L'IBEX 35 supera els 9.500 gràcies a un BCE 'dovish'... amb Applus i Arm al focus

Avui té lloc la major OPV de l'any al món mentre que hi ha guerra d'OPAs a Applus

Nieves Amigo
Bolsamania | 14 set, 2023 10:33 - Actualitzat: 18:18
ep archivo   varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i les borses europees han pujat amb ganes (IBEX: +1,33%, 9.549) després de la darrera decisió del Banc Central Europeu (BCE), que ha pujat els tipus d'interès en 25 punts bàsics. La previsió inicial era que avui hi hauria una pausa a l'alça de tipus, però a les últimes hores han augmentat les probabilitats que el banc central portés a terme una altra pujada de 25 punts bàsics, com finalment ha estat. L'organisme també ha elevat la previsió d'inflació mitjana per al 2023 fins al 3,2% i ha rebaixat significativament les previsions de creixement.

IBEX 35
11.676,900
  • 0,71%81,90
  • Max: 11.676,90
  • Min: 11.456,20
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.313,08
17:35 02/01/25

Les borses han pujat perquè el mercat ha interpretat el moviment de Frankfurt com una pujada 'dovish'. És a dir, que el BCE mantindrà els tipus a aquest nivell durant un temps, però no tornarà a trepitjar l'accelerador. "Després de tot, la inflació, tot i desaccelerar-se, segueix per sobre de l'objectiu. Això significa que estem al pic del cicle, però sembla poc probable que es produeixin retallades a curt termini", explica Daniele Antonucci, director d'inversions de Quintet Private Bank (matriu de Brown Shipley)

La propera els tocarà el torn a la Reserva Federal (20 de setembre) i al Banc d'Anglaterra (21 de setembre), i en les seves decisions hi tindran molt a veure les últimes dades conegudes: l'IPC dels Estats Units d'agost, que ahir va repuntar més del que s'esperava (fins al 3,7% enfront del 3,6% esperat i enfront del 3,2% previ). La subjacent, per part seva, es va moderar al 4,3%, tal com es preveia. Al Regne Unit, la contracció del PIB del 0,5% el juliol, superior al previst, podria fer dubtar el BoE a l'hora de tornar a apujar els tipus.

GUERRA D'OPAs PER APPLUS

Amber Equity, vehicle d'I Squared en coinversió amb el fons britànic TDX Capital, ha llançat una OPA "competidora" sobre Applus als 9,75 euros per acció. L'import total màxim a pagar és de 1.258.472.796,75 euros. El preu de l'oferta es pagarà en efectiu totalment.

Aquesta oferta competirà amb l'OPA llançada el juny per Apollo als 9,50 euros per acció. Aleshores, Apollo es va avançar a I Squared i TDX i ja es parlava de la possibilitat que es deslligués una guerra d'ofertes per Applus.

Applus ha estat un dels valors més destacats del Mercat Continu, amb alces de fins al 5% (que finalment han estat del 4,3%). Ha arribat a cotitzar per sobre del preu d'aquesta segona oferta (9,98 euros).

Dins de l'IBEX, Aena s'ha tornat a situar a la cua, com va passar ahir, amb Fluidra, Telefónica i IAG. Al costat positiu, les millors han estat Solaria, Colonial i Acciona.

LA MAJOR OPV DE L'ANY

Seguint amb actualitat empresarial, el més destacat del dia és, sens dubte, l'estrena al Nasdaq d'Arm, el dissenyador de xips propietat de SoftBank, que finalment, tal com s'esperava, ha fixat el preu definitiu de la seva OPV a la part alta de la banda orientativa (51 dòlars) davant de l'elevada demanda de títols. La seva sortida a borsa és la més gran del món aquest any. Arm espera recaptar 4.870 milions de dòlars, superant els 4.370 milions de la sortida a borsa de Kenvue, filial de Johnson & Johnson.

L'OPV d'Arm també podria ser el catalitzador per a la sortida a borsa de dotzenes d'empreses als Estats Units. En aquest sentit, cal assenyalar que la famosa marca alemanya de calçat Birkenstock ha sol·licitat a les últimes hores la seva sortida a la borsa dels EUA. De moment, no s'han revelat els detalls concrets de l'operació.

EL TEMA DEL MOMENT

El tema del moment al mercat és el petroli, les pujades incansables i l'impacte que això pot tenir en la recuperació econòmica.

El petroli ha arribat a màxims de 10 mesos després que l'Agència Internacional de l'Energia se sumés a les advertències sobre una manca de subministrament. La demanda eclipsarà l'oferta en 1,2 milions de barrils diaris de mitjana durant el segon semestre, segons les previsions de l'AIE aquest dimecres.

Aquestes previsions alcistes han impulsat el repunt iniciat a mitjans de juny, quan l'Aràbia Saudita i Rússia van reduir l'oferta i la demanda nord-americana i la xinesa es va mostrar relativament resistent.

El WTI ha pujat un 13% durant les tres últimes setmanes. Se situa ara als 89,96 dòlars (+1,63%). El Brent és als 93,43 dòlars (+1,71%).

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0659 dòlars (-0,64%). L'or cau lleugerament (-0,1%, 1.930 dòlars) i la plata perd un 1,38% (22,85 dòlars).

El bitcoin cotitza als 26.600 dòlars i l'ethereum, als 1.630 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,247%.

contador