El selectiu espanyol està completant un magnífic mes de març
L'IBEX 35 ha estès els seus guanys aquest dimecres, fins a màxims des del 2017 (+0,48%, 10.752,50 punts), en espera de la decisió de la Reserva Federal (Fed). Es preveu que el banc central nord-americà no toqui tipus, que seguiran a la forquilla compresa entre el 5,25% i el 5,5%. L'atenció estarà posada, per tant, en el que hagi de dir Jerome Powell (o a insinuï) sobre dates futures per a la primera rebaixa de tipus, al diagrama de punts -que mostra on anticipen els funcionaris que es mouran els tipus- i a les previsions econòmiques que presentarà l'organisme. El mercat descompta tres reduccions de tipus per a aquest any, enfront de les sis estimades a principis d'any.
A part de la Fed, avui els inversors estaven pendents de la decisió de tipus del Banc Popular de la Xina (PBoC), que ha mantingut sense canvis els tipus d'interès preferencials de préstecs a un i cinc anys al 3,45% i el 3,95%, respectivament. La taxa preferencial de préstec (LPR) a un any serveix de referència per a la majoria dels préstecs a llars i empreses, mentre que la taxa preferencial de préstec a cinc anys és la referència per a la majoria de les hipoteques immobiliàries.
Recordem que ahir el Banc del Japó va fer història i va acabar amb els tipus negatius, anunciant la primera pujada de taxes (fins a la forquilla del 0,0% al 0,1%) en 17 anys i eliminant la seva política de control del corba de rendiment dels bons. El Nikkei va acabar la jornada passada per sobre dels 40.000 punts, però avui ha estat tancat per la festivitat per celebrar l'entrada de la primavera. Pel que fa a la resta de places asiàtiques, hi han predominat clarament els números verds aquesta matinada.
L'agenda d'aquest dimecres inclou també la publicació de l'IPC del febrer del Regne Unit, que es modera al 3,4%, mínims des del setembre del 2021. A més, ha parlat la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que ha tornat a al·ludir al juny com a data en què se "sabrà molt més" sobre les retallades de tipus.
KERING, GRIFOLS...
Al pla empresarial, el luxe n'ha estat el protagonista. Kering s'ha enfonsat després d'anunciar caiguda en vendes per la seva marca Gucci i arrossega el sector a Europa. El CAC ho ha cotitzat i n'ha estat el pitjor, amb retallades del 0,5%.
A Espanya, Grifols ha liderat l'IBEX després que el president de la CNMV hagi dit que el seu informe sobre la farmacèutica es coneixerà "molt aviat".
Al costat de Grifols, al capdamunt de l'IBEX ha figurat Redeia (ahir Moody's va reafirmar la seva valoració). Al costat negatiu, Acciona Energia, Solaria, Indra i Amadeus n'han estat els pitjors.
IMPARABLE CAP ALS 11.000
L'IBEX va pujar aquest dimarts un 0,99% recolzat en el bon comportament dels bancs, que van celebrar la millora de qualificació de Moody's. Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX, els experts de Bolsamanía subratllen que segueix sent "impecable".
"Es mantenen sense cobrir els dos buits alcistes que va deixar el selectiu espanyol tant el 12 com el 13 d'aquest mes. Això és un senyal que ens mostra la fortalesa actual de les compres. El primer nivell de suport és als 10.388 punts", expliquen.
"No obstant, no apreciarem ni el més mínim senyal de debilitat mentre que es mantingui cotitzant per sobre dels 10.200 punts, preus força allunyats dels actuals. De moment no apreciem cap senyal de debilitat en la seva sèrie de preus que ens faci pensar en una parada al camí", afegeixen.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,0855 dòlars (-0,10%). El petroli cedeix més de l'1%. El Brent se situa als 85,69 dòlars i el West Texas, als 81,58 dòlars.
L'or està pla (2.160 dòlars) i la plata perd un 0,10% (25,11 dòlars).
El bitcoin no aconsegueix recuperar-se de les darreres caigudes. Cotitza ara als 63.514 dòlars. L'ethereum és als 3.280 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,279%.