L'IBEX 35 rebota però tanca la setmana amb pèrdues acumulades properes al 3%

Santander ha anunciat aquest divendres la designació de Héctor Grisi com a nou CEO

Nieves Amigo
Bolsamania | 17 jun, 2022 10:25 - Actualitzat: 18:23
ep vista general del palacio de la bolsa a 3 de mayo de 2022 en madrid espana el ibex 35 ha subido
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha rebotat aquest divendres (+0,84%; 8.145,90 punts) durant una sessió molt volàtil per a les borses europees després de les caigudes de la jornada passada els dos costats de l'Atlàntic, que van ser del 4% en el cas del Nasdaq. Els mercats han intentat agafar aire després d'uns dies molt complicats, marcats absolutament per l'actuació dels bancs centrals i el temor creixent d'una recessió. Tot i que la 'quadruple hora bruixa' (venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic), ha condicionat el ritme de la sessió.

IBEX 35
11.784,400
  • -0,97%-114,90
  • Max: 11.877,20
  • Min: 11.765,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.338,22
10:29 10/01/25

L'atenció dels inversors ha continuat centrada aquest divendres als bancs centrals, a l'evolució econòmica i a la inflació, de la mà de l'IPC del maig a la zona de l'euro, que escala fins al 8,1%.

A més, aquí a Espanya el protagonista indiscutible ha estat Santander, després d'anunciar que Héctor Grisi, actual conseller delegat de Santander Mèxic i responsable de la regió de Amèrica del Nord, ha estat designat per substituir José Antonio Álvarez com a conseller delegat del banc. El canvi es farà efectiu, prèvies aprovacions corresponents, l'1 de gener del proper any.

Santander ha pujat a la borsa, encara que la part alta del selectiu l'han ocupat Bankinter, Sabadell i CaixaBank, amb alces molt més grans, després que s'hagi publicat l'interès de BNP Paribas per comprar el banc holandès ABN Amro, controlat per l'estat dels Països Baixos.

Al costat negatiu, han destacat les caigudes en Repsol, que ha enllaçat un ral·li baixista després de marcar màxims històrics fa tan sols unes jornades, Naturgy, Enagás i Inditex.

En un altre ordre de coses, ha estat notícia Elon Musk, que es va dirigir ahir als treballadors de Twitter davant la seva possible adquisició de la companyia, deixant una sensació de preocupació per probables acomiadaments. Musk ha assenyalat que un reajustament de la plantilla de Twitter "dependrà de la seva situació financera", ja que "la companyia necessita estar saludable i ara mateix les despeses superen els ingressos". Per Musk, a la xarxa social ha de "haver-hi certa racionalització del nombre de treballadors o en cas contrari Twitter no podrà créixer".

UNA SETMANA D'INFART

Durant la setmana, l'IBEX ha registrat caigudes del 2,92%. Va baixar amb força dilluns i dimarts, va rebotar dimecres (de la mà de la reunió sorpresa del BCE, en què es va anunciar la creació d'un mecanisme antifragmentació) i va tornar a cedir dijous.

La setmana ha estat clarament marcada pels bancs centrals: per la decisió de la Fed de pujar tipus a 75 punts bàsics; per aquest anunci inesperat del BCE; per la decisió del Banc d'Anglaterra de pujar tipus a 25 punts bàsics; i pel regalim de pujades del preu dels diners per part de diferents bancs centrals a nivell mundial (des de Hong Kong a Suïssa). Aquest divendres, el colofó ​​l'ha posat el Banc del Japó, que s'ha desmarcat de la resta i no ha tocat la política monetària.

Els inversors estan molt preocupats per cert 'nerviosisme' que estan mostrant els banquers centrals en la presa de decisions, la forma tan ràpida en què tot està canviant i les possibilitats, cada cop més fortes, de veure una recessió. Les borses han reflectit aquesta preocupació, amb caigudes successives a Àsia, els EUA i Europa.

SALVA, PER ARA, ELS 8.000

Sembla que l'IBEX aconseguirà tancar la setmana per sobre dels 8.000 si res no es torça.

Els analistes de Bolsamanía avisen del perill de perdre aquest nivell de preus. "Si passa, podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins als mínims del buit alcista que va deixar al març als 7.783 punts. Per pensar en l'inici d'un rebot, hauríem d'esperar un tancament per sobre dels màxims d'una sessió precedent", apunten.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0486 dòlars (-0,57%). El petroli cau un 1%. El Brent se situa als 118,43 dòlars i el West Texas, als 116,05 dòlars.

L'or puja un 0,2% (1.853 dòlars), i la plata baixa un 0,2% (21,82 dòlars).

El bitcoin, després de viure aquesta setmana una veritable sagnia, baixa un 1,5% més (20.566 dòlars). L'ethereum, que també s'ha enfonsat aquests dies, cotitza als 1.071 dòlars (-2%).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins al 3,21% i la del bo espanyol es relaxa al 2,77%.

contador