L'IBEX 35 perd els 9.000 punts, però aguanta per sobre de suports clau

El selectiu espanyol estén les retallades després d'abandonar divendres el suport dels 9.077 punts

Nieves Amigo
Bolsamania | 23 oct, 2023 10:15 - Actualitzat: 18:21
ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 19 de octubre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 han tancat amb més descensos aquest dilluns després de les grans caigudes de la setmana passada. El selectiu espanyol ha perdut els 9.000 punts, tot i que s'ha recuperat després de perdre momentàniament el suport rellevant dels 8.967 punts (-0,37%, 8.995), amb Cellnex destacant clarament com a pitjor títol (Deutsche Bank n'ha retallat el preu objectiu fins als 37,5 euros des dels 41, encara molt per sobre del preu actual de cotització, a més, la companyia ha nomenat un nou CFO). Han seguit Cellnex a la cua de l'IBEX Grifols, Sabadell, Bankinter, Colonial i Telefònica. Al costat dels ascensos, en destaquen les alces en IAG i Inditex.

IBEX 35
11.467,300
  • 0,24%27,40
  • Max: 11.489,20
  • Min: 11.310,50
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 20/12/24

El selectiu espanyol ha complicat el seu aspecte tècnic a curt termini després de tancar la setmana passada amb caigudes del 2,2% i perdre el suport dels 9.077 punts.

"L'índex ha deixat enrere un suport rellevant, fet que confirma la formació d'una retirada temporal a la mitjana de 200 sessions. Es confirma l'adéu a la mitjana de 200 sessions i sembla imminent que vegem un atac al suport clau dels 8.967 punts", indica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"Si l'abandona, és molt probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes amb l'objectiu de cobrir el buit alcista que va deixar, a finals del mes de març, als 8.792 punts", afegeix.

Els inversors afronten una setmana que, novament, estarà marcada per la situació a l'Orient Mitjà, però també per les decisions dels bancs centrals i pels resultats empresarials.

La setmana passada, el comportament de les borses va estar condicionat per l'escalada de tensió a l'Orient Mitjà i també per la pujada de la rendibilitat dels bons davant d'una Reserva Federal (Fed) que sembla convençuda de mantenir els tipus alts durant més temps, com ha ratificat Jerome Powell en la seva darrera intervenció. Avui, la rendibilitat del bo del Tresor dels Estats Units a 10 anys torna a superar el 5% (5,017%).

L'arrencada d'aquesta setmana és més tranquil·la. Els esdeveniments del cap de setmana han ofert "certa esperança" amb l'alliberament de dos ostatges israelians i l'inici de l'arribada d'alguns combois d'ajuda a Gaza. Això ha provocat una certa feblesa moderada en els preus del cru i l'or, subratlla Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres. "No obstant, l'intercanvi de trets entre Israel i Hamàs ha continuat, mentre que la perspectiva d'un nou front a la frontera libanesa continua sent una preocupació cada vegada més gran, ja que les forces israelianes intercanvien trets amb Hezbol·là", afegeix Hewson.

El petroli està caient aquest matí de forma moderada, amb el Brent als 91,10 dòlars i el WTI, als 86,72 dòlars.

GRANS RESULTATS I BANCS CENTRALS

Alphabet, propietària de Google, Microsoft, Amazon i Meta Platforms, propietària de Facebook, presenten els resultats aquesta setmana. Des de CMC Markets creuen que les possibilitats que es produeixi una nova caiguda a les borses són elevades en cas que vegem algun tipus de decepció amb aquests comptes. "Per complicar encara més les coses, fins i tot si les xifres són bones, una escalada a l'Orient Mitjà podria obrir la trapa a noves pèrdues", diu Michael Hewson.

La setmana també comptarà amb la primera allau de comptes a Espanya, com els d'alguns dels principals bancs (Santander, Sabadell i CaixaBank), els d'Iberdrola, Repsol, Fluidra, Metrovacesa, PharmaMar...

Aquesta setmana també hi ha decisions de bancs centrals sobre els tipus d'interès abans de la de la Fed del proper 1 de novembre. La principal serà la del Banc Central Europeu (BCE) dijous, encara que també tenim la del Banc del Canadà dimecres. S'espera que els dos mantinguin els tipus d'interès sense canvis.

Finalment, no hem d'oblidar la publicació demà dels PMI manufactures i serveis, i dijous, del PIB preliminar del tercer trimestre dels Estats Units.

SORPRESA A ARGENTINA

A l'àmbit polític, aquest dilluns cal parlar de la sorpresa a la primera volta de les eleccions presidencials de l'Argentina. El peronista Sergio Massa ha remuntat i ha aconseguit, amb el 98% de les paperetes escrutades, un 36,65% dels vots. Ha guanyat aquests comicis, avançant l'ultraliberal Javier Milei, que malgrat partir com a favorit ha aconseguit el 30,01% dels suports. Els dos es disputaran la Casa Rosada a la segona volta el 19 de novembre.

La dretana Patricia Bullrich (23,8%) s'ha enfonsat en aquestes eleccions, que ja es consideren les més incertes dels darrers 40 anys. Altres candidats, com Juan Schiaretti (6,8%) o Myriam Bregman (2,69%) amb prou feines han aconseguit suports.

ALTRES MERCATS: EL BITCOIN SUPERA ELS 30.000 DÒLARS

El bitcoin supera els 30.000 dòlars i mira cap als 31.000 dòlars. Això després d'avançar la setmana passada per l'optimisme sobre els ETF i la fugida cap a la seguretat a mesura que la Fed es reafirma als seus plans de tipus alts durant més temps.

L'euro es canvia als 1,0644 dòlars (+0,48%).

L'or cau un 0,25% (1.989 dòlars) i la plata, un -1,04% (23,26 dòlars).

contador