L'IBEX 35 s'acosta ala 9.300 punts recolzat en Telefónica després d'un tebi IPC als EUA

El selectiu espanyol es manté entre els 9.200 i els 9.300 punts

Nieves Amigo
Bolsamania | 14 feb, 2023 10:01 - Actualitzat: 18:04
ep archivo   fachada del palacio de la bolsa de madrid a 23 de diciembre de 2022 en madrid espana el
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha avançat posicions aquest dimarts (+0,57%, 9.263 punts) i se situa al nivell més alt des del juny del 2021 en un dia clau per a les borses mundials. A les 14.30 hora espanyola s'ha publicat la rellevant dada d'IPC del gener als Estats Units que ha presentat un lleu descens. La inflació el primer mes del 2023 ha caigut fins al 6,4% des del 6,5% anterior, però se situa lleugerament per sobre del 6,2% que estimava el consens. Per part seva, la taxa subjacent també retrocedeix tot just una dècima, fins al 5,6%, i també se situa per sobre de la previsió dels inversors, que anticipaven una caiguda fins al 5,5%.

IBEX 35
11.778,100
  • 0,80%93,40
  • Max: 11.808,20
  • Min: 11.710,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.728,57
17:35 19/09/24

"S'espera que l'informe d'avui sigui un indicador important del nombre de pujades de tipus de 25 punts bàsics que la Fed podria dur a terme per tornar a situar la inflació a l'objectiu del 2%", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Per part seva, John Leiper, director financer de Titan Asset Management, destaca que, tot i que la lectura és inferior a la del desembre, "la reducció de la magnitud i el fet que la inflació s'hagi tornat a accelerar poden fer que els inversors es qüestionin la còmoda narrativa de Rínxols d'or que la renda variable ha valorat en els darrers mesos”.

"Després d'un sòlid mes de gener, la renda variable nord-americana ha topat recentment amb una resistència i podria tenir dificultats a partir d'ara, mentre els participants al mercat assimilen les dades i recalibren les seves expectatives. En termes generals, on sigui que els tipus assoleixin el seu nivell màxim, els mercats hauran de desviar la seva atenció de la magnitud de noves pujades de tipus a la realitat que els tipus continuaran sent elevats durant algun temps, cosa que en si mateix és una forma continuada d'enduriment a causa dels rendiments ultrabaixos dels darrers 15 anys", afegeix.

Els analistes d'Oxford Economics, en canvi, es fixen en el creixement del 0,6% mensual a l'índex de serveis i destaquen que els seus preus "són més rígids que els dels béns i estan impulsats per la fortalesa de l'economia nacional, en particular el mercat laboral i el creixement dels salaris nominals”.

"Per tant, la inflació dels serveis no ha tocat sostre. L'habitatge va representar aproximadament la meitat de l'augment total de l'IPC, cosa que no asseurà bé a la Fed. Els preus de lloguer van pujar un 0,7% al gener. Tot i que les rendes del mercat s'han renovat, cal aproximadament un any perquè això s'incorpori a l'IPC", afegeixen. Amb tot, el seu escenari base preveu que "la inflació s'hauria de moderar més notablement a la segona meitat d'aquest any a mesura que s'intensifica la desinflació de béns i la inflació de serveis arriba al punt màxim".

Abans de conèixer aquesta referència, avui s'ha anunciat el PIB de l'eurozona del quart trimestre, que va pujar un 0,1%, amb un creixement de l'economia de l'eurozona el 2022 del 3,5%. Al Regne Unit, la taxa d'atur del desembre s'ha mantingut al 3,7%, tal com s'esperava.

NOMS PROPIS

D'altra banda, aquest dimarts hi ha diversos noms propis als quals cal fer al·lusió. El govern del primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha nomenat Kazuo Ueda com a substitut de Haruhiko Kuroda al capdavant del Banc del Japó. Els experts subratllen que aquesta decisió probablement aplanarà el camí per a una reducció gradual de les mesures d'estímul del banc central.

L'elecció d'Ueda, professor universitari, doctorat per l'Institut Tecnològic de Massachusetts i antic membre del consell del Banc del Japó, ha resultat una sorpresa.

A més, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha decidit nomenar la vicepresidenta de la Fed, Lael Brainard, com la seva principal assessora econòmica. L'anunci podria tenir lloc aquest mateix dimarts, segons informen Bloomberg i Politico. Brainard substituirà Brian Deese i es convertirà, amb Janet Yellen, secretària del Tresor, en un actor crucial en la política econòmica dels EUA.

GRIFOLS, GRENERGY...

Al pla empresarial, cal destacar que Grenergy ha anunciat la compra del 60% restant de Sofos Harbert Renewable Energy als Estats Units.

A més, Berenberg retalla avui els preus objectius de Grifols (de les accions de classe A i classe B), tot i que reitera el consell de comprar sobre la companyia farmacèutica.

Així mateix, es parla que Liberty Global, el soci de Telefónica al Regne Unit, ha comprat gairebé un 5% de Vodafone.

Dins de l'IBEX, Telefónica és el valor que més ha pujat (+3,56%) animat per la possibilitat de moviments de consolidació sectorial després del que va anunciar Liberty, seguit per les acereries. Al costat de les caigudes, Acciona Energia i Mapfre són els que pitjor ho han fet aquest dimarts.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0716 dòlars (-0,03%). El petroli retalla posicions. El Brent baixa un 1,4% (85,34 dòlars) i el WTI, un 1,7% (78,77 dòlars).

L'or cau un 0,28% (1.858 dòlars) i la plata cedeix un 0,95% (21,64 dòlars).

El bitcoin cotitza als 22.000 dòlars i l'ethereum als 1.539 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,789%.

contador