L'IBEX 35 puja un 1,8% durant la setmana i tanca per sobre dels 9.200 punts

CaixaBank s'ha girat a la baixa després d'una reacció alcista inicial als resultats

Nieves Amigo
Bolsamania | 03 feb, 2023 10:15 - Actualitzat: 18:16
ep archivo   vista de un reloj en el palacio de la bolsa a 3 de octubre de 2022 en madrid espana el
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat gairebé pla (-0,04%, 9.225,60 punts) al so dels bancs, que sens dubte han condicionat la seva evolució al llarg de tota la setmana. En aquest cas, al so de CaixaBank, que ha publicat resultats -el benefici del 2022 va caure un 39,8%, fins als 3.145 milions- i que s'ha capgirat, després de pujar de manera destacada aquest matí, després d'avançar que les recompres d'accions no arribaran fins al 2024, cosa que els analistes consideren decebedora. Durant la setmana, l'índex s'ha revalorat un 1,8%. Des del començament d'any, ja avança més del 12%.

IBEX 35
11.473,900
  • 0,33%38,20
  • Max: 11.485,70
  • Min: 11.446,20
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.299,24
14:00 24/12/24

Les caigudes en CaixaBank han arrossegat altres bancs domèstics, com Sabadell, que també ha cedit posicions, igual que Bankinter i Unicaja. Tot i que Santander i BBVA han tancat en positiu.

Tot i això, per descomptat es pot afirmar que els bancs han estat entre els grans protagonistes de la setmana. BBVA i Santander van pujar amb força després de publicar resultats, malgrat que Unicaja va caure amb ganes dimarts després de decebre amb les seves xifres trimestrals.

Tot i així, la veritat és que es pot dir que els bancs ho han fet molt bé en aquesta temporada de resultats, amb xifres rècord i polèmica inclosa, ja que diferents membres del Govern han aprofitat per demanar-los que topin les hipoteques a tipus variable ara que estan guanyant més.

A més dels resultats, l'IBEX i la resta de borses mundials han pujat aquesta setmana perquè la Reserva Federal (Fed) sembla que per fi anirà frenant l'alça de tipus i perquè Jerome Powell ha reconegut que la desinflació -desacceleració de la inflació - "ha començat".

Pel que fa a Christine Lagarde, es podria dir que ha complert el guió, amb l'anunci ahir d'un increment de tipus de 50 punts bàsics, com s'esperava, i l'advertiment d'una altra pujada igual al març.

"Encara que als bancs centrals els agradaria fer la impressió que encara els queda molt per fer pel que fa a més pujades de tipus, els mercats estan adoptant el punt de vista oposat, suposant, amb raó o sense, que estem a prop d'un màxim pel que fa als tipus", comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

TRES GEGANTS ALS EUA

De tronada als resultats, també han estat molt rellevants els que s'han publicat aquesta setmana als Estats Units. Ahir a la nit es van confessar davant el mercat Alphabet, Apple i Amazon.

En el cas d'Alphabet, cau després d'uns comptes que han decebut. El benefici net del quart trimestre es va situar en 13.624 milions de dòlars, una xifra molt inferior als 20.642 milions aconseguits durant el mateix període del 2021.

Pel que fa a Apple, s'ha girat després d'una obertura a la baixa i puja amb força després d'anunciar unes xifres per al primer trimestre de l'any fiscal 2023 d'1,88 dòlars en benefici per acció, per sota dels 1,94 dòlars que esperava el mercat. En termes absoluts, el benefici durant el trimestre va ser de 29.998 milions de dòlars, per sota dels 34.630 milions registrats durant el mateix període de l'any passat.

Finalment, Amazon cedeix posicions després de comunicar un benefici per acció de 0,03 dòlars, per sota dels 0,18 dòlars que esperava el mercat. Les vendes netes van augmentar un 9%, fins als 149.200 milions al quart trimestre, en comparació amb els 137.400 milions del mateix període del 2021.

Altres empreses com Qualcomm o Starbucks també han presentat les seves xifres trimestrals. En el cas de la companyia de tecnologia i semiconductors, el primer trimestre fiscal es va tancar amb una reducció del benefici fins als 2.044 milions, mentre que la cadena de cafeteries ha elevat els guanys un 4,8% entre octubre i desembre.

MÉS DADES MACRO RELLEVANTS

Les referències macro també han estat claus al llarg de la setmana, en què s'han publicat el PIB i l'IPC de la zona de l'euro, entre altres dades, com els PMI manufacturers.

Així mateix, l'informe d'ocupació dels EUA del gener, una de les referències principals per a la Fed, ha mostrat que la contractació s'ha disparat fins a les 517.000 noves nòmines no agrícoles. El consens estimava que la dada es reduís fins a les 185.000 des de les 260.000 registrades al gener. "Avui hem tingut una xifra al·lucinant de les nòmines no agrícoles nord-americanes; la lectura ha estat tan bona que molts han hagut de comprovar-la dues vegades per assegurar-se que no hi havia res malament. Les dades han confirmat que el mercat laboral nord-americà no només és fort, sinó robust, i que la preocupació per les recessions és innecessària", assenyala Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade.

"Pel que fa a les reaccions del mercat, la reacció inicial ha estat negativa, ja que als operadors els preocupa que la Reserva Federal pugui adoptar una política monetària més dura, atesa la fortalesa del mercat laboral i el seu objectiu de lectura de la inflació. Tot i això, la realitat és que la xifra d'avui és bona per a l'economia nord-americana i és probable que això animi els operadors a apostar per actius de més risc una vegada que es calmin els ànims", afegeix aquest expert.

Abans de l'informe d'ocupació, es coneixeran els PMI serveis del gener a Espanya, Itàlia, França, Alemanya i el Regne Unit, que han mostrat una millora gràcies al descens recent dels preus de l'energia, que ha alleujat la pressió sobre les butxaques dels consumidors. Per la seva banda, el sector serveis dels Estats Units ha millorat lleugerament al gener.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,0836 dòlars (-0,65%). El petroli cotitza mixt. El Brent se situa als 82,13 dòlars i el WTI, als 75,94 dòlars.

L'or perd un 2,5% (1.881 dòlars) i la plata, un 5% (22,42 dòlars).

El bitcoin cau un 0,6% (23.668 dòlars) i l'ethereum, un 0,3% (1.671 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,534%.

contador