La Reserva Federal ha pujat els tipus en 75 punts bàsics, amb un missatge molt dur de Powell
L'IBEX 35 (-1,24%; 7.774 punts) i la resta de borses europees han tancat en números vermells després de la decisió de la Reserva Federal (Fed) d'ahir dimecres. El banc central nord-americà va pujar els tipus d'interès en 75 punts bàsics, i va portar el dòlar nord-americà a màxims de 20 anys i va provocar una gran volatilitat a les borses a l'altra banda de l'Atlàntic, que finalment van acabar el dia en vermell (-1,7%). L'anunci també va provocar que el rendiment del bo a 2 anys superés el 4% per primer cop des del 2007.
La Fed va establir noves projeccions per al tipus de referència i va elevar la mitjana al 4,4% a finals d'aquest any, fins al 4,6% el 2023, abans de caure al 3,8% el 2024.
Powell va reiterar que el FOMC està "fermament compromès" amb la reducció de la inflació, alhora que ha assenyalat que s'acosten més pujades de tipus. També ha indicat que no hi ha una forma indolora de reduir la inflació -"Ningú sap si la nostra política provocarà una recessió", amb la perspectiva que es podrien veure 100 punts bàsics més a finals d'aquest any com a mínim.
"No és estrany que als mercats de valors nord-americans no els agradés el to agressiu, ni la perspectiva d'un menor creixement i una inflació més gran, i que la Reserva Federal modifiqués les seves orientacions sobre els dos aspectes. S'espera que el PIB dels EUA s'alenteixi fins al 0,2% el 2022, i Powell va admetre que es podria produir una recessió. Es preveu que la inflació subjacent disminueixi al 4,5% aquest any, abans de caure al 2,1% el 2025", comenten els experts de CMC Markets al seu informe diari.
Aquest dijous els toca el torn al Banc del Japó, que ha mantingut la seva política monetària sense canvis (cosa que ha provocat fortes caigudes al ien), al Banc de Hong Kong (ha pujat tipus en 75 punts bàsics), al Banc de Suïssa (ha elevat tipus a 75 punts bàsics), al Banc de Noruega (s'ha decantat per un increment del 0,5%); i al Banc d'Anglaterra (puja 50 punts bàsics els tipus). Tots aquests moviments indiquen el ferm compromís dels bancs centrals per controlar els preus, malgrat que això afecti el creixement econòmic. En no fer-ho ara seria molt pitjor a llarg termini.
DE CREDIT SUISSE A SABADELL
A l'àmbit empresarial, avui es parla de Credit Suisse, que estaria estudiant dividir el seu negoci de banca d'inversió en tres parts, segons informa Financial Times.
A Espanya, és notícia Sabadell, que hauria rebut ofertes de Worldline, Nexi i Fiserv per la seva divisió de pagaments, segons Reuters. Així mateix, es parla d'Aena, que preveu tornar a pagar dividend el 2023, informa Cinco Días.
A més, la CNMV ha exclòs de negociació les accions d'Abengoa, suspeses des del 2020, i Ibercaja ha ofert una roda de premsa en què ha aprofitat per criticar el "gran impost" a la banca del Govern.
Dins de l'IBEX han destacat les pujades en els bancs (Sabadell, CaixaBank, Santander, Bankinter...), amb únicament BBVA tancant en terreny negatiu, i les caigudes tremendes en Solaria (-8,6%), a la que segueixen Merlin (-5,58%), Fluidra (-5,7%), Grifols (-5,56%) i Colonial (-6,2%).
CONDEMNA A PUTIN
Els líders mundials han condemnat la invasió russa d'Ucraïna, un darrere l'altre, durant els discursos davant l'Assemblea General de l'ONU.
El president dels EUA, Joe Biden, va afirmar que Rússia havia violat els principis fonamentals de la Carta de les Nacions Unides i va criticar l'ús del veto que havia fet Moscou al Consell de Seguretat respecte al conflicte.
Biden va sol·licitar l'expansió del Consell de Seguretat "perquè pugui respondre millor a les necessitats del món d'avui" i va recordar que els membres permanents d'aquest òrgan -incloent-hi el seu país- s'han d'abstenir d'exercir el dret de veto "tret de situacions extraordinàries" ”.
Recordem que ahir Putin va anunciar una "mobilització militar parcial" a Rússia, cosa que posa la població i l'economia del país en un estat previ a la guerra.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 0,9822 dòlars (-0,15%). El petroli puja més d'un punt percentual. El Brent se situa als 90,94 dòlars i el WTI, als 83,98 dòlars.
L'or repunta lleugerament (+0,27%, 1.680 dòlars), i la plata avança un 0,39% (19,55 dòlars).
El bitcoin cedeix un 1,12% (18.927 dòlars) i l'ethereum baixa un 5,23% (1.265 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,688%.