit entre contracció i expansió, per quinzè mes consecutiu.
Fora del que és econòmic, és notícia avui el terratrèmol que ha patit Taiwan, el més fort en un quart de segle, amb una magnitud de 7,4. Després del xoc inicial, hi ha hagut diverses rèpliques, concentrades principalment a la costa est de l'illa. Taiwan Semiconductor Manufacturing, el major fabricant mundial de xips avançats, ha aturat algunes màquines de fabricació de xips i ha evacuat el personal després del terratrèmol.
Pel que fa a altres claus econòmiques importants de la sessió, als Estats Units s'ha conegut l'informe d'ocupació d'ADP, que precedeix l'informe d'ocupació de divendres. Segons la consultora privada, la primera economia del món va crear 184.000 llocs de treball al març, gairebé 100.000 menys que la dada oficial del febrer. Cal assenyalar que aquesta referència ha estat força criticada durant els darrers temps. D'altra banda, també s'ha publicat el PMI serveis de març i ISM serveis del mateix mes també a l'altra banda de l'Atlàntic, que s'han tornat a expandir per quinzè mes consecutiu.
Així mateix, parlen diversos membres de la Reserva Federal (Fed), entre els quals destaca Jerome Powell, que intervé a l'Stanford Business, Government and Society Forum. El president de la Reserva Federal d'Atlanta, Raphael Bostic, ha refredat encara més les expectatives sobre les baixades de tipus als EUA en assegurar que només preveu una retallada aquest any, enfront dels tres avançats pel banc central nord-americà a les seves projeccions del març, i que tindrà lloc al quart trimestre.
Finalment, cal destacar que l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats, el grup conegut com a OPEP+, ha anunciat que mantindrà les actuals retallades voluntàries de producció de cru després de revisar les dades de gener i febrer. Cal recordar que alguns membres del càrtel com l'Aràbia Saudita van acordar retallar la seva producció fins a un total conjunt de 2,2 milions de barrils diaris (mbd) al primer trimestre d'aquest any per intentar estabilitzar els preus del petroli.
INTEL, LA LLISTA DE RICS...
En altres novetats de la jornada, cal assenyalar que Intel es deixa un 6% a Wall Street després que l'empresa hagi revelat les dades del seu negoci de fabricació de semiconductors. Intel va informar que aquest negoci va registrar una pèrdua operativa de 7.000 milions de dòlars el 2023, amb vendes de 18.900 milions. Aquesta pèrdua és més gran que els 5.200 milions que Intel va reportar el 2022, amb vendes de 27.500 milions.
A més, avui es parla de la llista que ha publicat Forbes i que conté més multimilionaris que mai: 2.781 en total. Diu la publicació que les fortunes continuen creixent "mentre els mercats borsaris globals fan cas omís de la guerra, la inestabilitat política i la persistent inflació". Els multimilionaris són més rics que mai, afegeix, amb un valor total de les seves fortunes de 14,2 bilions de dòlars, un augment de 2 bilions des del 2023 i 1,1 bilions per sobre del rècord anterior del 2021.
Finalment, i al pla empresarial espanyol, cal recordar que aquest dimecres la negociació de les accions d'Opdenergy han quedat suspesa després del tancament de la sessió fins que es produeixi l'exclusió definitiva de borsa de l'empresa d'energies renovables després de l'èxit de l'OPA del grup Antin.
ALTRES MERCATS: L'OR SUPERA ELS 2.300 DÒLARS
L'or continua imparable i ha marcat un altre màxim històric per sobre dels 2.300 dòlars (+1,05%, 2.305). La plata puja un 3,48%, fins als 26,82 dòlars.
El petroli puja un 0,9% i és molt a prop dels 90 dòlars el barril Brent (89,75 dòlars). El West Texas frega els 86 dòlars (85,9 dòlars).
L'euro es canvia als 1,0825 dòlars (+0,52%).
El bitcoin cau fins als 65.900 dòlars i l'ethereum cedeix fins als 3.330 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,379%.